Εκδήλωση "Ληξούρι και σεισμοί, χθες - σήμερα - αύριο" - ΟΧΕ Παλικής, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022 14:04

Εκδήλωση "Ληξούρι και σεισμοί, χθες - σήμερα - αύριο" - ΟΧΕ Παλικής, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 Παρουσίαση του έργου Της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Παλικής H Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Ληξουρίου και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας προσκαλούν την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, ώρα 7μμ στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην εκδήλωση για την παρουσίαση των έως τώρα αποτελεσμάτων των τριών έργων του ΑΞΟΝΑ 1 της «Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην περιοχή της Παλικής Κεφαλονιάς».

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων. Στο πλαίσιο της ΟΧΕ Παλικής, ο πρόσφατα συσταθείς Δήμος Ληξουρίου, ο οποίος καλύπτει γεωγραφικά την χερσόνησο της Παλικής, προχώρησε από τον Δεκέμβριο του 2020 στην σύναψη τριών προγραμματικών συμβάσεων με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που εστιάζουν στην αξιοποίηση στοιχείων του φυσικού μειονεκτήματος-κινδύνου του σεισμού και των συνοδών του φαινομένων (π.χ. κατολισθήσεις) και καλύπτουν τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, έρευνας και καινοτομίας για τη δημιουργία πόλων έλξης, π.χ. ερευνητικά δίκτυα και δράσεις σχετικές με τη σεισμικότητα: Εγκατάσταση πλήθους σεισμογράφων και επιταχυνσιογράφων για την παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο και μελέτη του σεισμικού κινδύνου στην πόλη του Ληξουρίου. Τα όργανα αυτά συνεισφέρουν στο δυναμικό του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων (http://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/gmaps3/kefalonia_map.php)
    • Ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης και επιχειρηματικότητας μέσω της αξιοποίησης των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών & οικιστικών πόρων: Συγκέντρωση, καταγραφή, αποδελτίωση και ταξινόμηση πηγών που αναφέρονται στους ιστορικούς και ενόργανους σεισμούς της Κεφαλονιάς και τις επιπτώσεις τους στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον, από το 1469 μέχρι σήμερα.
    • Το πολύτιμο αυτό υλικό, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, θα αποτελέσει το περιεχόμενο του Κέντρου Μελέτης Σεισμών που θα λειτουργήσει στην Παλική και θα αποτελέσει πόλο έλξης ερευνητών και επισκεπτών από όλο τον κόσμο και πυρήνα διοργάνωσης forum, ημερίδων και συνεδρίων.
    • - Αναβάθμιση δομών και υποδομών για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής: Εκπαίδευση για την Αντισεισμική προστασία των σχολείων, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και φορέων Πολιτικής Προστασίας (λιμενικό, αστυνομία, ΑΜΕΑ, ΥΠΕΘΑ κλπ.) για την κατάρτιση Γενικών Τοπικών Σχεδίων Πολιτικής Προστασίας.

lix1

 

RollUp Lixouri 2 1 page 0001sd




00 inkefalonia general ad 300X250