Τοποθέτηση «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 07:18

Τοποθέτηση «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων

Το ΕΣΠΑ και τα κονδύλιά του, με το φιλομονοπωλιακό τους χαρακτήρα (το 94% των κονδυλίων, να είναι δεσμευμένα υπέρ των μονοπωλίων), αλλά και με συγκεκριμένες αντιλαϊκές στοχεύσεις για τον παραγωγικό προσανατολισμό σε όλη την ΕΕ, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ακόμα εργαλείο της ΕΕ και της ολιγαρχίας, ώστε να μπορεί να κερδίζει περισσότερα σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Μέχρι σήμερα όλα τα προγράμματα και το ΕΣΠΑ, συμπληρωματικά στις φοροαπαλλαγές, τις επιδοτήσεις και τα άλλα προνόμια στην πλουτοκρατία, συντέλεσαν στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, επιταχύνοντας την εκδήλωση της κρίσης. Την περασμένη εφταετία (2007 - 2013), η Ελλάδα πήρε από τα ΕΣΠΑ 20 δισ. Ευρώ κάτι που σε τίποτα δεν εμπόδισε την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, δεν ανέκοψε τη συντριβή των μικρών ΕΒΕ και των φτωχών αγροτών, δεν απέτρεψε τις περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα, δε βελτίωσε σε τίποτα τους όρους με τους οποίους ζει και βγάζει το μεροκάματο η συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Έχει στόχο να διαμορφώσει συνθήκες, ώστε η οικονομική ολιγαρχία να εξασφαλίσει νέα υπερκέρδη. Οι «συμφέρουσες», «αποδοτικές», «ανταγωνιστικές» επενδύσεις σημαίνουν ότι η επιλογή τους δε γίνεται με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, αλλά με βάση τον καταμερισμό που γίνεται στα πλαίσια των ανταγωνιστικών σχέσεων, όπως διαμορφώνονται εντός και εκτός ΕΕ, με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Τέτοιες θεωρούνται π.χ. οι επενδύσεις για την κατασκευή δρόμων αεροδρομίων και άλλων υποδομών που θα παραδοθούν προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες, κ.α , ενώ την ίδια ώρα αποκλείονται επενδύσεις που θα στηρίξουν την αγροτική παραγωγή, θα ενισχύσουν την ορθολογική αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ή θα συμβάλουν στην ανάπτυξη κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη χώρα Τα λεφτά αυτά δε θα γίνουν αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, σχολεία και νοσοκομεία, υποδομές που έχει ανάγκη ο λαός..

Βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ είναι ότι πρέπει να κινούνται μέσα στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισαβόνας, δηλαδή, στη λήψη μέτρων για χαμηλότερα μεροκάματα, για ακόμα πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης, για μείωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, για κατάργηση των συντάξεων, αύξηση των έμμεσων φόρων κ.λπ . Αποτέλεσμα θα είναι ο εκτοπισμός των αυτοαπασχολούμενων και της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, καθώς και η αύξηση της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ειδικά των νέων. Ένα μέρος από τα κονδύλια διοχετεύεται και σε προγράμματα της λεγόμενης «ενεργητικής αντιμετώπισης της ανεργίας», που συνίστανται είτε σε μοίρασμα μιας θέσης εργασίας στα δύο και στα τρία, είτε σε προγράμματα κατάρτισης, που κρύβουν τους άνεργους κάτω από το χαλί, είτε σε προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών, προκειμένου να προσλαμβάνουν για λίγο διάστημα τζάμπα εργάτες.

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δεν είναι λεφτά που ανήκουν στην Κομισιόν και στα επιτελεία. Είναι λεφτά από την κλεμμένη υπεραξία από τα φτωχά λαϊκά στρώματα από όλες τις χώρες της Ευρώπης και της χώρας μας, που εισπράττει η ΕΕ μέσα από εισφορές και παρακρατήσεις και τα χρησιμοποιεί συμβάλλοντας στην ανακατανομή πόρων, υπέρ συγκεκριμένων ομάδων της οικονομικής ολιγαρχίας. Βασικός πυλώνας για την κατάρτιση του νέου ΕΣΠΑ θα είναι, από κοινού το ΙΟΒΕ το ινστιτούτο του ΣΕΒ και το ΚΕΠΕ, μετά τις σχετικές κατευθύνσεις που δόθηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης

Στην απόφαση της τελευταίας Συνόδου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ υπάρχει η «ρήτρα αιρεσιμότητας», η οποία ορίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει την αναστολή πληρωμής κοινοτικών κονδυλίων στην περίπτωση που η χώρα - μέλος δεν επιτύχει τους στόχους του μνημονίου! Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, εκτός του ότι προορίζονται «από χέρι» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, εγχώριων και ξένων, μετατρέπονται σε ένα επιπλέον μοχλό για το διαρκή εκβιασμό και την υποταγή του λαού στην εφαρμοζόμενη στρατηγική σωτηρίας των μονοπωλίων.




00 inkefalonia general ad 300X250