Λαική Συσπείρωση: Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει το λαϊκό εισόδημα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022 08:30

Λαική Συσπείρωση: Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει το λαϊκό εισόδημα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ :     Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θ. Μιχαλάτο

ΘΕΜΑ: ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

Η εκτίναξη της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης έχει καταστήσει αφόρητη την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας, που βλέπει να εξανεμίζεται το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα της και να αδυνατεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της.

Ειδικότερα με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το Φεβρουάριο του 2022 οι ετήσιες αυξήσεις στο Φυσικό αέριο (78,5%), στο Ηλεκτρικό ρεύμα (71,4%),  στο Πετρέλαιο θέρμανσης (41,5%) στα καύσιμα (23,2%)  στις μεταφορές (22,9%),  στα είδη διατροφής (6-16,8%) κ.α., τσακίζουν ήδη τα λαϊκά νοικοκυριά,  ενώ οι εκτιμήσεις είναι ότι η αύξηση του πληθωρισμού και η ακρίβεια θα συνεχιστούν.

Τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι πολύ πίσω από την κάλυψη βασικών λαϊκών αναγκών, από την αντιμετώπιση του μεγάλου κύματος ανατιμήσεων. Είναι προσανατολισμένα στο να μη θιχτεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σε αντίθεση με τα μέτρα ψίχουλα προς το λαό, αποτελούν πρόκληση τα δεκάδες δις ευρώ του “Ταμείου Ανάκαμψης” και των “Αναπτυξιακών νόμων” που πάνε κατευθείαν στη διάθεση των επιχειρηματικών ομίλων.

Αντίστοιχα και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες του προβλήματος, αφού είναι ενταγμένες και αυτές στην ίδια στρατηγική της Ε.Ε., της “πράσινης μετάβασης”, της απελευθέρωσης της ενέργειας και της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.  Γι’ αυτό το λόγο όλες οι κυβερνήσεις αφήνουν τους λαούς της Ευρώπης εκτεθειμένους στην ενεργειακή φτώχεια και στο τεράστιο κύμα της ακρίβειας, γι αυτό μιλούν για μειώσεις στις τιμές βασικών λαϊκών αγαθών και της ενέργειας στα όρια των "αντοχών” της καπιταλιστικής οικονομίας.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση είναι επιτακτική ανάγκη ο δήμος να συμβάλλει στην ελάφρυνση – ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών παίρνοντας μέτρα όπως η γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, τους επαγγελματίες, η κατάργησή τους για ανέργους, συνταξιούχους, μισθωτούς και επαγγελματίες με εισόδημα έως 12.000, μείωση των λογαριασμών του νερού και  απορριμμάτων κ.α. Απαιτείται επίσης να διεκδικήσει από το κράτος έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές , καθώς και έκτακτη επιχορήγηση για την ομαλή λειτουργία των αθλητικών και άλλων κοινωνικών υποδομών (π.χ. κολυμβητήρια παιδικοί σταθμοί κ.α), ενίσχυση των κοινωνικών δομών του δήμου με έκτακτη επιχορήγηση από το κράτος, του προγράμματος « Βοήθεια στο Σπίτι» κ.α.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

Τι άμεσα μέτρα προτίθεσθε να πάρετε ώστε να συμβάλλετε να ελαφρυνθούν τα λαϊκά νοικοκυριά του δήμου μας από την τεράστια ανατίμηση βασικών αγαθών και την εκτίναξη των τιμών ενέργειας;

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Αργοστολίου.

                                                     Σταύρος Γρηγορόπουλος   Γιάννης Κουρούκλης .




00 inkefalonia general ad 300X250