"Επτανησιακή Πρωτοβουλία" - Αλ. Αλεξάκης: Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 07:25

"Επτανησιακή Πρωτοβουλία" - Αλ. Αλεξάκης: Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

Η άμεση απάντηση του Ιωάννη Μεταξά στο τελεσίγραφο της ιταλικής κυβέρνησης, το οποίο επιδόθηκε ιδιοχείρως μέσω του Ιταλού πρέσβη Εμμανουέλε Γκράτσι ήταν "αυτό σημαίνει πόλεμο".

Η αρνητική απάντηση του Μεταξά στο αίτημα προέλασης των Ιταλών μέσα από την Ελληνοαλβανική μεθόριο διατυπώθηκε αργότερα από τον Ελληνικό τύπο ως το θρυλικό "ΟΧΙ", το οποίο συσπείρωσε την άρνηση του ελληνικού λαού στην υποταγή και τις κατοχικές διαθέσεις των Ιταλών.

Ήταν ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ημερομηνία που σήμανε την εμπλοκή της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την σθεναρή αντίσταση των Ελληνικών δυνάμεων στις αξιώσεις των Ιταλών κατακτητών.

Το μέτωπο του φασισμού κέρδιζε έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα έμελλε να βιώσει τις θηριωδίες των Γερμανών και την ασίγαστη δίψα του Γ' Ράιχ για τον αφανισμό και τον όλεθρο.

Ολόκληρες πόλεις και χωριά της Ελληνικής Επικράτειας παραδόθηκαν στην εκδικητική μανία των Ναζί, που ξεσπούσαν σε αμάχους με σφαγές και μαζικές εκτελέσεις. Το χώμα έσταζε αίμα και η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι και καμένη σάρκα. Γυναίκες, ηλικιωμένοι, παιδιά και βρέφη έπεφταν νεκροί, ενώ ακόμη και τα άψυχα κορμιά τους γίνονταν βορά στα ανοσιουργήματα της ναζιστικής φρενίτιδας.

Τα δέντρα έγερναν από το βάρος των κρεμασμένων, ενώ οι μεγαλύτερες πόλεις είχαν μετατραπεί σε απέραντα νεκροτομεία, από τα θύματα της πείνας και της αρρώστιας.

Και όμως οι Έλληνες δεν λύγισαν.

Τα βουνά έγιναν  εφαλτήριο των ανταρτών και το ΕΑΜ εμψύχωνε και συντόνιζε τον αγώνα της αντίστασης, σε όλα τα μέτωπα.

Ο αγώνας της απελευθέρωσης είχε γίνει υπόθεση προσωπική για κάθε Έλληνα που δεν χαρίστηκε και δεν υποτάχθηκε στην λαίλαπα του φασισμού, με προεκτάσεις πολιτικές που καθόρισαν την έκβαση των γεγονότων και το ξέσπασμα του Εμφυλίου.

Η ομοψυχία και η συστράτευση όλων των Ελλήνων ενάντια σε κάθε μορφής ζυγό είναι ιστορική και παροιμιώδης.

Μια γροθιά, ένα τείχος απροσπέλαστο, ένα ανθρώπινο Υγρό Πυρ που ξεχύνεται ορμητικά ενάντια στην υποδούλωση.

Η ιστορία μαρτυρά ότι η απειλή μας ενώνει.

Όμως έχουμε πολύ περισσότερα και πιο ουσιαστικά να μας ενώνουν και οφείλουμε να διδαχθούμε από τα γεγονότα.

Να μην αφήνουμε κερκόπορτες ανοιχτές μέσα από την πόλωση και τον διχασμό.

Ο φασισμός καραδοκεί σε άλλες πλέον μορφές και πρέπει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα για την πάταξη τέτοιων φαινομένων εν τη γενέσει τους.

Η κοινωνία έχει πλέον ωριμάσει, περνώντας μέσα από διάφορες διεργασίες που αφήνουν έντονο αποτύπωμα στην θεώρηση της πολιτικής πραγματικότητας και της εθνικής μας συνείδησης.

Οφείλουμε μνήμη και τιμή στους Έλληνες που έδωσαν αίμα και ψυχή στον αγώνα της απελευθέρωσης.

Τα Ελληνικά χώματα μυρίζουν μύρο από την θυσία χιλιάδων συνανθρώπων μας.

Σε αυτά τα χώματα, πρέπει μόνο να ανθίζει η παιδεία, η ευημερία, η προκοπή, η ευνομία και η δημιουργία.

Οτιδήποτε άλλο είναι ιεροσυλία και δεν πρέπει να βρίσκει έκφραση σε έδαφος Ελληνικό.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

 

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250