Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων: Θέματα, ψηφίσματα και επερωτήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 09:33

Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων: Θέματα, ψηφίσματα και επερωτήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Σχετικά με τα προβλήματα των σεισμοπλήκτων του Ληξουρίου Κεφαλονιάς

Μπήκαμε ήδη στον 9ο χρόνο από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 2014 στην Κεφαλονιά, με επίκεντρο το Ληξούρι. Έχουν περάσει από τότε οι κυβερνήσεις της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, ξανά Ν.Δ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκλέξει ευρωβουλευτές 2 φορές το 2014 και το 2019. Στο νομό επί 7 χρόνια κατείχε την Βουλευτική έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με την Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας .Τα τελευταία 2 ½ χρόνια την έδρα κατέχει η Ν.Δ. Στην Περιφέρεια στο διάστημα από τους σεισμούς είχαμε Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ, μετά του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ. Στον Δήμο Κεφαλονιάς από τότε έως το 2019 η Δημοτική Αρχή της ΝΔ και από το 2019 έως σήμερα στο Δήμο Ληξουρίου Δημοτική Αρχή της ΝΔ.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν αλλάξει οι διαχειριστές της εξουσίας αλλά η πολιτική παραμένει ίδια. Έχουν ψηφίσει μια σειρά Αναπτυξιακούς νόμους, αξιοποίησαν το ΕΣΠΑ 2014-2020 & τώρα 2021-2017, το ΕΠΑ 2021-2025, το Ταμείο Ανάκαμψης, κρατικούς και Περιφερειακούς Προϋπολογισμούς 8 χρονών, μπουκώνοντας με εκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Ανεμογεννήτριες κ.α.), στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, στην διαχείριση των αποβλήτων, στις Ιχθυοκαλλιέργειες, στον τουρισμό, στις εταιρείες των δημοσίων έργων, στην βιομηχανία και το εμπόριο . Δεν έχουν βρει όμως ούτε ένα ευρώ, Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβερνήσεις και Περιφερειακές Αρχές για τις Εργατικές κατοικίες των φτωχών, βιοπαλαιστών κατοίκων του Ληξουρίου. Για αυτές τις λαϊκές οικογένειες πάντα κάτι «συμβαίνει, που βαφτίζεται γραφειοκρατία, παθογένειες ή λάθος σχέδιο» και μπλοκάρει η κατασκευή νέων κατοικιών. Αντίθετα για τους επιχειρηματικούς ομίλους ,το χρήμα ρέει άφθονο, απρόσκοπτα και από όλες τις πηγές. Κι αν υπάρξει και κανένα εμπόδιο διαγκωνίζονται ποιος θα φέρει πρώτος τροπολογία στην Βουλή για να τους λύσει τα χέρια.

Το μόνο που υπάρχει για τον λαό είναι η υποκρισία, οι αλληλοκατηγορίες για το ποιος διαχειριστής του συστήματος φταίει περισσότερο, η «συμπάθεια», οι νόμοι και τα ΦΕΚ που όλο ψηφίζονται για να λύσουν το πρόβλημα αλλά όλο περισσότερο δεν υπάρχει φως στο τούνελ.

Σε αυτή την περιοχή ήρθε και προστέθηκε ο «ΙΑΝΟΣ» , η πανδημία , ο «ΜΠΑΛΛΟΣ» και σήμερα η ακρίβεια που έχει ξεπεράσει κάθε όριο, και κάνει την ζωή ακόμη πιο δύσκολη.

Η οργή, αγανάκτηση και ο θυμός των σεισμόπληκτων και όλου του λαού της Παλλικής πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένη δύναμη πάλης, για να υπάρξει μια άσπρη μέρα. Αυτό δείχνει η εμπειρία από τις όποιες υποσχέσεις έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  • Τι θα γίνει με τις σεισμόπληκτες Εργατικές Κατοικίες του Ληξουρίου; Τι πρωτοβουλίες πρόκειται να πάρει η Περιφερειακή Αρχή για να διεκδικήσει την επίλυση του προβλήματος;
  • Γιατί υπάρχουν συνεχείς και πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος ενοικίου στους σεισμόπληκτους κατοίκους του Ληξουρίου; Πως θα διεκδικήσει η Περιφερειακή Αρχή την έγκαιρη, συνεχή και απρόσκοπτη καταβολή του;
  • Το Γραφείο του Ταμείου Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων με έδρα το Ληξούρι υπάρχουν δημοσιεύματα ότι πρόκειται να κλείσει. Τι προτίθεται να κάνει η Περιφερειακή Αρχή;
  • Για όλα τα παραπάνω θα φέρει θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να αποφασίσει την διεκδίκηση αυτών;

11.02.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

ΘΕΜΑ:

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΚΟΚΚΑΛΑ: ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ

Την ώρα που εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες βλέπουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να σμπαραλιάζουν κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό και ο πληθωρισμός τρέχει με πάνω από 6%, η κυβέρνηση προκαλεί, βαφτίζοντας «μέτρα στήριξης» τα ψίχουλα των λίγων ευρώ για το ρεύμα, κι αυτά κουτσουρεμένα.

Προκαλεί όταν την ώρα που ο λαός στενάζει από την πανδημία και την ακρίβεια έρχεται και ο πανάκριβος λογαριασμός των ΝΑΤΟϊκών εξοπλισμών, ενώ η κυβέρνηση με τροπολογία που ψήφισε στη Βουλή αναγκάζει σε τηλεργασία όσους εργαζόμενους νοσούν από κορονοϊό και κόβει το μισό μεροκάματο από τους γονείς που μένουν σπίτι για να προσέχουν τα παιδιά τους που νοσούν.

Το ίδιο προκλητικοί είναι και οι ισχυρισμοί πως αντί για επιδοτήσεις προχωράει τάχα σε «αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος», δίνοντας «ομπρέλα για την καταιγίδα» που σαρώνει το λαϊκό εισόδημα.

Μιλάνε για «μείωση της φορολογίας», την ώρα που ο λαός συνεχίζει με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό να φορτώνεται πάνω από το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων, ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να απολαμβάνουν και νέα προνόμια, σαν αυτά που κατοχυρώνει ο πρόσφατος «αναπτυξιακός» νόμος.

Παρουσιάζουν ως «αύξηση του εισοδήματος» των εργαζομένων τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που απαλλάσσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες από το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» και ανοίγει νέες τρύπες στα ταμεία, που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Συζητούν για το «τενεκεδάκι» των χρεών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που κλότσησαν λίγο παρακάτω, αλλά ήδη «γράφουν τον λογαριασμό» για τα χρέη που φούσκωσαν κι άλλο στη διάρκεια της κρίσης, ενώ η πολιτική τους σφίγγει παραπέρα τη θηλιά στο λαιμό των βιοπαλαιστών, για να ενισχύσει τη «μεγέθυνση» και την «εξωστρέφεια» των μεγάλων επιχειρήσεων.

Καλλιεργούν κάλπικες προσδοκίες για «αύξηση» του κατώτατου μισθού, με βάση τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου. Πρόκειται για αυξήσεις - κοροϊδία, «στα όρια της ανταγωνιστικότητας» των ομίλων και «τις αντοχές της οικονομίας». Την ίδια ώρα, το συνολικό αντεργατικό πλαίσιο που παραμένει άθικτο και ενισχύεται, καθηλώνει ακόμα περισσότερο το σύνολο των μισθών.
Ακόμα και τα εφάπαξ μέτρα για τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα όχι μόνο δεν μπορούν να ανακουφίσουν τον λαό, αλλά στο μεγάλο τους μέρος έρχονται να στηρίξουν τις εταιρείες παραγωγούς και διανομείς, να θωρακίσουν τους στόχους της «πράσινης μετάβασης», που αποτελούν την αιτία για την ενεργειακή φτώχεια του λαού.

Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται ότι λαϊκές ανάγκες και στόχοι του κεφαλαίου είναι ασυμβίβαστα. Το πρόβλημα δεν είναι διαχειριστικό ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κινούνται στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των εγχώριων ομίλων. Άλλωστε, και σήμερα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ αυτά που προτείνουν είναι προσωρινές μειώσεις έμμεσων και ειδικών φόρων «στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα», δηλαδή «τόσο όσο» ώστε να μη θίγονται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τα κέρδη των ομίλων.

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που τα μονοπώλια «ταΐζονται» με δισ. ευρώ για να στηριχτούν οι επενδύσεις τους με το Ταμείο Ανάκαμψης, που οι στόχοι του είναι το «κοινό» κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των άλλων αστικών κομμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι τα περίφημα «επεκτατικά προγράμματα» δεν είναι για τον λαό, ο οποίος καταδικάζεται στην ακρίβεια και στη φτώχεια, απροστάτευτος από φυσικές καταστροφές, θυσία στο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας και Παιδείας, με παράδοση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας στο αδηφάγο κεφάλαιο.

Απαντήστε όλοι οι «χορτάτοι», οι ρεαλιστές, οι καλοί διαχειριστές, οι ομοτράπεζοι των κυβερνήσεων, των Βρυξελών, της Ένωσης Εφοπλιστών, της Αμερικάνικης Πρεσβείας, των εταιρειών της ενέργειας, των τουριστικών ομίλων και άλλων «καλών» και «πολιτισμένων» ανθρώπων και οργανισμών, με το μέσο εισόδημα των 2,5 εκ εργαζομένων, 1 εκ ανέργων και 2 εκ συνταξιούχων πως θα πληρωθούν τα τεράστια ενοίκια για την κατοικία, η θέρμανση, το ρεύμα, τα καύσιμα, τα τρόφιμα, η ένδυση και υπόδηση της οικογένειας, τα φροντιστήρια και η η Υγεία, το νερό, το τηλέφωνο και η φοροληστεία; Πως θα πάει ο λαός διακοπές, στο θέατρο και κινηματογράφο, πως θα ασχοληθούν με την βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας;

Μέσα σε αυτή την κατάσταση η Τοπική Διοίκηση, Περιφέρειες και Δήμοι έχουν μετατραπεί σε αμορτισέρ που απορροφά τους κραδασμούς ενός συστήματος που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή. Είναι μέρος του προβλήματος, έχουν μετατραπεί σε εργαλείο προώθησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και των ιεραρχήσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Αρωγοί στο πέρασμα αυτής της πολιτικής βάζοντας πλάτη στη φοροληστία και σε κάθε είδους δουλειές με ιδιωτικά κεφάλαια.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνουμε ότι δεν ανεχόμαστε τις συνέπειες μιας πολιτικής που καταστρέφει το λαό
δεν μπορούμε να συνηθίσουμε τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, την μεταφορά των ασθενών στην καρότσα φορτηγού, την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας

Δεν ανεχόμαστε την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας
Δεν ανεχόμαστε ο λαός μας να είναι ανοχύρωτος στις φυσικές καταστροφές
Δεν ανεχόμαστε την παράδοση του φυσικού πλούτου και των υποδομών των νησιών στους ιδιώτες μεγιστάνες
Δεν ανεχόμαστε την απαξίωση του πολιτισμού και αθλητισμού την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των αντίστοιχων δομών.

Μια περιφερειακή αρχή που στέκεται στο πλευρό του λαού που νοιώθει τα βάσανα και τις αγωνίες του, οφείλει να καταγγείλει αυτήν την πολιτική. Οφείλει να είναι στο πλευρό των αγώνων που οργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα των νησιών μας, Υγειονομικοί, Εκπαιδευτικοί, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγροτοκτηνοτρόφοι συνταξιούχοι και νεολαία.

Να πάρει μέτρα ανακούφισης μείωση τελών, παράβολων, προγράμματα στήριξης λαϊκών οικογενειών Μέσω ΕΣΠΑ, ΕΠΑ, Προϋπολογισμό Π.Ι.Ν., παροχής πισιτιστικής βοήθειας, σχολικά γεύματα, στήριξη σε φοιτητές, στήριξης των εργαζομένων και των οικογενειών τους στην Π.Ι.Ν. (κατασκηνώσεις κ.λ.π.)., να θέσει σε προτεραιότητα την χρηματοδότηση έργων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες

Να απαιτήσει:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, με κατάργηση του άθλιου νόμου -ο οποίος έχει την υπογραφή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ- ότι ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται με υπουργική απόφαση
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, των φόρων στα καύσιμα και την ενέργεια.
  • Κατάργηση των έμμεσων φόρων και μετακύλιση των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Αύξηση των συντάξεων και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, με παράλληλη μετακύλιση αυτών στην μεγάλη εργοδοσία.
  • Να μπει φρένο στις ανατιμήσεις των προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης και ουσιαστική παρέμβαση κατά των διαφόρων καρτέλ.

Να πάρει παράδειγμα την αγωνιστική πρωτοβουλία από τον Δήμο Πατρέων που συνδιοργάνωσε με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας τη μεγάλη αγωνιστική πορεία προς το Σύνταγμα. Άλλη μια οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση που δίνει φωνή και περιεχόμενο στην αγανάκτηση, την οργή, την πίεση που νιώθει και ζει η λαϊκή πλειοψηφία αντιμέτωπη με τα κύματα ακρίβειας - πανδημίας - ανεργίας - ανέχειας.

Ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από επίδοξους «σωτήρες», σκυταλοδρόμους της αντιλαϊκής πολιτικής. Μπορεί όμως να προσδοκά πολλά από τον δικό του αγώνα, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, Υγεία, δουλειά και προστασία της ζωής.

Στον αγώνα αυτόν οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης ενώνονται με το εργατικό και λαϊκό κίνημα που δίνει τη μάχη στην οργάνωση της αντεπίθεσης, προβάλλοντας ότι ο λαός μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια, με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της σημερινής εποχής.

ΨΗΦΙΣΜΑ:

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ιονίων Νήσων στο ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ και του ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ

Οι βιοπαλαιστές αγρότες σε όλη τη χώρα, βρίσκονται στους δρόμους και τα μπλόκα δίνοντας αγώνα επιβίωσης. Διεκδικούν και προβάλλουν συγκεκριμένα αιτήματα απέναντι στην ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στα εφόδια και στις τιμές στα προϊόντα που θα τους εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν αλλά και να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, για την Υγεία και την προστασία από φυσικές καταστροφές. Ο αγώνας τους για να υπάρχουν καλλιέργειες, να υπάρχει αγροτική παραγωγή, είναι αγώνας όλων μας. Ως Λαϊκή Συσπείρωση στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών, και καταθέτουμε το παρακάτω ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την συμπαράσταση του στις διεκδικήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων και αλιέων των νησιών μας και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους για:

  • Μέτρα στήριξης του εισοδήματος: Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα μας ελαιόλαδο, γάλα κλπ που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής (κατάργηση ΦΠΑ σε πετρέλαιο κι αγροεφόδια, εργαλεία, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% κ.λπ.).)
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές με έργα για την αγροτική οδοποιία, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση για τα παιδιά, μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Καμιά περικοπή των ενισχύσεων.
  • Εκσυγχρονισμός όλων των αλιευτικών καταφυγίων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των αλιέων.
  • Τιμέςπου θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία.

                                                                                                                 15.02.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού , Χ. Χαραλάμπους




00 inkefalonia general ad 300X250