Ρόδη Κράτσα: «Δίνουμε έμφαση στην Κεφαλονιά, που τώρα πλέον κάνει τα πραγματικά τουριστικά της ανοίγματα»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022 09:31

Ρόδη Κράτσα: «Δίνουμε έμφαση στην Κεφαλονιά, που τώρα πλέον κάνει τα πραγματικά τουριστικά της ανοίγματα»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράσα-Τσαγκαροπούλου η οποία αναφέρθηκε:

Στην τουριστική σεζόν του 2022 και στην προβολή των Ιόνιων Νησιών: «Η Γαλλία από πέρυσι έβαλε το στίγμα στα νησιά μας. Έχουμε την αεροπορική σύνδεση τώρα με την Γαλλία στην Κεφαλονιά και αυτό ήταν το μεγάλο μας θέμα τον Οκτώβριο στην έκθεση εκεί. Ήταν μια προσπάθεια από όλους μας και τώρα όλοι χαιρόμαστε το αποτέλεσμα.

Αυτό προσπαθήσαμε και στην EXPO στο Ντουμπάι και που θα συνεχίσουμε με την τουριστική έκθεση που θα γίνει 9-12 Μαΐου στο Ντουμπάι για όλη την Αραβική περιοχή και για πρώτη φορά θα συμμετέχει η Περιφέρεια μας. Τώρα τρέχει μία καμπάνια που την πληρώνουν τουριστικοί πράκτορες από Ζάκυνθο και Κέρκυρα και αναφέρεται σε όλα τα Ιόνια. Στα Εμιράτα το 8% είναι οι ντόπιοι , οι άλλοι είναι διεθνής Κοινότητα, από Ευρώπη , Αυστραλία, Αμερική κλπ. Επειδή έχει παρεξηγηθεί αυτή η ιστορία, δεν απευθυνόμαστε μόνο στον Άραβα που θέλει την πολυτέλεια του, απευθυνόμαστε σε νέους ανθρώπους, επιπέδου, μορφωμένους, από όλο τον κόσμο. Εμείς θέλουμε η Περιφέρεια μας να είναι παρούσα παντού και ελπίζουμε να ανοίξει και μια αεροπορική γραμμή από το Ντουμπάι. Είμαστε σε επικοινωνία και το πρώτο ενδιαφέρον που έχουν είναι για την Κέρκυρα. Κάναμε την προβολή μαζί με την Fraport και όταν έγινε η παρουσίαση των αεροδρομίων στα νησιά μας έμειναν έκπληκτοι. Δεν μας γνώριζαν ως προορισμούς και κάποτε πρέπει να γίνει η πρώτη αρχή. Πέρα από αυτό, καλλιεργούμε τις παραδοσιακές μας πηγές τουρισμού. Τώρα θα τρέξει μια μεγάλη καμπάνια στο μετρό του Λονδίνου για όλα τα νησιά και παράλληλα στο μετρό της Αθήνας για να τονώσουμε τον εγχώριο τουρισμό στον οποίο είχαμε στραφεί πέρυσι λόγω της πανδημίας. Η Κεφαλονιά πρέπει να αξιοποιήσει την Γαλλική αγορά ιδιαιτέρως, διότι οι Γάλλοι τουρίστες είναι άνθρωποι του πολιτισμού με την ευρεία έννοια και η Κεφαλονιά διαθέτει τα στοιχεία που μπορούν να έλκουν τον καλό Γάλλο τουρίστα».

Στο εαν έχει αποδώσει η πολιτική προβολής των ιόνιων Νησιών από την Περιφέρεια: «Είναι συνεχής η παρουσία των νησιών μας, μείναμε ζωντανοί και παρόντες καθ όλη την διάρκεια της κρίσης του κορονοιού, πήγαμε σε όσε εκθέσεις ήταν ανοιχτές , παρ όλο που δεν ήταν πολύ δυναμικές, συνεχίσαμε την προβολή μας σε όλες τις παραδοσιακές μας αγορές και προσπαθούμε να ανοίξουμε και νέους δρόμους. Με διάφορους τρόπους καλλιεργήσαμε πολύ τη Γαλλία, όχι μόνο με το άνοιγμα της αεροπορικής γραμμής, αλλά και με τους δεσμούς μας. Δύο εκδηλώσεις έκανα στη Γαλλία, για να έλξουμε το ενδιαφέρον των Γάλλων σε κάτι ιδιαίτερο. Τώρα βγαίνει ένα πρόγραμμα για social mintia και για τουριστικό site της Περιφέρειας, που κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα είναι παρούσα και επίσης προσπαθούμε να δώσουμε μια ξεχωριστή οντότητα σε κάθε νησί, μικρό και μεγάλο στο Μετρό της Αθήνας. Σε σχέση με το Αιγαίο και την Κρήτη η πτώση των τουριστών τα προηγούμενα χρόνια ήταν παντού η ίδια. Εμείς υστερούμε στις εισπράξεις, που σημαίνει ότι αριθμητικά πάμε καλά, αλλά χάνουμε σε εισοδήματα. Άρα το μεγάλο ζητούμενο είναι η ποιότητα. Τα καταλύματα χάνουν το χρώμα τους, πρέπει να έχουν τον τοπικό χαρακτήρα, διαφορετικά πάμε σε μια ομαδοποίηση. Δίνω μεγάλη έμφαση στην Κεφαλονιά, γιατί κρατήθηκε πίσω από το μεγάλο μαζικό τουριστικό κύμα και τώρα που κάνει τα πραγματικά της τουριστικά ανοίγματα, πρέπει αυτό να το προσέξει. Όπως και η φύση της έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά , μια επιβλητικότητα που δεν έχουν τα άλλα νησιά, πρέπει αυτά να τα αξιοποιήσει στην διακριτή εμπειρία. Τώρα στόχος μας είναι να διαφημίσουμε και το Γεωπάρκο της Κεφαλονιάς-Ιθάκης, είναι μια μεγάλη κατάκτηση, κάναμε ένα πρώτο άνοιγμα, το παρουσιάσαμε στην UNESCO σε μια εκδήλωση αρχές Δεκεμβρίου του 2021 και ήταν μια αποκάλυψη. Είμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους του Γεωπάρκου για να κάνουμε ένα παράλληλο Συνέδριο με αυτό της UNESCO στην Κεφαλονιά. Έχουμε απαιτήσεις από την Κεφαλονιά, γιατί έχει τις δυνατότητες».

Στα έως τούδε έργα της Περιφέρειας και στα όσα προγραμματίζονται : « Η Περιφέρεια μας κάνει ένα άλμα, βρίσκεται σε μια εποχή μετάβασης. Πήραμε μια Περιφέρεια «καθισμένη» από μοντέλο λειτουργίας, από σχεδιασμό, από μελέτες, από καθημερινότητα και ανοίξαμε τα πανιά μας σε όλους τους τομείς, διότι πρέπει να περάσουμε γρήγορα σε ένα άλλο επίπεδο. Ούτε διπλογραφικό σύστημα δεν είχε η Περιφέρεια. Πολιτικός είναι αυτός που αφήνει Δομές λειτουργίας και Δημοκρατίας. Εμείς θέλουμε να βάλουμε δομές και σε πράγματα που δεν θα τα δει στο τέλος της 4ετίας ο πολίτης, αλλά με υπερηφάνεια θα του πούμε ότι ετοιμάσαμε την επόμενη 5ετία, όπως αυτές οι μελέτες που γίνονται για τον «Ιανό» στην Κεφαλονιά. Για πρώτη φορά με πρόκληση την καταστροφή που έφερε ο «Ιανός» , ανακαλύψαμε ότι δεν είχε γίνει τίποτα δομικό και ουσιαστικό, ότι είχαν να καθαριστούν ρέματα 10ετίες και βρισκόμαστε πραγματικά από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας, σε μια νέα εποχή. Και στην Κέρκυρα ενισχύσαμε τις Δομές της Πολιτικής Προστασίας με ανθρώπινο δυναμικό και με αυξανόμενους πόρους κάθε χρόνο. Είμαστε σε μεγάλη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε έρχεται κάποια στιγμή. Τα έργα που δημοπρατούνται σε όλη την Περιφέρεια είναι περισσότερα από τα έργα της προηγούμενης Περιφερειακής Διοίκησης και με μία Περιφέρεια που δεν συνέβη σε καμία άλλη, που 2 νησιά , η Κεφαλονιά και η Κέρκυρα, από 1 Δήμος έγιναν 3, με ότι σημαίνει αυτό στις καθυστερήσεις. Υποσχεθήκαμε προεκλογικά και το κάναμε πράξη, ότι θα σταθούμε δίπλα στους Δήμους. Με τους Δήμους της Κεφαλονιάς τώρα ετοιμάζουμε προγραμματικές συμβάσεις για την οδοποιία, επίσης πήραμε Τεχνική βοήθεια από το ΕΣΠΑ για να ενισχύσουμε με ειδικές υπηρεσίες τους Δήμους μας για την ωρίμανση των έργων του ΕΣΠΑ και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Μια τέτοια βοήθεια δίνεται στο Ληξούρι και στο «Πράσινο Σημείο» του Αργοστολίου. Το αποτέλεσμα στον πολίτη προέρχεται όχι μόνο από το τι κάνει ο κάθε φορέας αποσπασματικά, αλλά από τον συντονισμό του έργου μας και την αλληλεγγύη μεταξύ μας».

Στην κριτική της Α.Ν.Α.Σ.Α: « Όσον αφορά την κριτική της Α.Ν.Α.Σ.Α , δεν μπορεί να απαντήσει επί της ουσίας και πετάει μόνο επικοινωνιακά τερτίπια. Δεν είναι συνομιλητής μας η Α.Ν.Α.Σ.Α και είναι κρίμα γιατί άσκησαν διοίκηση 5 χρόνια και θα μπορούσαν επί της ουσίας να κάνουν και κριτική και συμπληρωματικές προτάσεις. Τους πονάει πολύ που ξεπεράστηκαν από την νέα Περιφερειακή Αρχή παρ όλες τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίσαμε. Στην δημοπράτηση των έργων φαίνεται η δουλειά που έκανε η Περιφέρεια. Όσο για τον απολογισμό εν κρυπτώ που λέει η Α.Ν.Α.Σ.Α, ο απολογισμός δεν έγινε δημόσια, αυτό θα γίνει σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και με την συμμετοχή και κυβερνητικών στελεχών».

Στα ήδη δημοπρατημένα έργα στην Κεφαλονιά: « Έχει λίγα δημοπρατημένα έργα η Κεφαλονιά, διότι δεν υπήρχε καμιά προεργασία, ούτως ώστε να εξελιχθούν τα έργα. Άρχισαν οι μελέτες από την Περιφερειακή Ενότητα της Κεφαλονιάς με δύσκολες εργασιακές συνθήκες, οι οποίες είχαν να κάνουν με τον covid και με τον «Ιανό», που έστρεψε τις Τεχνικές μας υπηρεσίες στις αποκαταστάσεις , παρά στην δημιουργία μελετών προς δημοπράτηση. Βρέθηκε σε μια ιδιαίτερα δυσχερή θέση η Κεφαλονιά , αλλά υπάρχει δυναμική και προοπτική. Θα δημοπρατηθούν άμεσα έργα που θα οχυρώσουν την Κεφαλονιά από τις κλιματικές αλλαγές στις οποίες φάνηκε ότι είναι ευάλωτη».

Στο πρόβλημα που έχει ενσκήψει με τους εργολάβους λόγω της ενεργειακής κρίσης: «Υπάρχει πρόβλημα και σε εμάς και στους Δήμους και στα ιδιωτικά έργα. Οι εργολάβοι είναι επιφυλακτικοί, θέλουν να γίνονται οι πληρωμές τους άμεσα, κάτι που δεν είναι στις δυνατότητες της Περιφέρειας. Τα κόστη σε μερικά υλικά είναι αυξημένα 100% , αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στάση εργασιών γι αυτό, αλλά υπάρχει πρόβλημα στην εξέλιξη διότι λόγω των επιβαρύνσεων που έχουν οι εργολάβοι ,ζητούν να γίνονται άμεσα οι πληρωμές. Είναι κάτι που μας απασχολεί πολύ , είναι ένας απόηχος μιας πολύπλοκης πραγματικότητας, που έχει να κάνει με πολλά. Με την αύξηση των υλικών , με την υποστελέχωση των υπηρεσιών και θεωρώ ότι είναι κρίμα να ταλαιπωρούνται και εμείς και οι Δήμοι. Είμαστε στην χειρότερη κατάσταση εμείς από άλλες περιφέρειες στην υποστελέχωση των υπηρεσιών , οι οποίες δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον πλούσιο και ταχύ προγραμματισμό μας σε έργα και χρηματοδοτήσεις».

Στα Υδατοδρόμια: « Προχωρούν οι διαδικασίες και για την αδειοδότηση των Υδατοδρομίων και για τα Υδάτινα Πεδία τα οποία θα μας δώσουν την δυνατότητα να έχουμε ταχύτερες πτήσεις, όχι όμως της εμβέλειας που μπορούν να έχουν τα Υδατοδρόμια. Συζητώ με τον κ. Καραμανλή και έχει πεισθεί ότι πρέπει να δοκιμάσουμε τα Υδατοδρόμια τα οποία θα μπορούν να μας συνδέουν και με την Ιταλία. Υπάρχει μία συγκράτηση από την πλευρά του Υπουργείου Μεταφορών , γιατί δεν βλέπει να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες, εμείς όμως επιμένουμε στο σχέδιο μας, το οποίο θα υλοποιηθεί. Εάν συμφωνούν όλοι ότι το Ιόνιο είναι το ιδανικό μέρος, πρέπει να υλοποιηθεί αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα και υπάρχει μία εταιρεία με την οποία είμαστε σε επαφή, η οποία μας είπε ότι σύντομα θα έχει και την άδεια πτητικότητας από το Υπουργείο. Το έχουμε μεγάλη ανάγκη και για την τουριστική μας ανάπτυξη και για την σύνδεση των νησιών μας».

Στην υποψηφιότητα της στις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές : «Θα είμαι ξανά υποψήφια, γιατί αισθάνομαι ότι ο αυτοδιοικητικός χρόνος των 4 χρόνων, δεν είναι αρκετός για τα όσα με τόσο πάθος και όραμα σχεδιάζουμε για την Περιφέρεια μας και πιστεύω ότι ο κόσμος θα μας δώσει την δυνατότητα να συνεχίσουμε».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-139098647?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250