Απαντήσεις Θεόφιλου για τα μεγάλα αλλά και τα.. "μικρά" και σημαντικά έργα στο Δήμο Αργοστολίου (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 00:23

Απαντήσεις Θεόφιλου για τα μεγάλα αλλά και τα.. "μικρά" και σημαντικά έργα στο Δήμο Αργοστολίου (COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,   φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου της 11ης Ιουλίου  για την ονομασία του γηπέδου Διλινάτων σε «Κώστας Βαρτελάτος»: «Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το γήπεδο Διλινάτων και να τιμήσουμε τον Κώστα Βαρτελάτο, τον σπουδαίο αυτό Διλίνη,  που αφιέρωσε την ζωή του για το χωριό του και για το γήπεδο αυτό».

Στην επίσκεψη του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών  Μιχάλη Σταυριανουδάκη: « Δεχθήκαμε την επίσκεψη του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και έγινε μια σύσκεψη εργασίας, για το που βρισκόμαστε, τι γίνεται με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και με τα έργα που περιμένουμε να εγκριθούν. Έχουν εγκριθεί τα 15 εκατομμύρια ευρώ και αναμένουμε άλλα 7. Είδαμε και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία πρόκειται να ανοίξουν από το Υπουργείο Εσωτερικών ούτως ώστε να προετοιμαστούμε για να υποβάλλουμε προτάσεις. Το πιο σημαντικό ήταν ότι συζητήσαμε μια και έχουμε πλέον οριστικό ΟΕΥ του Δήμου για το προσωπικό, για το πώς θα προσλάβουμε γρήγορα  μόνιμο προσωπικό και ειδικά μηχανικούς για να στελεχώσουμε την Υπηρεσία Δόμησης. Ο κ. Σταυριανουδάκης σημείωσε ότι κάνουμε πολύ καλή δουλειά και ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι δίπλα μας για οτιδήποτε χρειαστούμε».

Στην εξελικτική πορεία των έργων: «Έχουν σταματήσει μεγάλα έργα λόγω της αύξησης του κόστους. Δημιουργούνται προβλήματα, δυστυχώς κληθήκαμε  να αναλάβουμε τα ηνία του Δήμου σε μια δύσκολη εποχή, όμως παρ όλα αυτά, δημοπρατούμε έργα και θα έχουμε και συνέχεια. Η αγροτική οδοποιία εκτελείται, σε λίγες μέρες θα ρίξει τον δρόμο στον Φαγιά ο εργολάβος.

Η  δημοπράτηση του 1 εκατ. που έγινε στο Αργοστόλι  για τους δρόμους  έχει ανάδοχο, στις 26 Ιουλίου βγαίνει και το έργο της αλλαγής των σωλήνων αμίαντου στα όρια του Δήμου μας και πιστεύω ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουμε και εκτελέσεις έργων. Εκτελούμε την ανάπλαση του Αργοστολίου ύψους 6 εκατομ,  δημοπρατούμε το «Μουσείο Σκλάβου», με 3 εκ. ευρώ . 

Την χρονιά αυτή θα έχουμε συνέχεια δημοπρατήσεις και το 2023, θα έχουμε ολοκλήρωση των έργων. Για τον Θαλασσόμυλο έχουμε κάνει μια μελέτη και περιμένουμε χρηματοδότηση. Το γήπεδο των Διλινάτων εκτελέστηκε, σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται και το γήπεδο Κεραμειών. Έχουμε εξέλιξη στα έργα, δυστυχώς δεν είναι αυτή που περιμέναμε, γιατί είμαστε σε ένα πολύ ασταθές περιβάλλον  με την ακρίβεια  και την ενέργεια ειδικά μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Στην διαφοροποίηση του Δημοτικού Συμβούλου Νίκου Ανουσάκη  όσον αφορά την ονοματοδοσία του γηπέδου Διλινάτων:

«Έχει ξεκινήσει για κάποιους η προεκλογική περίοδος  για τον Δήμο Αργοστολίου. Για τον κ. Ανουσάκη είναι θέμα τακτικής το να επιλέγει συμμαχίες εν όψει των νέων αυτοδιοικητικών εκλογών. Θεωρώ ότι είναι λάθος, γιατί σε τέτοια πράγματα πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι. Πλέον η απόφαση ελήφθη και δεν έχει νόημα να την σχολιάζουμε. Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει στο γήπεδο το όνομα Κώστα Βαρτελάτος».

Στην ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Ιουλίου της  Κυκλοφοριακής Μελέτης της πόλεως του Αργοστολίου:

«Εκτός της «Λαικής Συσπείρωσης» ομόφωνα πέρασε το θέμα αυτό και πλέον θα πρέπει να στείλουμε την απόφαση μας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έγκριση. Η Αποκεντρωμένη θα την κρίνει βάσει της ορθότητας και της πληρότητας των ρυθμίσεων που αποφασίζει η κυκλοφοριακή μελέτη και αν πληρεί τις προϋποθέσεις μιας συγκοινωνιακής μελέτης. Μετά από δέκα χρόνια απραξίας στο συγκοινωνιακό , ο Δήμος Αργοστολίου απέκτησε μια μελέτη που θα βοηθήσει εκεί που υπάρχουν τα έντονα προβλήματα, όμως για να λυθούν, θα πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες.  

Εγκρίθηκε ο οργανισμός της Δημοτικής Αστυνομίας, θα την συστήσουμε την επόμενη εβδομάδα και θα εφαρμόσει και από την πλευρά της τα ανάλογα μέτρα. Θα προχωρήσουμε και στην αστική συγκοινωνία , η με κάποια σύμβαση με το ΚΤΕΛ, η αν εγκριθεί η πρόταση που έχουμε υποβάλλει στο «Αντώνης Τρίτσης» με αγορά από τον Δήμο ενός ηλεκτρικού λεωφορείου, γιατί είναι ένα έλλειμμα που πρέπει να καλυφθεί. Για την Δημοτική Αστυνομία έχουμε κάνει ένα οργανόγραμμα για δέκα άτομα, θα δούμε πόσα θα μας εγκρίνουν, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να ασκεί ο Δήμος τον έλεγχο και να λύνει προβλήματα που μπορεί να δημιουργούνται στην πόλη. Στις προθέσεις μας είναι να έχουμε και ελεγχόμενη στάθμευση». 

Στην παράταση λειτουργίας του κολυμβητηρίου Αργοστολίου έως 25 Ιουλίου : «

Τα έργα στο κολυμβητήριο έχουν ξεκινήσει, αφήσαμε τελευταίο το κομμάτι της πισίνας , γιατί θα γίνει καθαίρεση και αλλαγή στα πλακάκια γύρω από την πισίνα και θα αλλάξουν και οι βατήρες και οι εργασίες γίνονται στο υπόλοιπο κτηριακό κομμάτι. Το κολυμβητήριο έπρεπε να έχει κλείσει από τον Φεβρουάριο , αλλά σε συνεργασία με τον εργολάβο και τις ομάδες που το χρησιμοποιούν προσπαθούμε το διάστημα που θα κλείσει να είναι  πιο μικρό. Είχαμε αποφασίσει να το κλείσουμε γύρω στις 15 Ιουλίου, χρειάζεται να παρατείνουμε το κλείσιμο για μία εβδομάδα και κάναμε την προσπάθεια να το πάμε έως τις 25, για να μπορέσουν να προπονηθούν τα παιδιά, γιατί έχει να κάνει με την μοριοδότηση στις πανελλήνιες εξετάσεις». 

Στις αιχμές για απ ευθείας αναθέσεις :

«Η μαζική  προμήθεια τροφίμων που κάνει ο Δήμος μια φορά τον χρόνο, για το Γηροκομείο, τον ΟΚΑΠ, τους Παιδικούς Σταθμούς και εν γένει για όλα τα προϊόντα που χρειαζόμαστε, γίνεται με διαγωνισμό. Για την προμήθεια όλων των υλικών που χρησιμοποιεί ο Δήμος ,απευθυνόμαστε σε όλους τους έχοντες τα ανάλογα είδη και υλικά που χρειαζόμαστε και ο λόγος που γίνεται αυτή η διαδικασία απ ευθείας, είναι ότι οι διαγωνισμοί καθυστερούν. Απευθυνόμαστε σε όλους τους επαγγελματίες που θέλουν να συνεργαστούν με τον Δήμο. Στα καύσιμα γίνονται διαγωνισμοί . Αυτά που λένε για απ ευθείας αναθέσεις γίνονται με όλους τους συνεργάτες του Δήμου και δεν επιλέγουμε κάποιους».

Στο στέγαστρο στον χώρο επιβίβασης και αποβίβασης των φέρυ μποτ:

« Σε μερικές μέρες το στέγαστρο μπαίνει, όμως στα 20-30 μέτρα, είναι το άλλο στέγαστρο που είναι μέσα στο λιμάνι για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων και μπορεί οποιοσδήποτε να το χρησιμοποιήσει. Το προηγούμενο στέγαστρο είχε τοποθετηθεί εδώ και 20 χρόνια και με τα έντονα καιρικά φαινόμενα παρά λίγο να είχαμε σοβαρό ατύχημα σε τρείς εργαζόμενους του Δήμου. Για να μπει ένα καινούργιο στέγαστρο, επειδή κανείς δεν θέλει να είναι η αιτία για να γίνει κάποιο ατύχημα, η  να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος, πρέπει η διαδικασία να γίνει νόμιμα. Φτιάχτηκε στατική μελέτη, βγήκε άδεια για την τοποθέτηση του, θα φτιαχτεί ένα πολύ ωραίο στέγαστρο, σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμο και θα πληρεί τις ανάλογες προδιαγραφές, ούτως ώστε να μην κινδυνεύει από οποιονδήποτε άνεμο. Ζητώ συγνώμη από τον κόσμο, όμως χρειάζεται υπομονή λίγων ημερών ακόμα». 

Στην δρομολόγηση του έργου στον Δρόμο Αργοστολίου Πόρου:

« Σε συνεργασία με τον Βουλευτή, έχει εκφράσει και ο Δήμος Αργοστολίου την θετική γνώμη του. Έχω επισκεφθεί και εγώ αρκετές φορές το Υπουργείο Υποδομών για να γίνει αυτός ο σημαντικός οδικός άξονας, είναι προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει και θα βοηθήσει μετά από τόσα χρόνια. Από την 7ετία  έχει να γίνει κάποιο έργο σ αυτό τον άξονα Αργοστόλι –Πόρος».

 

Στην αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο αίτημα της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ για κατασκευή καταστήματος στην Κρανιά Αργοστολίου:

« Ο Δήμος ουσιαστικά σ αυτά τα θέματα παίζει δεύτερο ρόλο, γιατί  η πολιτεία έχει αποδεσμευτεί από το Δήμο, γιατί πάντα οι Δήμοι αντιδρούσαν στα μεγάλα καταστήματα μετά από πίεση των επαγγελματιών. Ο Δήμος πήρε την σωστή απόφαση νομίζω και  θα παλέψει για να μην κατασκευαστεί αυτό το τεράστιο κατάστημα 3.000τμ και με 3.000 υπόγειο ,που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην αγορά. Προσωπικά είμαι ενάντια σ αυτό το έργο και έχω και λόγους ως επαγγελματίας και αυτοί που με κατηγορούν ότι ουσιαστικά βοηθώ να γίνει αυτή η επένδυση, ψεύδονται. Τον κόσμο τον ενδιαφέρουν οι χαμηλές τιμές, όμως οι τιμές αυτές υπάρχουν και στην Κεφαλονιά. Αυτό το θέμα το χειρίζεται η πολιτεία και ο Δήμος μόνο γνωμοδοτικό ρόλο παίζει».  

Στο αγκυροβόλιο της Αγίας Πελαγίας:

«Έγινε ο διαγωνισμός ,κατακυρώθηκε σε μία εταιρεία, περιμένουμε να εγκριθούν τα πρακτικά του διαγωνισμού και ευχόμαστε ο ιδιώτης επενδυτής, να  δημιουργήσει ένα αγκυροβόλιο που να αναβαθμίσει την περιοχή. Ήταν 10-12 χρόνια στην απραξία , οι υποδομές του έχουν διαλυθεί, ο καθένας αυθαίρετα έπαιρνε νερό και το χρησιμοποιούσε το Λιμεναρχείο όταν είχαμε μετανάστες. Πριν 12 χρόνια έγινε το λιμάνι αυτό για να βοηθήσει την περιοχή, έχει τεράστια ανάπτυξη ο θαλάσσιος τουρισμός και μακάρι και η μαρίνα του Αργοστολίου να δημοπρατηθεί και να την πάρει κάποιος και να έχουμε έργα στο νησί μας που να φιλοξενούν σκάφη».

Στο άλσος της Καλλιθέας στην Λακύθρα:

« Προχωρά για δημοπράτηση και ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε τυχεροί και θα έχουμε κάποιον που θα θέλει να επενδύσει εκεί». 

Στην παραλία Κορώνι:

«Όλοι θέλουν να είναι προσβάσιμη η παραλία , δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα, αλλά είμαι αισιόδοξος και θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα μετά τις 25 Ιουλίου».

Στην πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος στο Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 15 εκατομ. Ευρώ:

« Θα εγκριθούν τελικά 5 εκατομ, η  πρόταση μας περιλαμβάνει έργα ανάπλασης σε Αργοστόλι και βήμα βήμα προσπαθούμε να αναπλάσουμε όλες τις πλατείες όλων των χωριών του Δήμου μας. Θέλουμε να στηρίξουμε και την περιφέρεια του Δήμου μας για να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη». 

Στα έργα στους άλλους Δήμους που έχει την επίβλεψη ο Δήμος Αργοστολίου ως Μητροπολιτικός Δήμος:

«Όταν έγινε το σπάσιμο των Δήμων, για τα έργα που ήταν σε εξέλιξη , καθολικός διάδοχος είναι ο Δήμος Αργοστολίου του Δήμου Κεφαλονιάς, οπότε τα εκτελεί και τα παρακολουθεί. Όσο υπάρχει αυτή η εξέλιξη, θα είμαστε εμείς που θα συνεχίζουμε τα έργα, όπως είναι η ύδρευση, η κατεδαφίσεις των εργατικών κατοικιών και κάποια ακόμα έργα». 

Κλείνοντας ο κ. Μιχαλάτος τόνισε :

« Το Σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου, είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Το χρειαζόταν ο Δήμος μας να υπάρχει σοβαρότητα στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και τώρα είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε ένα πάρα πολύ καλό συμβούλιο. Μπορεί να υπάρχουν αντιπαραθέσεις , αλλά σε όλα τα σημαντικά θέματα για τον Δήμο, είμαστε όλοι ενωμένοι».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250