Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 16:02

Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Η 1η Οκτωβρίου θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, ως φόρος τιμής στους ανθρώπους εκείνους που αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της κοινωνίας και είναι ζωντανοί συνδετικοί κρίκοι με το παρελθόν μας.

Η σημερινή ημέρα είναι μια καλή αφορμή για να σταθούμε πλάι στους αγαπημένους μας και εκτός από ιστορίες για τα περασμένα, να ακούσουμε τους προβληματισμούς τους, να αφουγκραστούμε σημάδια παθήσεων που είναι κοινές για την Τρίτη Ηλικία, που όμως συχνά παραβλέπουμε ή αναγνωρίζουμε όταν είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η δυσθρεψία, η άνοια, η κατάθλιψη, η βαρηκοΐα και πολλές άλλες χρόνιες παθήσεις που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους αυτούς, στερώντας τους μικρές καθημερινές χαρές και ποιότητα ζωής.

Οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απόμαχοι της ζωής. Αντιθέτως, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την γνώση και την εμπειρία που έχουν αποκομίσει, απασχολώντας τους σε προγράμματα κατάρτισης και βιωματικά εργαστήρια. Ως χώρα έχουμε αρκεστεί στην λειτουργία των ΚΑΠΗ, που τόσο δοκιμάστηκαν στην περίοδο της πανδημίας και για τα οποία δεν έχει αρθεί η κρατική εντολή απαγόρευσης της λειτουργίας τους για την ασφάλεια των ηλικιωμένων ως ευπαθών ομάδων. Προφανώς πρόκειται για έκτακτες και απρόβλεπτες συνθήκες, όμως η καθημερινή λειτουργία τους, αλλά και δραστηριότητες όπως χορωδίες, γυμναστική, εξορμήσεις και εκδρομές, αποτελούσαν σημαντική ψυχαγωγία και διαφυγή για τους ωφελούμενους.

Το ΚΑΠΗ της Κέρκυρας, για παράδειγμα είναι ένα από τα μακροβιότερα της χώρας και κάποτε αριθμούσε χιλιάδες ενεργά μέλη. Ελπίζουμε η αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας του να λήξει σύντομα και να επανέλθει ως καθημερινή συνήθεια πολλών ηλικιωμένων.

Η πολιτεία πρέπει να εκπονήσει ένα σύγχρονο πρόγραμμα στήριξης των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας, αξιοποιώντας πόρους από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, με δράσεις αξιοποίησης των δεξιοτήτων τους, αθλητισμό, γυμναστική, πεζοπορία, ειδικά πακέτα οικοτουρισμού και αγροτουρισμού, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για την διεύρυνση των εμπειριών και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, αξίζουν το υπόλοιπο της ζωής τους να το ζήσουν με ασφάλεια, χαρά, εμπειρίες και αξιοπρέπεια.

Από το Γραφείο Τύπου




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250