Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος: Χάρις αντί Χάριτος

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013 19:01

Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος: Χάρις αντί Χάριτος

Δεν συνηθίζω να αναφέρομαι δημόσια σε πρόσωπα που έχουν φύγει από την ζωή. Όμως, κάνω την εξαίρεση να αναφερθώ έστω και καθυστερημένα, στον ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΓΑ.Γέννημα της Κεφαλονιάς το 1927, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ έφυγε από κοντά μας τέτοιες μέρες το 2011. Γεμάτος δημιουργική ορμή, αντιφατικός, αλλά και αφοπλιστικός απέναντι σε γνωστούς και φίλους. Ότι περνούσε από τα χέρια του είχε την σφραγίδα της τελειότητας ανεξάρτητα από το κόστος. Πραγματικός επαναστάτης στις αρχές της δεκαετίας του 70 δημιούργησε στα Καλλιγάτα Λειβαθούς το πρότυπο οινοποιείο – κόσμημα, τότε, με επισκέψιμους χώρους και σάλες δοκιμής κρασιών δεκαετίες πριν η συγκεκριμένη πρακτική διαδοθεί στην ελληνική οινοποιεία.

Ποιός δεν θυμάται την περίφημη ΡΟΜΠΟΛΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ CALLIGA, το ΡΟΥΜΠΙ, το ΜΟΝΤΕΝΕΡΟ , τα ΡΟΖΕ ΣΕΚ και ΝΤΕΜΙ ΣΕΚ και ΜΠΛΑΝΚ από ντόπιες ποικιλίες τόσο πολύτιμες για το νησί μας, που πλημύριζαν την επικράτεια αλλά και τις απρόσιτες αγορές του εξωτερικού (Αμερική, Ιαπωνία κ.α.) και που για πολλά χρόνια αποτελούσαν το αντικείμενο ξένης από το νησί μας εκμετάλλευσης.

Παρά τις εξωφρενικά, για τότε, υψηλές τιμές των προϊόντων ΚΑΛΛΙΓΑ (με την ΡΟΜΠΟΛΑ να πωλείται -περίπου 80 δραχμές- δέκα φορές περισσότερο από τα ακριβότερα ελληνικά κρασιά) οι πωλήσεις ήταν συνεχής και ανοδικές. Οι αξεπέραστες δημιουργίες προωθητικών ενεργειών (γιορτή Ρομπόλας στην πλατεία Αργοστολιού κ.α.), εντύπων κλπ, και τα χαρτοκιβώτια των κρασιών που πλησίαζαν σε πολυτέλεια ... θήκες πολύτιμων κοσμημάτων θα μείνουν στην οινική ιστορία.

Το 1991, υπογράφει συμφωνία συνεργασίας με ελληνική οινοβιομηχανία εξασφαλίζοντας την σημερινή παρουσία πολλών εκ των προαναφερομένων σημάτων. Περίπου τριάντα χρόνια μετά το πρώτο ξεκίνημα επιχείρησε ένα δεύτερο το οποίο απέτυχε γιατί οι συνθήκες της αγοράς είχαν αλλάξει ριζικά.

Είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά τον επιχειρηματία ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΓΑ την δεκαετία του 70, όταν οι «ζυμώσεις» στο χώρο της προώθησης κρασιών τοπικά ήταν σε ημερήσια διάταξη στη μαρκέτα του πατέρα μου, στην αγορά του Αργοστολιού απέναντι από το παλιό ΚΤΕΛ.

Με την ιδιότητα του πρώην Γενικού Διευθυντικού στελέχους της Συνεταιριστικής οινοποιίας στα Ομαλά πιστεύω ότι, η Κεφαλονιά και ιδιαίτερα ο οινικός χώρος, χρωστούν πολλά στον ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΓΑ γιατί αντιλήφθηκε νωρίς πως, για να πάρει το Κεφαλονίτικο κρασί την παλιά του θέση, ήταν ανάγκη να αρχίσει η βελτίωση από τις καλλιέργειες. Ξεκίνησε ένα αγώνα δύσκολο, και επίπονο παλεύοντας να ξαναφέρει το μεράκι και την αγάπη των αμπελοκαλλιεργητών στις ντόπιες ποικιλίες.

Οι αγρότες με την οικονομική υποστήριξη του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΓΑ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και δημιουργήθηκε το θαύμα και κάρπισε ξανά η εγκαταλειμμένη από τους πολέμους και σεισμούς Κεφαλλονίτικη γη.

Αυτή η προσπάθειά του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΓΑ βοήθησε και τους τότε παράγοντες, ντόπιους και των Αθηνών, ώστε να δημιουργήσουν την νομοθεσία οίνων ονομασίας προέλευσης, ώστε οι πλαγιές να ξαναπρασινίσουν και τα αρμάκια να ξαναστηλωθούν .

Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος