ΛΑ.ΣΥ. Ο λαός μας ήδη πληρώνει το Ενεργειακό κόστος με την ακρίβεια

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022 09:09

ΛΑ.ΣΥ. Ο λαός μας ήδη πληρώνει το Ενεργειακό κόστος με την ακρίβεια

ΘΕΜΑ Ε.Η.Δ.

Ο λαός μας ήδη πληρώνει το Ενεργειακό κόστος με την ακρίβεια. Δεν μπορεί να δεχτούμε να το πληρώσει και με κρύες σχολικές αίθουσες, επικίνδυνους δρόμους και περικοπή αναγκαίων έργων. Διεκδίκηση μέτρων προστασίας και ανακούφισης.

Παίρνουμε θέση μαζί με τον λαό και τους αγώνες του στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας, στην «βαρυχειμωνιά» της ακρίβειας, της ανέχειας και του πολέμου.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τις κρύες αίθουσες για τα παιδιά μας, τους σκοτεινούς και ανασφαλείς δρόμους, με το φάσμα του ολικού μπλακάουτ να απλώνεται πάνω από τα λαϊκά νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους φτωχούς αγρότες.

Δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία και τα ψίχουλα στήριξης. Δεν είναι ούτε σύγχρονο, ούτε μας αξίζει, να σκεφτόμαστε να ανοίξουμε το κλιματιστικό, το θερμοσίφωνα, αν θα βάλουμε πετρέλαιο, αν βάλουμε τη σόμπα στην πρίζα.

Την ώρα λοιπόν που ο λαός ζει τις επιπτώσεις της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, με τις συνεχείς αυξήσεις - φωτιά στα τιμολόγια Ενέργειας, καθώς και επιβολή «εξοικονομήσεων» - περικοπών στην κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών στη θέρμανση, η κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρεί να βάλει ταβάνι στις λαϊκές διεκδικήσεις για άμεσα μέτρα ανακούφισης, προτάσσοντας τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων.

Από τη μια, τα χρήματα για τη στήριξη νοικοκυριών και μικρών επαγγελματιών απέναντι στην «ενεργειακή ακρίβεια», όχι μόνο δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω», αλλά αφήνουν άθικτες, όλες τις αιτίες της ενεργειακής φτώχειας, επιδοτώντας έμμεσα τους ομίλους με τα λεφτά των εργαζομένων.

Από την άλλη η κυβέρνηση, μέσω των αρμόδιων υπουργών της, “αναβάθμισε” την αντιλαϊκή της πολιτική, περνώντας στον ωμό εκβιασμό των Δήμων και Περιφερειών ρίχνοντας τα βάρη στον λαό.

Στην χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Δήμων και Περιφερειών, έρχονται ουσιαστικά να προστεθούν νέες περικοπές, εν είδει τιμωρίας όσων δεν συμμορφωθούν “προς τας υποδείξεις” της δήθεν εξοικονόμησης Ενέργειας. Θα τιμωρούνται δηλαδή, όσοι δεν κλείσουν τον οδοφωτισμό, όσοι δεν αφήσουν τα σχολεία χωρίς θέρμανση.

Έφτασαν στο σημείο, να απειλούν τις Σχολικές Επιτροπές, που ήδη “στενάζουν” για να πηγαίνουν τα παιδιά μας σε αξιοπρεπή σχολεία, ότι αν δεν πιάσουν τους στόχους εξοικονόμησης Ενέργειας, θα κοπεί κι άλλο η χρηματοδότηση! Μάλιστα, με προκλητικό τρόπο, προαναγγέλλουν και εξαίρεση από τις λιγοστές προσλήψεις που προβλέπονται για τους Δήμους όσων δεν πετύχουν τους στόχους.

Και όλα αυτά επειδή:

  • πρέπει να διασφαλιστούν τα κέρδη των “πράσινων” επιχειρηματικών ομίλων, όλων αυτών που καταγράφουν προκλητικά κέρδη, κάνοντας οικονομική αφαίμαξη στον λαό και στους Δήμους.
  • η κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος, στηρίζουν τις αντιλαϊκές επιλογές του κεφαλαίου.
  • είμαστε προσδεμένοι στο “άρμα” του ευρω ΝΑΤΟικού στρατοπέδου και έχουμε αναγορεύσει σε στρατηγικό καύσιμο, το πανάκριβο αμερικανικό LNG, αντί να αναπτύσσουμε ισόρροπα όλους τους εγχώριους ενεργειακούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.
  • η χώρα μας εμπλέκεται ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και συμμετέχει στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.

Οι αιτίες είναι διαχρονικές και εστιάζονται στην πολιτική «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας, στην ευρωενωσιακή πολιτική, που ξεκίνησε στη χώρα μας από τα μέσα της δεκαετίας του '90, με σκανδαλώδη υποστήριξη με δεκάδες δισ. ευρώ στα αρπακτικά της «πράσινης» Ενέργειας, με ρήτρα ρύπων για να καταστεί ο λιγνίτης ακριβό καύσιμο και να προχωρήσουμε στην υποκατάστασή του από τις Α.Π.Ε. και το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Για να προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση και να καταστεί το φυσικό αέριο «στρατηγικό καύσιμο μετάβασης».

Είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής από το 2014 και το χρηματιστήριο Ενέργειας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι η υψηλή έμμεση φορολογία, είναι η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», που εξυπηρετεί τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα πανάκριβο ενεργειακό εμπόρευμα.

Σε αυτές τις πολιτικές, πρέπει να προστεθούν και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των διαδρομών τους, που προκάλεσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η «επόμενη μέρα» δείχνει να είναι ακόμα χειρότερη, αφού οι προτάσεις της Ε.Ε. για «πράσινες επενδύσεις» και απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, με αντικατάστασή του από το ακριβότερο αμερικανικό LNG, θα κρατήσουν στα ύψη τις τιμές της Ενέργειας και τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα μάλιστα από την εξέλιξη του πολέμου.

Αυτές οι πολιτικές, έχουν τη σφραγίδα και της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ γι αυτό είναι συναυτουργοί στα προβλήματα που βιώνει ο λαός, βρίσκοντας πρόθυμους συνεργάτες σε Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές.

 Η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) αντί να περικόπτει έργα και να υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη, καλύπτοντας το ενεργειακό κόστος από το αποθεματικό, οφείλει να διεκδικήσει και να απαιτήσει από την κυβέρνηση έκτακτη άμεση χρηματοδότηση που να καλύψει πλήρως τις αυξημένες ανάγκες για:

  • την ηλεκτρική ενέργεια των κτιρίων.
  • την θέρμανση των κτιρίων.
  • τα καύσιμα κίνησης.
  • τον οδοφωτισμό.
  • το αυξημένο κόστος των σχολικών μεταφορών ενόψει των καινούργιων διαγωνισμών.
  • τις προμήθειες αναλώσιμων υλικών κ.α.
  • την αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης και της αποζημίωσης εκτός έδρας των εργαζομένων με βάση τα αιτήματα της Ομοσπονδίας τους.

 

Η απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια βρίσκεται:

  • στην αντίπερα όχθη της πολιτικής που εφαρμόζεται.
  • στην αξιοποίηση όλων των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών.
  • στην κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και στα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κόντρα στις δεσμεύσεις για ματωμένα πλεονάσματα.
  • στις ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • στην γενναία μείωση και επιβολής πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.
  • στην κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.
  • στο να μην υπάρχει κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.
  • στην διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες.
  • στην διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, με αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
  • στην κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους μικρούς επαγγελματίες.
  • στο να υπάρχει αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά, είμαστε με το δίκιο του λαού μας. Στηρίζουμε τα αιτήματά του, τους αγώνες του και δηλώνουμε παρόντες στην απεργιακή κινητοποίηση στις 9 του Νοέμβρη 2022.

                                      Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

                       Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κεφαλληνός, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

20.10.2022