ΛΑ.ΣΥ.: SOS από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης- Μια και μοναδική εργαζόμενη, για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 12:56

ΛΑ.ΣΥ.: SOS από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης- Μια και μοναδική εργαζόμενη, για την εξυπηρέτηση των πολιτών

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

S.O.S από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Μια και μοναδική εργαζόμενη, για την εξυπηρέτηση των πολιτών,

των κτηνοτρόφων και των επαγγελματιών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων, επανειλημμένα, έχει φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο είτε με Επερωτήσεις είτε ως Θέμα, την τραγική και διαχρονική υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η κατάσταση αυτή αποτελεί πολιτική ευθύνη και επιλογή της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την λογική, της αποδοχής αυτής της κατάστασης και της μη διεκδίκησης, είναι η σημερινή Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), όπως και η προηγούμενη της ΑΝΑΣΑ(ΣΥΡΙΖΑ).

Η κεντρική πολιτική επιλογή τους είναι, μέσα από την υποστελέχωση, η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών για τον λαό και την ιδιωτικοποίηση, να ενισχύεται η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων εις βάρος του λαϊκού εισοδήματος, της ασφάλειας και της υγείας του.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η Κ.Υ.Α. των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, με τίτλο: «Αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (Ε.Ε.) αρ. 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες σε οσμισμένους τομείς αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων» που δίνει την δυνατότητα «…να ανατίθενται σε εξουσιοδοτημένα όργανα ή φυσικά πρόσωπα, καθήκοντα επίσημων ελέγχων ή άλλων επίσημων δραστηριοτήτων των κτηνιατρικών υπηρεσιών».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την υποστελέχωση και απαξίωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Περιφερειών, όπως έκανε και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται τώρα να αξιοποιήσει τον Κανονισμό της Ε.Ε. και προχωράει στην ιδιωτικοποίηση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων. Ικανοποιεί ένα αίτημα των μεγαλοεπιχειρήσεων τροφίμων, σφαγείων κ.α., λειτουργώντας σε βάρος των μικρών επαγγελματιών, που επιβαρύνονται επιπλέον και με το κόστος των ελέγχων.

Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής των προϊόντων αποτελεί βασικό στοιχείο για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων. Πρέπει να επισημάνουμε πως, ακριβώς λόγω των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών και της άσκησης των επίσημων ελέγχων από τις υπηρεσίες αυτές, και παρά τις σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μια σειρά ασθένειες που εμφανίστηκαν και έχει αποφευχθεί η εκδήλωση διατροφικών κρίσεων.

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης που το 2010 ήταν στελεχωμένη με 10 μόνιμους εργαζόμενους (κτηνίατροι, βοηθοί, διοικητικοί) και συμβασιούχους. Σήμερα δεν μιλάμε πια για υποστελέχωση, αλλά για μια και μοναδική μόνιμη υπάλληλο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχει την ευθύνη για δυο νησιά, για 270.000 αιγοπρόβατα, 2.900 βοοειδή, για Ιχθυοτροφεία, για Μελισσοκομεία, για ελέγχους των εξαγωγών, για ελέγχους της Δημόσιας υγείας κ.α. Επίσης έχουν αυξηθεί οι βάσεις δεδομένων που πρέπει να ενημερώνονται από 1 σε 4 και όλη την τεράστια γραφειοκρατική δουλεία του γραφείου που πρέπει να διεκπεραιωθεί. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο εργασίας και κατά την διάρκεια της άδειας όπου και αν βρίσκεται η εργαζόμενη.

Κατά διαστήματα προσλαμβάνονται συμβασιούχοι για ορισμένο χρονικό διάστημα οι οποίοι αφ’ ενός δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής αφ’ ετέρου μόλις εκπαιδευτούν και «μάθουν» τη δουλειά λήγει η σύμβαση τους.

Δείγμα του «ενδιαφέροντος» της κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής είναι ότι στις ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα γίνουν δεν προβλέπεται καμιά θέση Κτηνιάτρου στην Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης. Ας μας εξηγήσετε:

Πως η μοναδική εργαζόμενη θα πάρει την κανονική της ή την ειδική της άδεια;

Πως η μοναδική εργαζόμενη θα είναι ταυτόχρονα στο γραφείο, έξω στο πεδίο ή στην Ιθάκη;

Πως η μοναδική εργαζόμενη θα ελέγχει τις καθημερινές καταγγελίες, παράλληλα με τον καθημερινό έλεγχο των εξαγωγών;

Με βάση τα παραπάνω επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  • Γιατί μέχρι τώρα η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει κάνει το παραμικρό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;
  • Σκοπεύει να στελεχώσει άμεσα το συγκεκριμένο Τμήμα με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό που χρειάζεται για την λειτουργία του;
  • Γιατί δεν έβαλε στις ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση θέσεις Κτηνιάτρων για την Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης;
  • Πως θα διεκδικήσει δυναμικά την επίλυση του παραπάνω σοβαρότατου προβλήματος;
  • Θα φέρει το θέμα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να αποφασίσει μέτρα για κινητοποίηση και διεκδίκηση του;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

                                                                  25.01.2023




00 inkefalonia general ad 300X250