ΑΝΑΣΑ: "Πέρασε ψήφισμα για ταμείο ανεργίας και ειδικό εποχιακό επίδομα εργαζόμενων σε τουρισμό - επισιτισμό"

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021 17:47

ΑΝΑΣΑ: "Πέρασε ψήφισμα για ταμείο ανεργίας και ειδικό εποχιακό επίδομα εργαζόμενων σε τουρισμό - επισιτισμό"

 Μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας και του ειδικού εποχιακού επιδόματος για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, μετά από πρόταση της ΑΝΑΣΑ.

Το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε η ΑΝΑΣΑ και εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρει:

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΟΧΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ.

Οι εποχιακοί εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού -περισσότεροι από 280.000- κινδυνεύουν να μην λάβουν ταμείο ανεργίας, λόγω της αδυναμίας τους να συμπληρώσουν 101 ένσημα, βασική προϋπόθεση καταβολής του σχετικού επιδόματος, αλλά και του ειδικού εποχιακού επιδόματος που προϋποθέτει τη συμπλήρωση 75 ενσήμων για το έτος 2020.

Επειδή είναι γνωστή σε όλους η επιδημιολογική κατάσταση του 2020 και η εφαρμογή lockdown στην οικονομική δραστηριότητα, ήταν απίθανο οι εργαζόμενοι να συγκεντρώσουν 75 ένσημα και για αυτό το λόγο υπήρξε η μέριμνα κατά την περσινή χρονιά να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας όλοι οι εποχιακοί εργαζόμενοι που συμπλήρωναν 50 ένσημα.

Άρα όταν ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων ήταν τα 50, γιατί σήμερα και για τη λήψη του εποχιακού επιδόματος απαιτούνται 75;

Παράλληλα φέτος υπάρχουν μια σειρά από τεχνικά προβλήματα καθώς οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας δεν μπορούν να εμφανίσουν στον ΕΦΚΑ τα ένσημα από τη μονομερή αναστολή σύμβασης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε δίκαιο και στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης ο αριθμός βάσης για τη λήψη του ταμείου ανεργίας καθώς και του εποχιακού επιδόματος να είναι τα πενήντα (50) ένσημα.


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250