Καππάτος στον COSMOS 96,5: Τι επισημαίνει για τις αποζημιώσεις του ΙΑΝΟΥ - Καθαρισμός περιαστικών δασών με το πρόγραμμα Anti - Nero

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022 09:26

Καππάτος στον COSMOS 96,5: Τι επισημαίνει για τις αποζημιώσεις του ΙΑΝΟΥ - Καθαρισμός περιαστικών δασών με το πρόγραμμα Anti - Nero

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στον καθαρισμό του περιαστικού δάσους Αργοστολίου και 2 άλλων δασών : «Πέρσι με τον κίνδυνο των πυρκαγιών, είχε αναδειχθεί το θέμα του περιαστικού δάσους. Υπάρχει το πρόγραμμα Anti-Nero του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο έχουν μπει 75 περιοχές της Ελλάδας για καθαρισμό δασών και  καταφέραμε και εντάξαμε και την Κεφαλονιά για κάποιες περιοχές. Ο κ. Αμυράς και τον ευχαριστώ, είδε τον υφιστάμενο κίνδυνο για το Αργοστόλι και   μας συμπεριέλαβε. Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα  που αφορά την αποφυγή μελλοντικής καταστροφής από πυρκαγιά λόγω της συσσώρευσης της καύσιμης ύλης. Χρειαζόμαστε την διενέργεια καθαρισμών, έτσι ώστε αν συμβεί κάτι σ αυτή την περιοχή θα έχουμε μείωση ταχύτητας επέκτασης της πυρκαγιάς και αποτροπή της.  Το Anti-Nero γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο για την πυροπροστασία που έχει έρθει εκτός Κεφαλονιάς. Το Δασαρχείο έχει περιορισμένες δυνατότητες, γι αυτό έρχεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με επιβλέποντα το Δασαρχείο να εκτελέσει το έργο. Οι μελέτες γι αυτό το πρόγραμμα κόστισαν γύρω στις 90 χιλιάδες ευρώ. Θα καθαριστεί το περιαστικό δάσος Αργοστολίου σε έκταση 178 στρεμμάτων με 120 χιλιάδες ευρώ κόστος, το Κάστρο Αγίου Γεωργίου και το δάσος κάτω από αυτό έκτασης 55 στρεμμάτων με κόστος 33 χιλιάδες ευρώ και ένα δασάκι ανάμεσα Πεσσάδας- Σβορονάτα 12 στρεμμάτων με κόστος 7.300 ευρώ. Δεν είχε γίνει ποτέ αυτό ο καθαρισμός, υπήρξε ευαισθητοποίηση πέρσι με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και καταφέραμε και μπήκε σ αυτό το πρόγραμμα η Κεφαλονιά. Δεν έχει πολλά χρήματα αυτό το πρόγραμμα, αλλά καταφέραμε και μπήκε ο Δήμος Αργοστολίου, γιατί με τον κ. Μιχαλάτο φοβόμασταν πολύ αυτές τις περιοχές και το επιχείρημα μας ήταν ότι κινδύνευε η πόλη μας».

Στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Αργοστολίου: «Έχοντας το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης ο Γ. Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής και ο Υπουργός μας ενέταξαν το έργο, όπως και το έργο της Αγίας Ευφημίας. Δεν ήξερε κανείς μέχρι πριν τρία χρόνια τι σημαίνει Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, ήταν μόνο Αιγαίου και επί Μητσοτάκη επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα νησιά. Έχουμε δύο μεγάλα έργα στην Κεφαλονιά που προέρχονται από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το 1.400.000 ευρώ,  είναι για το τμήμα από το Λιμεναρχείο μέχρι το άγαλμα του Καββαδία. Η περιγραφή του έργου ανακοινώθηκε και από εμένα και τον Δήμαρχο και ευχαριστώ  τον Δήμο που έφτιαξε τις μελέτες και για την συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο. Οποιοδήποτε έργο ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει να  έχει ολοκληρωθεί  έως 31/12/2026, αυτό θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα».

Στο Master plan του λιμένος Αργοστολίου : « περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή το Master plan του λιμένος Αργοστολίου και περιμένουμε η μελετήτρια εταιρεία ποια είναι η πρόταση της για το λιμάνι, οπότε θα έχουμε μια εικόνα για το πώς θα φτιαχτεί όλο το λιμάνι, για να μπορούμε μετά να ζητάμε νέα κονδύλια για περαιτέρω έργα».

Στην κριτική που δέχεται για την καλή συνεργασία με τον Δημοτική Αρχή Αργοστολίου: « Ο Πρωθυπουργός έχει κάνει δηλώσεις, ότι θα συνεργαστεί με όλους τους Δημάρχους, ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεων τους. Αυτή την εντολή του Πρωθυπουργού ως Βουλευτής του, ακολουθώ και έχω και την ίδια άποψη. Εγώ θέλω την πρόοδο του τόπου μου, γιατί μένω στη Κεφαλονιά και αν δεν συνεργαζόμαστε τότε κακό του κεφαλιού μας είναι. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Δήμους και εκεί έχω αφοσιωθεί , για να έχουμε μια καλή συνεργασία με τα Υπουργεία για να μπορέσουμε να εντάξουμε έργα».

Στις φήμες περί πρόωρων Βουλευτικών εκλογών: «Εάν θα γίνουν νωρίτερα οι εκλογές δεν το γνωρίζω, σύμφωνα με το σύνταγμα το προνόμιο με συγκεκριμένες πάντα αιτίες  το έχει ο Πρωθυπουργός. Αν θα γίνουν νωρίτερα οι εκλογές, είναι θέμα των πολιτικών και των γενικότερων καταστάσεων που έχει η Ελλάδα και αυτό είναι στην διακριτική ευχέρεια μόνο του Πρωθυπουργού. Αυτά τα θέματα δεν τα συζητεί ούτε με τους βουλευτές του, ούτε με τους Υπουργούς του, γιατί δεν μπορούν να διαδοθούν . Ο ίδιος θέλει να ολοκληρώσει την 4τραετία, γιατί θέλει να δείξει το δικό του έργο και ότι διαφέρει από τους προηγούμενους . Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας είναι το Αιγαίο, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά και η Κυβέρνηση κινείται σοβαρά και θα έχει σωστές πολιτικές αποφάσεις».

Στις αποζημιώσεις του «Ιανού»: « Είχαμε μια μεγάλη καταστροφή, η Κυβέρνηση στάθηκε παραδειγματικά καλά , αφενός ενισχύοντας τους Δήμους για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές οι οποίες αποκαταστάθηκαν και αφετέρου προσπάθησε να δώσει σε ιδιώτες και επιχειρήσεις μια σημαντική ενίσχυση, που δεν την είχαμε δει παλιότερα. Θα σας παραπέμψω στους σεισμούς του 2014, που η βοήθεια του κράτους προς τους ιδιώτες και τους πολίτες δεν υπάρχει στη μνήμη μου. Σήμερα αυτή η Κυβέρνηση, χρηματοδοτεί και επιδοτεί για τους σεισμούς. Σήμερα γκρεμίζει κατοικίες στο Ληξούρι, σήμερα υπογράφει η ΔΑΕΠ για την ανέγερση των νέων κτηρίων, θεωρώ ότι έχουμε μια διαφορά. Ήρθε αυτή η Κυβέρνηση , έδωσε αποζημιώσεις της τάξης των 5.000 σε ιδιώτες και 8.000 σε επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα έχουν πάρει 7966 φυσικά πρόσωπα 5.000 , ήτοι 35.140.000 ευρώ και 2.326 έχουν πάρει 8.000 , σύνολο ,18.608.000 χιλιάδες ευρώ. Καμία κυβέρνηση δεν τα έχει δώσει αυτά. Για τους προέδρους 2 Τοπικών Κοινοτήτων που ανέφεραν ότι θα προσφύγουν δικαστικά, ξεκαθαρίζω, ότι την διαδικασία που όριζε η ΚΥΑ της αποζημίωσης, όποιος την διάβαζε σωστά και έκανε σωστή αίτηση, έπαιρνε τα χρήματα χωρίς έλεγχο. Όσοι απορρίφτηκαν είναι λάθος οι αιτήσεις τους η δεν είχαν τις προϋποθέσεις  που όριζε , οπότε δεν μπορούν να μέμψουν  κάποιον ότι δεν πήραν τα χρήματα. Δυστυχώς, είχαμε πολλές περιπτώσεις με λάθος και δε φταίει ούτε η Κυβέρνηση, ούτε εγώ. Ο πρόεδρος της Άσσου μίλησε ιδιοτελώς, γιατί αναφέρθηκε στο πρόσωπο του και όχι στους κατοίκους της περιοχής. Για την Άσσο, έχουν αποζημιωθεί 37 οικίες με 150.000 ευρώ και 20 επιχειρήσεις . Για την Αγία Ευφημία έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα 221 φυσικά πρόσωπα με 947.000 και 78 επιχειρήσεις με 624.000 ευρώ. Υπάρχει στο ΦΕΚ δημοσιευμένη απόφαση του Υπουργείου Υποδομών , πως έπρεπε να γίνει η αίτηση. Ο πρόεδρος της Άσσου, δεν έχει αποζημιωθεί όπως είπε για τη στάνη του, υπάρχουν προϋποθέσεις( τις ανέφερε αναλυτικά) και πρέπει να τις σεβαστούμε. Αυτός ήταν ο νόμος και ήταν υπέρ της πλειοψηφίας. Με το ερχομό της πανδημίας, θεωρώ ότι αυτά τα χρήματα που δόθηκαν στα νησιά μας, ήταν ευλογία. Όσοι έχουν δημοσιευθεί θα πάρουν τα χρήματα. Υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν απαντηθεί οι αιτήσεις τους, είναι λίγοι, όμως θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες και όσον αφορά τις εκκρεμείς ενστάσεις , τα αποτελέσματα τους θα ανακοινωθούν όλα μαζί και όσες γίνουν δεκτές, θα αποζημιωθούν. Καταλαβαίνω την δυσαρέσκεια του καθενός, αλλά η πλειονότητα έχει πάρει χρήματα. Χορηγούνται αυτές τις μέρες Πανελλαδικά και οι κρατικές ενισχύσεις για τις αποζημιώσεις επιτραπέζιας ελιάς και άλλων ειδών και είναι πολύ σημαντικές, γιατί και ο αγροκτηνοτροφικός τομέας πρέπει να ενισχυθεί».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250