Βαγγέλης Μαζαράκης: «Υπάρχουν πολλοί... Πίου στο ποδόσφαιρο»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 11:13

Βαγγέλης Μαζαράκης: «Υπάρχουν πολλοί... Πίου στο ποδόσφαιρο»

Με τον γνωστό χειμαρρώδη του λόγο ο πρόεδρος της ΕΠΣΚΙ Βαγγέλης Μαζαράκης μίλησε στο inkefalonia.gr για την καλή αλλά και την κακή πλευρά του τοπικού μας ποδοσφαίρου και τις προοπτικές βελτίωσής του. Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή - Πώς κρίνετε το επίπεδο του Κεφαλλονίτικου ποδοσφαίρου; «Το επίπεδο του Κεφαλλονίτικου ποδοσφαίρου είναι ανάλογο του επιπέδου της Κεφαλλονίτικης ζωής και κουλτούρας. Η Κεφαλονιά έχει ένα συγκεκριμένο ποδόσφαιρο, το οποίο δημιουργήθηκε στην πορεία του χρόνου. Δεν είναι το καλύτερο ποιοτικά, αλλά ασφαλώς δεν είναι και το χειρότερο. Η κακή εντύπωση που δίνεται δεν είναι ακριβής».

- Γιατί δεν μπορεί κάποια ομάδα από την Κεφαλονιά να κάνει πορεία στην Δ' Εθνική.

«Στο ποδόσφαιρο κυκλοφορούν διάφορες κατηγορίες ποδοσφαιριστών. Η μεγάλη κατηγορία είναι τα λεγόμενα «παλτά». Διάφοροι Πίου υπάρχουν και υπήρχαν πάντα στο ποδόσφαιρο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στα νησιά. Η διαφήμιση είναι πραγματικότητα. Γνωρίζω ποδοσφαιριστές που από το να πουλάνε εφημερίδες ή γυαλιά ηλίου, βρέθηκαν στο γήπεδο και πλασαρίστηκαν ως ποδοσφαιριστές μεγάλης αξίας. Βέβαια το ποδόσφαιρο διδάσκεται και για να το διδάξεις πρέπει να έχεις καλούς δασκάλους. Εγώ δεν έχω δει καλούς δασκάλους. Φταίνε και οι προπονητές και οι διαιτητές, φταίμε και όλοι εμείς. Είναι συνολική ευθύνη. Και εμείς ως Κεφαλονιά μπορούμε να φτιάξουμε μία ομάδα στην πρώτη εθνική κατηγορία. Πρέπει όμως να αρχίσουμε να πληρώνουμε και να φέρνουμε μισθοφόρους. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε λεφτά να χαλάσουμε. Μπορούμε να έχουμε καλύτερο ποδόσφαιρο, αν έχουμε νεανικότερο ποδόσφαιρο. Είναι θέμα οικονομικό πρωτίστως και όλοι έχουν το ποδόσφαιρο που πληρώνουνε. Από το 2000 που είμαι εδώ κατέληξε το ποδόσφαιρο της Κεφαλονιάς να το πληρώνει όλο η ΕΠΟ».

 7179422

- Η παραγωγική διαδικασία του ποδοσφαίρου της Κεφαλονιάς είναι καλύτερη στις μέρες μας;


«Η παραγωγική διαδικασία είναι ασφαλώς καλύτερη. Εχουν γίνει κάποια μικρά βήματα και οι μικτές είναι συνεπείς πάνε σε όλα τα παιχνίδια".

- Είναι πλήγμα για την ΕΠΣΚΙ και το ποδόσφαιρο της Κεφαλονιάς το ότι δεν θα υπάρχει ομάδα στην Δ' Εθνική;

«Η ΕΠΣΚΙ δεν έχει ούτε ωφέλεια, ούτε ζημιά. Πάρα πολλά νησιά δεν έχουν ομάδες στην Δ' Εθνική. Θα έλεγα ότι βοηθάει την ΕΠΣΚΙ να ανεβάσει το επίπεδο το τοπικό ποδόσφαιρο. Αν κάνουμε ένα αξιοπρεπές, αξιόπιστο πρωτάθλημα, σίγουρα θα βοηθήσει που και τα Διλινάτα θα είναι στην Α' κατηγορία. Αρκεί να μην αρχίσουμε από την πρώτη αγωνιστική τις γκρίνιες».

- Υπάρχει προκατάληψη για την διαιτησία και για την ΕΠΣΚΙ;


«Για τη διαιτησία πάντα υπάρχει, όπως υπάρχει και για την δικαιοσύνη. Όποιος είναι κριτής, κρίνεται περισσότερο. Για την ΕΠΣΚΙ υπάρχουν προσωπικές αντιπαραθέσεις. Αν για παράδειγμα κάποιος αντιπαθεί τον Μαζαράκη, θα βρίσει την ΕΠΣΚΙ. Η ΕΠΣΚΙ μπορεί να φταίει κατ' αυτούς ακόμα και για τον καιρό».

- Τι ήταν αυτό που σας ενόχλησε την περσινή σεζόν;


«Με ενόχλησε η έλλειψη συνεννόησης. Είναι τραγικό τρεις χρονιές να ζητάς προτάσεις από τα σωματεία για την εξέλιξη του ποδοσφαίρου και τρία χρόνια να μην έχει γίνει μία πρόταση. Κάνουν κριτική όλοι, αλλά κανείς δεν προτείνει τίποτα.
Επαγγελματικό ποδόσφαιρο με ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές δεν γίνεται. Κάθε πρόεδρος έχει τι δική του ομάδα. Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Κάθε ομάδα θα έπρεπε να είναι μορφώματα της τοπικής κοινωνίας. Πρέπει να είναι πόλεις – σωματεία και να μετέχει όλη η κοινωνία. Αυτό το ευχαριστιέμαι στην Ιθάκη. Και με τον Πρόοδο και τον Οδυσσέα και οι εκλογές τους είναι εκλογές με Εψιλον κεφαλαίο. Η Κεφαλονιά θα μπορούσε να πάει πολύ ψηλά, αν κάποια στιγμή αποφασίσουμε τι ποδόσφαιρο θέλουμε. Πρέπει, για όσα δεν κάνω εγώ , να βρεθεί ποιος φταίει. O συνήθης που φταίει όταν κάτι δεν πάει καλά είμαι εγώ, καθώς είμαι ο πιο εύκολος στόχος. Εμαθα τώρα ότι και κάποιοι ντόπιοι διαιτητές το χρησιμοποιούν αυτό που δεν προχωρούν προς τα πάνω. Δεν κάνουν αυτοκριτική για να δουν μήπως φταίει κάτι άλλο, αλλά αμέσως κατηγορούν τον Μαζαράκη».

- Γίνεται μία προσπάθεια και στο beach Soccer. Θωρείτε ότι θα πάει καλά;


«Το Beach Soccer είναι μία προσπάθεια της ΕΠΟ την οποία την έχω αναλάβει εγώ. Συνεννοηθήκαμε να φτιάξουμε ένα γήπεδο για την Εθνική Ομάδα Beach Soccer, δίπλα στο Ενωσιακό γήπεδο των Φαρακλάτων. Μέχρι τις 15 Αυγούστου θεωρώ ότι θα είναι έτοιμο και θα δούμε πιθανότατα και διεθνές φιλικό αγώνα. Η Κεφαλονιά μπορεί να γίνει ο παράδεισος του αθλήματος για τα επόμενα χρόνια. Και μπορούμε να πάρουμε του χρόνου μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση».


- Πώς κρίνετε τους παράγοντες του Κεφαλλονίτικου ποδοσφαίρου; 


«Υπάρχουν καλοί παράγοντες, αδιάφοροι παράγοντες και παράγοντες του καφενείου που ασχολούνται με το τι κάνουν οι άλλοι. Περισσότεροι νομίζω ότι είναι οι καλοί παράγοντες. Θεωρώ ότι έχουμε καλούς παράγοντες στην Κεφαλονιά, που πλέον έχουν αποκτήσει και την πείρα και την γνώση».

 7179424


- Τι βαθμό θα βάζατε στην τοπική διαιτησία;


«Η διαιτησία δεν είναι μόνο να παίξεις καλά σε ένα γήπεδο. Είναι και να έχεις ενδιαφέρον να έχεις παρουσία και να κάνεις όλα αυτά που προβλέπονται. Με γνώμονα αυτό θα έβαζα ένα 6 με άριστα το 10. Είναι μίζερη βαθμολόγηση, αλλά θέλω με αυτό να δείξω ότι οι διαιτητές ή δεν μπορούν ή δεν κάνουν. Να τονίσω ότι η διαιτησία είναι μία άλλη ποδοσφαιρική αρχή δεν διοικείται από εμάς και δεν υπάρχει σε αυτό το επίπεδο καμία εμπλοκή. Κάποιοι πάνε πολύ καλά, αλλά πρέπει να το πιστέψουν και εκείνοι ότι πάνε καλά. Και κάποιοι άλλοι που αναλώνονται στο " σου είπα και μου είπες". Όταν καταλάβουν οι διαιτητές ότι το μόνο που τους λείπει είναι ένας καθρέφτης για να βλέπουν τι κάνουν και τι δεν κάνουν, τότε ίσως τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα και γι΄ αυτούς. Δυστυχώς δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του συνδέσμου, αλλά μέσα στη γενικότερο χάλι που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, ίσως να υπάρχει κάποιο φως».


- Υπάρχει μέλλον στην Ένωση;


«Για το μέλλον της Ένωσης αισιοδοξώ. Αν μπει και το Beach Soccer η Ένωση θα πρωταγωνιστήσει και πάλι».


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250