Παύλος Παπαδάτος στη Real News:«Αυτό είναι πραγματικά απίστευτο!»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013 10:49

Παύλος Παπαδάτος στη Real News:«Αυτό είναι πραγματικά απίστευτο!»

Όπως όλα δείχνουν, φέτος θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η χώρα μας αυτομάτως θα αναβαθμιστεί. Οι μισθοί το 2012 μειώθηκαν γύρω στο 23%, πράγμα που σημαίνει ότι οι εξαγωγές θα επηρεαστούν θετικά. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στις 890 μονάδες βάσης και το χρηματιστήριο πέρασε τις χίλιες μονάδες. Η Morgan Stanley σε πρόσφατη έκθεσή της εκθειάζει τα δημοσιονομικά επιτεύγματά μας, ενώ πέντε δις ευρώ επέστρεψαν τον μήνα Δεκέμβριο στις τράπεζες. Ο κύριος Χατζηδάκης υπόσχεται ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν τα έργα στις μεγάλες οδικές αρτηρίες, κάτι που επίσης υπόσχεται και ο κύριος Σαμαράς για τις αποκρατικοποιήσεις. Η δόση των 9.2 δις θα δοθεί στην ώρα της και κάποια funds άρχισαν να ανακαλύπτουν τις καλές μετοχές το ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως π.χ. τη μετοχή του ΟΤΕ που ενώ τον Ιούνιο ήταν μόλις €1.3, σήμερα είναι €6.4, δηλαδή 500% πάνω! Σίγουρα θα επαναληφθεί το ίδιο σενάριο όπως με τα ομόλογα, με τους Έλληνες να «σνομπάρουν» τις καλές ελληνικές εταιρίες και τους ξένους να θησαυρίζουν.

Το ερώτημα όμως που ανακύπτει είναι τι σχέση έχουν αυτά με την πραγματική οικονομία. Δηλαδή, θα μειωθεί φέτος η ανεργία; Η απάντηση είναι πως θα αυξηθεί! Θα σταματήσουν τα χαράτσια; Η απάντηση είναι ότι θα μονιμοποιηθούν! Θα σταματήσει η μείωση μισθών και συντάξεων; H απάντηση είναι ότι θα συνεχιστεί και το 2013! Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, που το 2012 έφθασαν τα 13 δις, θα μειωθούν; Όχι φυσικά... θα αυξηθούν. Η προβλεπόμενη για φέτος ύφεση του 4.3% θα μειωθεί; Η απάντηση είναι αρνητική. Παρ'όλα αυτά, ο πληθωρισμός στο ύψος τού 3%! Μα καλά, θα πει κάποιος, με όλα τα θετικά που είχαμε προαναφέρει δεν θα ξεκινήσει άμεσα η ανάπτυξη της χώρας;

Όχι φυσικά. Μετά το 2013 θα δούμε! Σήμερα απλά ξεκινάει να μπαίνει «τάξη» στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει όμως κίνδυνος μήπως από τη μεγάλη αναμονή, τη «τάξη» και τη τραγική επικοινωνία της κυβέρνησης προκύψει κάποιο δυσάρεστο πισωγύρισμα. Γιατί ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι δεν μπορούν να περιμένουν. Τριάμισι εκατομμύρια φτωχοί δεν χορταίνουν με «τάξη». Και το σύνολο του ελληνικού λαού σίγουρα δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι κύριοι που χειρίστηκαν τη λίστα Lagarde είχαν αναλάβει και τη σωτηρία της χώρα μας. Αυτό είναι πραγματικά απίστευτο!
Σημείωση

Καλό θα ήταν οι όψιμοι Σαμαρείτες με τις πλαστικές σακούλες και τις νταλίκες της πλατείας Συντάγματος να σταματήσουν τη διεθνή διαπόμπευση της χώρας μας. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να βοηθήσουν φτωχούς συνανθρώπους μας.