Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κεφαλονιάς Λάμπρος Νικολάου στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 14:08

Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κεφαλονιάς Λάμπρος Νικολάου στον COSMOS 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με την  δημοσιογράφο Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε Ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας  της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης  Λάμπρος Νικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στα καιρικά φαινόμενα της Πέμπτης 19 Μαΐου με τους πολύ ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή μας: « Παραδόξως γιατί οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί, δεν είχαμε εκτός από το σκέπαστρο στο λιμάνι κάποια ιδιαίτερα συμβάντα. Μετά τον «Ιανό»  όταν έχουμε έκτακτα δελτία, νομίζω ότι όλοι πλέον εντείνουμε την προσοχή μας. Είχαμε πολύ ισχυρούς Βορειοανατολικούς ανέμους που έφτασαν έως τα 9 μποφόρ, αλλά οι Νοτιάδες προκαλούν μεγαλύτερες ζημιές από την εμπειρία που έχω».

Στον τομέα ευθύνης του: «Ως Υπηρεσία για τις φωτιές συνδράμουμε την Πυροσβεστική στο έργο της κατάσβεσης. Υπάρχει νομοθεσία που αφορά τους Δήμους για τον καθαρισμό οικοπέδων εντός των οικισμών .Εάν δεν συμμορφώνονται οι πολίτες, λέει η νομοθεσία  με μεγαλύτερη σαφήνεια φέτος, πρέπει ο Δήμος να καθαρίσει τα οικόπεδα και να τους στείλει τον λογαριασμό κατά κάποιο τρόπο. Οι Δήμοι κάνουν την προσπάθεια τους, δεν έχουν και τις άπειρες δυνατότητες να καθαρίσουνε τα πάντα και εκτός αυτού, έχουν πρόβλημα στο να βρουν τις ιδιοκτήτες των ιδιοκτησιών.  Προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν και οι 4 Δήμοι. Στις συναντήσεις που είχαμε με την Πυροσβεστική καταλήξαμε στο  όσο πιο πολλά καθαριστούν, τόσο το καλύτερο, ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν το κάνουνε».

Στην επιτυχή πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών την περσινή χρονιά: «Η  Πυροσβεστική μας και την ευχαριστούμε γι αυτό, είχε μια αμεσότητα πέρυσι όλο το χρόνο. Αντιμετώπιζε τα φαινόμενα πριν την επέκταση τους. Οι  Εθελοντικές Ομάδες είναι πάντα παρούσες  υπό την Πυροσβεστική και σε άμεση επικοινωνία μαζί της και αυτό είναι ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό που έχουμε εδώ στην Κεφαλονιά. Τα αντανακλαστικά τους είναι πολύ γρήγορα σε ότι γίνεται, υπάρχει άμεση συνεννόηση με την Πυροσβεστική και κάνουνε και επιφυλακές και περιπολίες. Αυτό ήτανε σημαντικό πέρυσι  που είχαμε την μεγάλη πυρκαγιά 3 Ιουλίου στον Πόρο και υπήρχε μια μεγάλη κινητοποίηση και δεν κάηκε κανένα σπίτι. Υπήρχε μια πυρκαγιά στη Λειβαθώ που έγινε και σύλληψη και έπαιξε και αυτό τον ρόλο του για να παραδειγματιστούν  οι επιτήδειοι. Έρευνες γίνονταν για πολύ καιρό στον Πόρο που μπορεί να μην είχαν αποτέλεσμα, αλλά πιστεύω ότι όλα αυτά βοήθησαν στο να μαζευτεί λίγο η κατάσταση και να μην έχουμε εκτεταμένες πυρκαγιές. Με την βοήθεια της Πυροσβεστικής ,ενώ υπήρχαν πολλές ενάρξεις καμία δεν επεκτάθηκε».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250