Στήριξη από τον Δήμο Αργοστολίου στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" - "Μεγάλη η προσφορά των εργαζομένων, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες"

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 18:19

Στήριξη από τον Δήμο Αργοστολίου στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" - "Μεγάλη η προσφορά των εργαζομένων, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες"

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου πήρε θέση όσον αφορά τους εργαζομένους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με αφορμή την ακύρωση της προκήρυξης 4Κ/2020.

Πιο συγκεκριμένα, το θέμα ήρθε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου.

Την εισήγηση στο ζήτημα έκανε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός και στην οποία ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα προσφέρουν σημαντικότατο έργο και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, προέτρεψε τον πρόεδρο της ΠΕΔΙΝ Αλέξανδρο Παρίση, να φέρει το ψήφισμα προς ψήφιση και στην δια περιφοράς σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ.

Αναλυτικά στην εισήγησή του, ο κ. Τσιλιμιδός και στο ψήφισμα που υπογράφεται από τον Διευθυντή των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αργοστολίου Δημήτρη Δημουλιό, ανέφερε τα εξής:

{https://www.youtube.com/watch?v=zyuPXcaqg1w}

«Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» εντάχθηκε ως δομή στον Δήμο μας, βάσει του αρ.91 του ν.4583/2018 (ΦΕΚ 212 Α΄). Μέχρι πρόσφατα ήταν ενσωματωμένο στον Ο.Κ.Α.Π (Ν.Π.Δ.Δ του δήμου Κεφαλλονιάς) και πρωτύτερα στην ΔΕΠΟΚΑ και μετέπειτα ΔΗΚΕΠ, στην ΔΕΚΑΑ και στην Πολιτιστική επιχείρηση Λειβαθούς , αρχόμενης της λειτουργίας τους από το 2003.

Στο δήμο Αργοστολίου, σήμερα, λειτουργούν   τρία παραρτήματα: Αργοστολίου, Λειβαθούς και Ελειού-Πρόννων όπου εργάζονται 9 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 3 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου.

Το σημαντικότατο έργο που προσφέρουν οι εργαζόμενοι αυτοί αδιάλειπτα και απρόσκοπτα αυτά τα είκοσι σχεδόν χρόνια στους ηλικιωμένους και τα ΑΜΕΑ είναι ευρέως γνωστό και δεν δέχεται αμφισβήτηση. Εξυπηρετούν μοναχικά άτομα, που διαβιούν στα απομονωμένα χωριά του νομού, χωρίς φαρμακεία ,χωρίς αγροτικούς γιατρούς , χωρίς συχνή συγκοινωνία, τους παραδίδουν τα φάρμακα τους , είδη πρώτης ανάγκης , φαγητό, φροντίζουν την ατομική τους υγιεινή , την οικιακή τους καθαριότητα , διαμεσολαβούν σε υπηρεσίες και είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν στην τοπική κοινωνία και στους δημότες της πιο απομακρυσμένης κοινότητας .

Η συνδρομή τους στην οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις της αλλά και η εργασία τους χωρίς να λαμβάνουν μισθό κατά τις μεταβατικές περιόδους των εκάστοτε χρηματοδοτήσεων δεν τους σταμάτησε ποτέ από το λειτούργημα τους.

Όταν με την πανδημία ,για τους ηλικιωμένους γονείς ήταν απαγορευτικό να βγουν από τα σπίτια ή να δεχτουν τη βοήθεια των παιδιών τους , ήταν οι εργαζόμενοι του βοηθεια στο σπίτι που τους πήγαν φαγητό , τα φάρμακα ή τους έκαναν το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού , βρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή .

tsili

DSC 0247

DSC 0249

Το 2018 δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους να δημιουργήσουν θέσεις στους ΟΕΥ τόσες όσοι και οι εργαζόμενοι στα προγραμματα βοήθεια στο σπιτι , και με μόνη λύση την έκδοση προκήρυξης με ειδική μοριοδότηση , να ενταχθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις θέσεις ως μόνιμο πλέον προσωπικό.

Η προκήρυξη εκδόθηκε τον Μάιο του 2020 και τον Σεπτέμβρη του 2022 μετά και την ανακοίνωση και των τελευταίων οριστικών πινάκων διορισθέντων , το Συμβούλιο Της Επικρατείας με την υπ.αριθμ 1548/2022 Απόφαση του Γ΄ Τμήματος ακυρώνει εν μέρη την προκηρυξη  κατά το μέρος που προβλέπει ότι η “ειδική εμπειρία”… λαμβάνεται υπόψη και για τις θέσεις για τις οποίες η εμπειρία δεν λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο κατάταξης» .

Με άλλα λόγια, η προϋπηρεσία που ήταν το κύριο κριτήριο υποχωρεί σε ποσόστωση στις προσλήψεις καθώς θα περιοριστεί μόνο για συγκεκριμένες θέσεις. Οι υπόλοιπες θα δίδονται με κοινωνικά κριτήρια και μόνο, ενώ μέχρι σήμερα και σε αυτές υπήρχε έξτρα μοριοδότηση από την «ειδική εμπειρία».

Μετά την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ήδη εργαζομένων στο πρόγραμμα έως και 20 συναπτά έτη που θα μείνουν εκτός να ανέλθει περίπου στους 1.100.

 Αποφασίζουμε

  • την ανάγκη για την αδιάλειπτη συνέχιση του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι, αναγνωρίζοντας ότι οι υπάλληλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • την άμεση νομοθετική ρύθμιση για για εξασφάλιση της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων στα προγράμματα με την μετατροπή των συμβάσεών τους απο ορισμένου σε αορίστου χρόνου
  • το ψήφισμα να σταλεί στον Υπουργό Εσωτερικών και στην ΚΕΔΕ.

Το ψήφισμα πέρασε με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία με την Λαϊκή Συσπείρωση να ψηφίζει την δική της πρόταση.

Γιώργος Χαλαβαζής 

DSC 0248DSC 0253DSC 0255DSC 0256DSC 0258




00 inkefalonia general ad 300X250