Ο Σύλλογος Υπάλληλων Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς – Ιθάκης για Καθυστέρηση διαδικασιών εκτίμησης ζημίων πληγέντων επιχειρήσεων από τον «Ιανό»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022 14:17

Ο Σύλλογος Υπάλληλων Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς – Ιθάκης για Καθυστέρηση διαδικασιών εκτίμησης ζημίων πληγέντων επιχειρήσεων από τον «Ιανό»

Σύλλογος Υπάλληλων Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς – Ιθάκης

Μετά το πέρασμα του Κυκλώνα «Ιανού» βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, λόγω του τεράστιου μεγέθους των καταστροφών, της δραματικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών και ενώ είχαν ξεκινήσει τα πρώτα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19.

Συγκροτήθηκαν τέσσερις επιτροπές για τις επιχειρήσεις και μια για τα αλιευτικά σκάφη (η οποία με πρόσφατη τροποποίηση θα εξετάζει και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ιχθυοκαλλιέργειες). Οι επιτροπές ξεκίνησαν άμεσα αυτοψίες ώστε να αποτυπωθεί η κατάσταση πριν αποκατασταθούν οι ζημιές , με την συμπλήρωση επί τόπου σχετικού πρωτοκόλλου το οποίο μαζί με τη συνολική εικόνα, αποτελούν βασικά στοιχεία για την εκτίμηση. Δόθηκαν επίσης ειδικές άδειες σε μέλη των επιτροπών να οδηγούν υπηρεσιακά αυτοκίνητα και ξεκίνησαν άμεσα οι αυτοψίες, έχοντας στη διάθεση τους δύο αυτοκίνητα, ενώ κάποιοι συνάδελφοι διέθεσαν και τα δικά τους, προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα οι έλεγχοι. Τα μέλη των επιτροπών, καλούνταν συγχρόνως να ανταποκρίνονται και στο κυρίως αντικείμενο της υπηρεσίας τους, μένοντας πολλές φορές εκτεθειμένοι ενώ δεν δόθηκε έγκριση υπερωριακής απασχόλησης για αντιμετώπιση εκτάκτων και επειγουσών αναγκών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Στα πλαίσια εφαρμογής, των συνεχών προληπτικών μέτρων περιορισμού της διάδοσης της covid-19 (Νοέμβριος 2020 έως Μάιος 2021) που έλαβε η Κυβέρνηση, έγινε παύση διενέργειας αυτοψιών στις πληγείσες επιχειρήσεις. Έτσι παρά τις παρατάσεις που έδωσε η κυβέρνηση (δύο επιπλέον τρίμηνα), δεν εξετάστηκε και εκκρεμεί η εκτίμηση ζημίας σε αρκετές επιχειρήσεις που υπέβαλαν εμπρόθεσμα αίτηση, με κίνδυνο να μην αποζημιωθούν.

Σε συνέχεια έντονων διαμαρτυριών από τους ενδιαφερομένους και την άρνηση του γραφείου Αν/ρχη να θέσει σχετικό ερώτημα, οι πρόεδροι των επιτροπών απευθυνθήκαν την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών . Με το από 11-11-2021 αίτημα τους ζήτησαν να δοθούν άμεσα σχετικές οδηγίες και διευκρινήσεις για τον καθορισμό των διαδικασιών, βάσει των οποίων θα συνεχίσουν τον έλεγχο οι επιτροπές, προκειμένου να εξεταστούν και να ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες δεν πραγματοποιήθηκε αυτοψία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γραμματεία του αρμόδιου υπουργείου, παρουσία του Αντ/ρχη και όλων των προέδρων των επιτροπών, έγινε η παραδοχή ότι είναι απολύτως δικαιολογημένο το ερώτημα, δεδομένων των περιορισμών που επέβαλλε η ίδια η κυβέρνηση , ότι εξετάζεται και θα απαντηθεί σύντομα. Η απάντηση δόθηκε στις 16-2-22, την ίδια μέρα συνάντησης και ενημέρωσης των μελών των επιτροπών με τους συνεργάτες του Υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου.

Στην απάντηση αναφερόταν ότι όφειλαν οι επιτροπές να διενεργήσουν τις αυτοψίες εντός του εξαμήνου από την έλευση της θεομηνίας (έως 18 Μαρτίου). Ακόμη, με τη δεύτερη τρίμηνη παράταση (έως 18 Ιουνίου) οι αρμόδιες επιτροπές έπρεπε σε κάθε περίπτωση, να προβούν εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της καταγραφής των ζημιών. Οκτώ μήνες μετά (24 Μάιου άρση των σχετικών μέτρων που δεν επέτρεπαν τη διενέργεια αυτοψιών), όχι μόνο είχαν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές του Ιανού, αλλά οι περισσότερες επιχειρήσεις ετοιμάζονταν για τη νέα τουριστική σεζόν. Καμία απολύτως αναφορά δεν έγινε στις συνθήκες covid-19. Εν ολίγοις, καθήκον των επιτροπών ήταν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν άμεσα τις αυτοψίες, αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα, τον κίνδυνο νόσησης με Covid-19 και την πιθανότητα να υποστούν κυρώσεις λόγω μη τήρησης των θεσπισμένων περιοριστικών μέτρων. Η θέση από τη πλευρά του Υφυπουργού ήταν ότι το εν λόγω θέμα αποτελεί εσωτερικό πρόβλημα της Περιφερειακής Ενότητας.

Η πρόταση από την πλευρά των επιτροπών να δοθεί “εντέλλεσθε” από τον Αντ/ρχη για έλεγχο και ολοκλήρωση των εκκρεμών αιτήσεων, με ότι δικαιολογητικά έχει μέσα ο κατατεθειμένος φάκελος εφόσον δεν υπάρχει αυτοψία, έγινε αποδεκτή ενώπιον όλων. Η εν λόγω εντολή διαβιβάστηκε στις επιτροπές την 17-3-2022 αντικαθιστώντας το εντέλλεσθε με το καλείστε, μεταθέτοντας έτσι τις ευθύνες στους υπαλλήλους, χωρίς κανένα ενδοιασμό. Οι επιτροπές δεν καλύπτονται με αυτό το έγγραφο και δεν είναι εφικτή η εξέταση των κατατεθειμένων φακέλων, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Κατανοώντας την αγωνία των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιά και δεν έχει ολοκληρωθεί η εκτίμηση προκειμένου να αποζημιωθούν, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι:

  • καμία απολύτως ευθύνη δε φέρουν τα μέλη των επιτροπών, δεδομένου ότι οι αυτοψίες διακόπηκαν, λόγω της τήρησης των συνεχόμενων εκτάκτων μέτρων που λάμβανε η κυβέρνηση, στα πλαίσια περιορισμού διάδοσης του covid-19.
  • είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να νομοθετήσει σχετικά, προκειμένου να συνεχίσουν και να ολοκληρωθούν νόμιμα όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις .

                                                                                                             18-03-2022  

                                                                                                   ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250