Χρόνης Πολίτσης:«Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει από όλες τις κυβερνήσεις η στήριξη μέσω φωτογραφίας …»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 14:24

Χρόνης Πολίτσης:«Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει από όλες τις κυβερνήσεις η στήριξη μέσω φωτογραφίας …»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο προπονητής του ΑΣΕΑ Κεφαλονιάς και Ιθάκης Χρόνης Πολίτσης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων στον Δήμο Αργοστολίου και στην επικείμενη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις των Απόκρεων πιστοποιώντας ότι πλέον είναι ένα ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, αναφέρθηκε: 

Στο 2ο Διεθνές Τουρνουά Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ΑμεΑ στην Κεφαλονιά: « Τον στόχο τον πετύχαμε το 2022 με το 1ο τουρνουά που είχε μεγάλη επιτυχία και το πιο σημαντικό είναι ότι έκλεισε με θετικό πρόσημο και στον οικονομικό τομέα και η Ομοσπονδία δεν χρειάστηκε να συμβάλλει καθόλου οικονομικά. Υπήρξε η μεγάλη οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας και η υποστήριξη του Δήμου Αργοστολίου στις βελτιώσεις που ήταν απαραίτητες να γίνουν στο κλειστό γυμναστήριο. Σήμερα 10 Ιανουαρίου είχαμε μία τηλεδιάσκεψη στο Δημαρχείο Αργοστολίου για το νέο τουρνουά που έχει αναρτηθεί και επίσημα στο Παγκόσμιο site της Ομοσπονδίας. Πέρσι κλείσαμε τη καλοκαιρινή σεζόν με το 1ο τουρνουά, φέτος θα την ανοίξουμε και θα έχουμε το αγωνιστικό κομμάτι 28 με 30 Απριλίου. Οι επίσημες αφίξεις θα ξεκινήσουν από τις 27 Απριλίου και προστέθηκε και ένα σεμινάριο με τεχνικούς και γιατρούς που θα είναι 12 από όλο τον κόσμο και 4 θέσεις έχουμε κλείσει εμείς για Έλληνες. Επιμόρφωση, κατηγοριοποίηση της επιτραπέζιας αντισφαίρισης θα είναι το αντικείμενο του σεμιναρίου και είναι το 1ο σεμινάριο που γίνεται μετά από 3 χρόνια παγκοσμίως και επιλέξανε να το κάνουν στην Κεφαλονιά. Μας προτάθηκε , το δεχθήκαμε και αυτό σημαίνει ότι από τις 24 Απριλίου στο ξενοδοχείο που θα γίνει η διοργάνωση θα βρίσκονται νωρίτερα κάποιοι γιατροί , προπονητές και τεχνικοί που θα παρακολουθήσουν. Καταφέραμε και βάλαμε και την κατηγορία 11 και αυτό σημαίνει μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχών. Το ευχάριστο είναι ότι και με πρόταση της προέδρου της ΕΑΟΜ ΑμεΑ προτάθηκε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος να είναι πρόεδρος στην οργανωτική επιτροπή κάτι που αποδέχτηκε. Ήταν ομόφωνη απόφαση της επιτροπής που αποτελείται από τον Αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Τραυλό, τον Αντιδήμαρχο Διονύση Μινέτο ,τον Αντιπρόεδρο του ΑΣΕΑ Κεφαλονιά και Ιθάκης Βίκτωρα Ρουχωτά ,τον κ Σιάχο απο την ΕΑΟΜ ΑμεΑ που είναι υπεύθυνος εθνικών ομάδων, την κ. Καρυοφύλλη στην θέση του Αντιπροέδρου και τον πρόεδρο της ΕΦΟΕΠΑ που ανήκει και ο ΑΣΕΑ Κεφαλονιάς κι Ιθάκης, ο κ. Παπαγεωργίου που ήταν και πέρσι».

Στα όσα προϋποθέτει μια τέτοια διοργάνωση για να δομηθεί σε επίπεδο προετοιμασίας , επικοινωνίας κλπ.

Στην σύμπλευση και την βοήθεια της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης και του προέδρου της Γεράσιμου Τιμοθεάτου από την πρώτη στιγμή της σύλληψης της ιδέας της διοργάνωσης στην Κεφαλονιά.

Στην στήριξη του Δήμου Αργοστολίου και τις Περιφέρειας στις παρεμβάσεις που έγιναν και πρόκειται να γίνουν στο κλειστό γυμναστήριο «Αντώνης Τρίτσης».

Στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες που συνδέουν την Κεφαλονιά με την Αθήνα για πτήσεις τον Απρίλιο με μεγαλύτερα αεροσκάφη για να διευκολυνθούν οι συμμετέχοντες αθλητές στην μετάβαση τους στο νησί μας.

Στο σημαντικό κομμάτι των εθελοντών και στην μεγαλύτερη δημοσιοποίηση της διοργάνωσης με συνέντευξη τύπου που θα διοργανωθεί στη Αθήνα με στόχο την ζωντανή κάλυψη της από μεγάλο κανάλι.

Στους χορηγούς της διοργάνωσης και την θετική ανταπόκριση του Παύλου Γερουλάνου –Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς για την στήριξη της διοργάνωσης.

Στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Προπονητών Παραολυμπιακών Αθλημάτων από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή: « Είμαι μέλος του ΔΣ και ταμίας των Ελλήνων προπονητών Παραολυμπιακών αθλημάτων. Την Τετάρτη εκδικάζονται στην Αθήνα τα ασφαλιστικά μέτρα και εάν το επιτρέψουν τα καιρικά φαινόμενα θα παρευρεθώ και εγώ στηρίζοντας τον πρόεδρο μας. Τα ασφαλιστικά μέτρα δεν τα έκανε η ολομέλεια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής πχ, ο κ Σιάχος της ΕΑΟΜ ΑμεΑ που είναι μέλος της και κάποιοι άλλοι καταψήφισαν αυτή την κίνηση γιατί δεν στέκει. Στην πραγματικότητα ήταν ένας τρόπος για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τους προπονητές. Μέχρι τώρα είναι 51 σωματεία που βρίσκονται επίσημα στο Μητρώο και περίπου 70 προπονητές που έχουν σύμβαση και ασχολούνται επίσημα σε όλη τη χώρα. Εμείς κάναμε ένα καταστατικό και ορίσαμε 26 μέλη και τώρα τα ανοίγουμε για να εγγραφούν όσοι είναι. Η Παραολυμπιακή Επιτροπή με τον πρόεδρο της τον κ Καπελλάκη πρώην παραολυμπιονίκη και κάποιοι άλλοι παραολυμπιονίκες, κατέθεσαν εκ μέρους της ολομέλειας της ΕΠΕ ασφαλιστικά μέτρα. Έχω δεχτεί και εγώ μήνυση από έναν παραολυμπιονίκη και μέλος της Παραολυμπιακή Επιτροπής για συκοφαντική δυσφήμιση, για το ότι έλεγα ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την κινητική τους αναπηρία με στόχο την εκμετάλλευση προσωπικών οφελών. Όταν ζητάμε ισοτιμία και ίσα προνόμια με τους αρτιμελείς, αυτό δεν συμβαδίζει με τον οίκτο και την παράκληση. Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι για την έκβαση της εκδίκασης , γιατί τα ασφαλιστικά μέτρα γίνονται επειδή χρησιμοποιήσαμε τον όρο «παραολυμπιακών». Εμείς χρησιμοποιήσαμε τον όρο «παραολυμπιακών αθλημάτων», γιατί είμαστε προπονητές στα παραολυμπιακά αθλήματα. Αν χρησιμοποιούσαμε τον όρο απλοί προπονητές, τότε ο σύνδεσμος αυτός θα ήταν ενάντια στον σύνδεσμο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης, του στίβου κλπ, των αρτιμελών αθλητών, πρέπει ο τίτλος να προσδιορίζει το αντικείμενο σου. Αν λέγαμε προπονητές ΑμεΑ, όπως είπαν οι κύριοι αυτοί, τότε θα έπρεπε να εντάξουμε και τους Special Olympics, την ομοσπονδία κωφών κλπ, που δεν συμμετέχουν στους παραολυμπιακούς, έχουν δικές τους ολυμπιάδες και παγκόσμια πρωταθλήματα. Όλα αυτά είναι βασικά στοιχεία και κάποιοι ζούν από αυτό το επάγγελμα. Η Παραολυμπιακή Επιτροπή έχει χρήματα για να στηρίζει τα παραολυμπιακά αθλήματα και αυτή τη στιγμή τα ξοδεύει για να κάνει ασφαλιστικά μέτρα στους προπονητές, που θα είναι πιθανόν μαζί τους στο Παρίσι».

Τέλος ο Χρόνης Πολίτσης αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πως κυοφορήθηκαν όλες αυτές ο αντιπαραθέσεις και στις διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν στον χώρο: «Προσπαθούμε και εμείς να καταλάβουμε ποιά είναι η λογική και το σκεπτικό αυτών των ανθρώπων. Δεν είναι ότι εμπορευόμαστε κάτι και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Όταν ήμουν και εγώ αθλητής, έλεγα ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν πρέπει να μας δίνει τόσο μεγάλα πριμ , αλλά να μας δίνει προσβασιμότητα. Όταν δίνονται τόσα μεγάλα πριμ, γίνεται μια εμπορευματοποίηση της κατάστασης και νομίζω ότι αυτό ήταν που έφερε πλέον αυτή τη ρήξη στον χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δελτίο τύπου που εκδώσαμε εμείς, η απάντηση δεν ήρθε από τον πρόεδρο της Παραολυμπιακής Επιτροπής η την ολομέλεια , αλλά από τον σύνδεσμο παραολυμπιακών αθλητών. Οι παραολυμπιακοί αθλητές μας αποκαλούν μία ομάδα τυχαίων ανθρώπων, κατ αρχάς δεν είμαστε ομάδα, είμαστε επίσημα αναγνωρισμένοι από το κράτος ως προπονητές. Είμαστε 26 ιδρυτικά μέλη και στο σύνολο 60-70 προπονητές σε όλη τη χώρα, ενώ οι παραολυμπιονίκες κάνανε καταστατικό με 21 ενώ ήταν 100. Προσωπική μου άποψη για το κίνητρο όλων αυτών είναι ότι το χρήμα χαλάει κάποια πράγματα. Οι παραολυμπιονίκες ποτέ δεν έχουν βγεί να μιλήσουν για τους αθλητές και τα προβλήματα τους, όπως έκανε ο Πετρούνιας, μιλάνε μόνο για τα δικά τους προνόμια. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει από όλες τις κυβερνήσεις η στήριξη μέσω φωτογραφίας, ένας ανάπηρος είναι ανάπηρος, αλλά αν τον βλέπεις με οίκτο, τον χρησιμοποιείς ως ένα εργαλείο χειραγώγησης άλλων ανθρώπων και υπάρχει και ιδιαίτερη μεταχείριση. Ο στόχος είναι να γίνω παραολυμπιονίκης, για να έχω βύσμα. Δεν πάει έτσι, πρέπει να γίνεις πρώτα αθλητής και μετά παραολυμπιονίκης, πρέπει να αγωνιστείς. Ο στόχος είναι να έχουμε μια προσβάσιμη κοινωνία και εδώ στην Κεφαλονιά το χαίρομαι, γιατί σε συνεργασία και με τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης εδώ, βλέπω ότι κανένας δεν με λυπάται και διεκδικούμε πράγματα και γι αυτό πετυχαίνουμε μοναδικά σ όλη τη χώρα. Με αυτή τη μεγάλη συνεργασία που συμβαίνει στο αθλητικό κομμάτι και την αναπηρία, γίνονται πράγματα σημαντικά».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-10-1-2023?si=bb37e5188a8e4e5c95e5c775ceba3bc9&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250