Νικόλας Βαλλιανάτος: "Όραμα υπήρχε πάντα και όλοι οι δήμαρχοι Αργοστολίου και Κεφαλονιάς προσέφεραν από κάτι"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 14:35

Νικόλας Βαλλιανάτος: "Όραμα υπήρχε πάντα και όλοι οι δήμαρχοι Αργοστολίου και Κεφαλονιάς προσέφεραν από κάτι"

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και   Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αργοστολίου Νικόλας Βαλλιανάτος , ο οποίος αναφέρθηκε:

Στο βιβλίο «Η πόλις (μου)» του πρώην Δημάρχου Αργοστολίου, Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης και Υφυπουργού Ανάπτυξης, Αλέκου Καλαφάτη η παρουσίαση του οποίου έγινε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στο Αργοστόλι: « Παραβρέθηκε πολύς κόσμος, ο Καλαφάτης προσέφερε στον τόπο, όπως πρόσφεραν και όλοι οι Δήμαρχοι και οι προηγούμενοι κι οι μετέπειτα. Βέβαια ήταν Δήμαρχος σε μία εποχή που και ο Τρίτσης και ο Αρσένης το 1983 στήριζαν την Κεφαλονιά. Ο Τρίτσης ήταν και οραματικός και πολλά μεγάλα έργα και κινήσεις στην Κεφαλονιά έγιναν από σκέψεις δικές του. Ο Αρσένης ήταν υπουργός οικονομίας τότε, οπότε η βοήθεια ήταν απεριόριστη. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι δούλεψε και προσέφερε, είχε και καλούς συνεργάτες και τότε το κόμμα ήταν σε παντοδυναμία».

Στην αναφορά περί ελλείψεως οράματος στην σημερινή εποχή : "Δεν μου άρεσε αυτό που ειπώθηκε, ότι τότε υπήρχε όραμα και τώρα δεν υπάρχει. Αυτό ειπώθηκε κατά την παρουσίαση του βιβλίου και στην συνέντευξη του στο ραδιόφωνο, όπου ανέφερε ότι υπάρχει μια εγκατάλειψη στο Αργοστόλι. Νομίζω ότι δεν είναι έτσι. Αυτή η αναφορά που έγινε ήταν κοντά στην υπερβολή. Όλοι οι Δήμαρχοι πρόσφεραν από κάτι. Ήμουν απο τους στενότερους συνεργάτες και υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ και ως Νομαρχιακός Σύμβουλος και ως εκλεγμένος Έπαρχος Κρανιάς και είχα άμεση αντίληψη των γεγονότων. Υπήρχε απεριόριστη χρηματοδότηση από το ΠΑΣΟΚ την εποχή εκείνη 1983-87».

Σε γεγονότα της εποχής και την ανάγκη της αντικειμενικής αποτύπωσης τους : «Έχω αποφασίσει και ήδη έχω αρχίσει να καταγράφω σε μαγνητόφωνο το τι έγινε την κάθε περίοδο. Κάποια στιγμή κάποιος θα τα καταγράψει, γιατί χρειάζεται η «ιστορία» να καταγραφεί χωρίς «στρογγυλοποιήσεις» για το τι ρόλο παίξαμε εγώ η άλλος. Προσωπικά δεν έπαιξα πάντα καλό ρόλο , έχω παίξει και κακούς ρόλους, έχω μετανιώσει για κινήσεις που έχω κάνει και αθέλητα μπορεί να έχω πειράξει κάποιους. Πέρα από το «στρογγυλοποιημένο» που μπορεί ένα βιβλίο να αποδώσει, χρειάζεται να αποτυπωθεί ο ρόλος του καθενός μας. Πιστεύω ότι θα φτάσω να τα καταγράψω όλα. Θα είναι μια ιστορία που την έζησα από τα τέλη του 1074 που πήγα στο ΠΑΣΟΚ , μέχρι το 2000. Έχω συγκρουστεί πολιτικά σχεδόν με όλους».

Ο κ. Βαλλιανάτος στην συνέχεια ανέφερε τα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο Αργοστολίου και πιστοποιούν ότι όραμα υπάρχει:

«Σήμερα ο Δήμος πιστεύω ότι έχει όραμα. Οι 27 Δημοτικοί Σύμβουλοι , είναι έντιμα και καθαρά στοιχεία της κοινωνίας μας και μπορούν να προσφέρουν και προσφέρουν , παρ όλες τις πολιτικές διαφορές που μπορεί να έχουμε. Ο Δήμαρχος είναι ένας καλός Δήμαρχος που έχει όραμα, όπως και οι Αντιδήμαρχοι (έκανε εκτενή αναφορά σε όλους) και οι Υπηρεσίες. Αστοχίες μικρές πάντα υπάρχουν. Τα μεγάλα έργα έχουν αρχίσει και προχωρούν. Ξεκινά το Μουσείου «Γερασίμου Σκλάβου», έχει βγεί σε προκήρυξη η Μαρίνα Αργοστολίου, ο Θαλασσόμυλος έγινε κέντρο πολιτισμού, το αλιευτικό στα Ζόλα και το καταφύγιο στην Αγία Πελαγία, δρόμοι έχουν βγει σε δημοπρασία, πολιτιστικά δρώμενα γίνονται. Είκοσι δρόμοι στο Αργοστόλι θα αναπλαστούν , τελείωσε ο δρόμος του Φαγιά, τελειώνει ο δρόμος Τρωιανάτα-Ραζάτα, ο δρόμος στην Κρανιά, που θα διευκολύνει τους εκεί διαμένοντες, η γεώτρηση στην Λάμπη στα Ομαλά. Έγινε το γήπεδο στα Διλινάτα, τελειώνει το γήπεδο των Κεραμειών, το κολυμβητήριο ανακατασκευάζεται στο σύνολο του και έως τις 15 Νοεμβρίου θα παραδοθεί προς χρήση σχεδόν καινούργιο, που από το 2010 δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση και η κατάσταση του ήταν τραγική. Στο κλειστό Γυμναστήριο έγιναν επισκευές και οι τοιχογραφίες των Σέρβων το ομόρφυναν. Για τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και τένις , ο Δήμος έφτιαξε την μελέτη, δημοπράτησε το έργο και την επίβλεψη για την εκτέλεση του έργου την έχει η Περιφέρεια. Η παραλιακή πίσω από την αγορά ολοκληρώθηκε, θα αρχίσει η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, θα πεζοδρομηθούν οδοί προς την παραλία. Ο Δήμος δεν είναι στάσιμος, είναι ενεργοποιημένος, υπάρχουν προβλήματα με τους εργολάβους λόγω ενεργειακής κρίσης , όμως υπάρχει όραμα. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει στο μέλλον. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει επίσης κανένας, άσχετα από το που ανήκει ο καθένας, , την βοήθεια που προσφέρει ο βουλευτής (Παναγής Καππάτος). Στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να υπεισέρχεται το κόμμα και πρέπει να αναγνωρίζουμε την βοήθεια όσων στηρίζουν τον τόπο. Τα τείχη που υπήρχαν στο παρελθόν τελειώσανε,. Στον Δήμο συνεργάζομαι με όλους, σεβόμενος την πολιτική τοποθέτηση του καθενός, και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι».

 Τέλος για το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για την παραβατικότητα, ο κ. Βαλλιανάτος σημείωσε: « Έγινε μία καλή συζήτηση και έλαβε το «σήμα» η Αστυνομία που χωρίς την στήριξη της δεν γίνεται τίποτα. Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου έχουν ξεκινήσει ήδη επαφές με 20 οικογένειες Ρομά και διαφόρων άλλων εθνικοτήτων και τα σχολεία έλαβαν το μήνυμα ,ότι πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή σ αυτά τα παιδιά. Όλοι μαζί συνεργαζόμενοι, πιστεύω ότι κάτι θα καταφέρουμε. Το μαστίγιο κι ο βούρδουλας δεν είναι λύση , πρέπει να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια, με την αστυνομία παρούσα και ενδυναμωμένη».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-640149639?si=1f5079ea6b2843b7a26fd69483b085ea&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250