Τραυλός για Αρχαιολογικό Μουσείο: Σημαντική εξέλιξη για το νομό μας - Ποιους ευχαριστεί

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023 16:47

Τραυλός για Αρχαιολογικό Μουσείο: Σημαντική εξέλιξη για το νομό μας - Ποιους ευχαριστεί

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε σήμερα από την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την ένταξη της ανακατασκευής του αρχαιολογικού μουσείου Αργοστολίου στο ταμείο ανάκαμψης με προυπολογισμό  7.134.000€. Η σημαντική αυτή εξέλιξη  για το νόμο μας  αλλά και την πόλη του Αργοστολίου έρχεται να δώσει λύση στο κλείσιμο του μουσείου από το σεισμό του 2014 έως και σήμερα.

Από τον σεισμό του 2014, κατά τον οποίο το μουσείο υπέστη καταστροφικές ζημίες έως και το 2019, δεν είχε προχωρήσει καμία διαδικασία για την  επαναλειτουργία του μουσείου. Οι προαπαιτούμενες διαδικασίες για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς τμήμα του κτηρίου του μουσείου ρυμοτομούνταν επί της οδού Βαλλιάνου, ξεκίνησαν το 2020. Η τροποποίηση εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο 2021.

Η μουσειολογική μελέτη εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, στις 25 Οκτωβρίου 2021, ενώ η προμελέτη ανακατασκευής του κτηρίου εγκρίθηκε, από το Συμβούλιο Μουσείων, στις 18 Ιουλίου 2022

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού κρατώντας την δέσμευση τους έκαναν πράξη την ωρίμανση των μελετών και την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σημαντική συνεισφορά ειδικά για την αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου του Αργοστολίου είχε ο Δήμος Αργοστολίου,  ο αντιδήμαρχος κος Μινέτος, η ΥΔΟΜ Αργοστολίου καθώς  και τα μέλη του ΣΥΠΟΘΑ πρόεδρος του όποιου ήταν στην σημαντική εκείνη απόφαση ο αείμνηστος  Κωνσταντίνος Ματράγκος.  Θα θέλαμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε την  υπουργό πολιτισμού κυρία Μενδώνη, τον  Γενικό Γραμματέα κ.Διδασκάλου, τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμου, τα μέλη του ΣΥΠΟΘΑ Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, το Δήμο Αργοστολίου καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην ένταξη του έργου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Π.Ε Κεφαλληνίας & Π.Ε. Ιθάκης    

Σταύρος Π. Τραυλός




00 inkefalonia general ad 300X250