Συνεργασία Δήμου Κεφαλονιάς με Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 00:40

Συνεργασία Δήμου Κεφαλονιάς με Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μετά από πολύμηνη προγραμματισμένη και επιτυχή προετοιμασία των Υπηρεσιών του Δήμου Κεφαλλονιάς με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου, την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013 υπήρξε Συνάντηση Εργασίας, στο Γραφείο του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κ.Martin Schulz, του Α/Δημάρχου Πολιτισμού – Τουρισμού κ.Ε.Κεκάτου και Συνεργατών του με Στελέχη του Ιδιαίτερου Γραφείου του κ.Προέδρου, με θέμα τη δημιουργία Ενός Διεθνούς Πολιτιστικού Δικτύου με Έδρα την Κεφαλλονιά, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τους καταστροφικούς Σεισμούς του 1953 και 70 χρόνων από τη Σφαγή της Μεραρχίας Aqui.


Οι Χώρες που συμπαραστάθηκαν στην Κεφαλλονιά, υλικά και ηθικά το 1953 είναι : Σουηδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ, Ελβετία, Νορβηγία και Ηνωμένες Πολιτείες και οι Χώρες που εμπλέκονται στην τραγωδία της Aqui το 1943 είναι Ιταλία και Γερμανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012 βραβεύθηκε με το Nobel Ειρήνης, ενώ το 2013 είναι αφιερωμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το έτος των Πολιτών.

Με βάση τα ανωτέρω και στα πλαίσια της Πολιτιστικής αξιοποίησης των ανωτέρω ιστορικών γεγονότων κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Πρόταση δημιουργίας του Δικτύου, όπως επίσης και Πρόσκληση του Δημάρχου Κεφαλονιάς κ.Αλέξανδρου Παρίση στον κ.Schulz, να τιμήσει με την παρουσία του τις Εκδηλώσεις Μνήμης στο Νησί.

Την Πρόταση για το Δίκτυο, που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιμελήθηκαν ο κ.Κεκάτος με την κ.E.Guidrinetti και τον κ.N.Censini,οι οποίοι φυσικά συμμετείχαν στις Συσκέψεις στις 19 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, για τις οποίες είχαν ενημερωθεί η Πρόξενος της Ιταλίας στην Κεφαλlονιά κ.G.Michelleti, η Βουλευτής κ.Α.Θεοπεφτάτου, ο Α/Περιφερειάρχης Κεφαλλονιάς κ.Ε.Κουρής και η Επίτροπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ.Μ.Δαμανάκη.

Οι Συσκέψεις ήταν :
1.Γραφείο Προέδρου Ευρωκοινοβουλίου κ.Martin Schulz :
Το διαδικαστικό της Συνάντησης- Εργασίας, προετοίμασε η κ.Elisabetta Santella, Υπεύθυνη Γραφείου Προέδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
- κ.Edouard Dirring, Σύμβουλος Προέδρου σε Θέματα Εσωτερικής Πολιτικής
-κ.Estelle Goger, Σύμβουλος Ιδιαίτερου Γραφείου Προέδρου
-κ.Raffaella De Marte, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Γραφείο Τύπου
2.Γραφείο Επιτρόπου κας Μαρία Δαμανάκη
-κ.Θέμης Χριστοφίδου, Διευθύντρια Γραφείου Επιτρόπου
-κ.Ιρις Πέτσα, Συνεργάτης Επικοινωνίας
3.Γραφείο Αντιπροέδρου Ευρωκοινοβουλίου, κ.Άννυ Ποδηματά
-κ.Α.Ποδηματά, Αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου
-κ.Orietta Zanella, Βοηθός Α/Προέδρου
4.Γραφείο Ευρωβουλευτού Ν.Δ. κ.Ρόδης Κράτσα
-η κ.Κράτσα απουσίαζε στο Dubai
-κ.Μ.Mοσχ;oτη, Συνεργάτης κας Κράτσα
5.Γραφείο Ευρωβουλευτού ΣΥΡΙΖΑ κ.Νίκου Χουντή
-κ.Ν.Χουντής, Ευρωβουλευτής
6.Γραφείο Ευρωβουλευτού «Οικολόγων Πράσινων» κ.Νίκου Χρυσόγελου
-κ.Ν.Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής
-κ.Θ.Βασιλόπουλος, Συνεργάτης Ευρωβουλευτού
Όλοι οι ανωτέρω υποδέχτηκαν με προθυμία, ευγένεια και ενθάρρυνση τόσο τη δημιουργία του Δικτύου όσο και την οργάνωση Φωτογραφικής Έκθεσης της Κεφαλλονιάς υπο την Αιγίδα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και τη διενέργεια Συνεδρίου, όπου θα αναδειχτεί η Πολιτιστική ταυτότητα του Νησιού διαμέσου των δύο επετειακών αφιερωμάτων.
Σε όλους τους ανωτέρω η Δημοτική Αρχή Κεφαλλονιάς εκφράζει τις εγκάρδιες ευχαριστίες της και αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή, που θα δοθεί η εξαιρετική ευκαιρία, όχι μόνο στο Νησί, αλλά και στην Έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, να τιμήσει τις Χώρες, που στήριξαν την Κεφαλλονιά στους Σεισμούς και να σταθεί με σεβασμό στη Μνήμη όσων σκοτώθηκαν, ως Αιχμάλωτοι Πολέμου στο Νησί .
Στην συνέχεια ο κ.Κεκάτος με τους Συνεργάτες του συμμετείχαν στην Ημερίδα με θέμα «τις προκλήσεις ανάπτυξης που δημιουργεί η Οικονομική κρίση στην Ευρώπη».
Στην Ημερίδα που συντόνιζε η Διευθύντρια της RAI κ.Mariolina Sattanino, συμμετείχαν :
- κ.Gianni Pittella, Α/Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
- κ.Carlo De Benedetti, Πρόεδρος του Εκδοτικού Οργανισμού "L'Espresso"
- κ.Hans-Gert Poettering, Πρόεδρος του Konrad-Adenaeur-Stiftung
- κ.Ferdinando Nelli Feroci, Αντιπρόσωπος της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Το Δίκτυο θα ονομαστεί "Ring Rise Network" με έδρα την Κεφαλονιά και έμβλημα το περίγραμμα του Νησιού εντός του κύκλου, που καταγράφονται οι Χώρες της Ένωσης ως άστρα και μεταξύ των σκοπών του είναι η δημιουργία Μουσείου Ειρήνης, η συνεργασία με τόπους που έχουν πληγεί από Στρατιωτικές Επιχειρήσεις και Φυσικές Καταστροφές και η διαρκής επικοινωνία με διεθνή Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα με στόχους την προώθηση της επικοινωνίας, μεταξύ των Χωρών της Ευρώπης στο πνεύμα των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ολοκλήρωση του Δικτύου θα γίνει μετά από την επεξεργασία όλων των Προτάσεων και Θέσεων για το συγκεκριμένο θέμα, από όλους τους θεσμικούς παράγοντες του Ευρωκοινοβουλίου, που ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν και να συμμετάσχουν στη λειτουργία του ,συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός διεθνούς Δικτύου Ειρήνης, Πολιτισμού και διάδοσης φιλειρηνικών απόψεων στο Νησί, που δίδαξε υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια και μεγαλοψυχία με τη στάση των κατοίκων του πολλά χρόνια πριν καθιερωθούν και θεσμοθετηθούν από τους Διεθνείς Οργανισμούς .