Η πρώτη μέρα στο σχολείο: Επτά λάθη που κάνουν οι γονείς

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 12:02

Η πρώτη μέρα στο σχολείο: Επτά λάθη που κάνουν οι γονείς

ο χωρισμός είναι δύσκολος τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς

Η έναρξη του σχολείου για πρώτη φορά είναι μια διαδικασία προσαρμογής. Αν και οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στη μετάβαση από το να είναι σπίτι στο να πάνε στο σχολείο, μπορούν πολύ εύκολα και να την ταράξουν κάνοντας τα ακόλουθα λάθη.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο. Όταν το μωρό σας σταματά να είναι το «μωρό σας» και γίνεται ένα παιδί που ξεκινά το ταξίδι του μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, είναι πιθανό να κάνετε πολλά λάθη κατά την προσαρμογή του. Αφότου έχετε περάσει τρία με πέντε χρόνια φροντίζοντας το παιδί σας, είναι προφανής η δυσκολία να το αφήσετε στα χέρια ενός δασκάλου για πρώτη φορά.

Ίσως ν’ αρχίσετε να νιώθετε νευρικοί και συναισθηματικοί. Αυτός ο χωρισμός είναι δύσκολος τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς.

Ωστόσο, είστε ενήλικες και πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας. Το πρόβλημα είναι πως, ορισμένες φορές, οι άνθρωποι αφήνουν τα συναισθήματά τους να τους κυριεύσουν και καταλήγουν να κάνουν λάθη που καθιστούν την πρώτη μέρα στο σχολείο δύσκολη.

Έχετε καταβάλει προσπάθεια για να βρείτε το καλύτερο σχολείο για το παιδί σας, τώρα πρέπει να το εμπιστευθείτε και να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί αμέσως στο νέο στάδιο της ζωής του. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να αρέσει στο παιδί το σχολείο εξαρτάται από το κάθε παιδί.

Όταν ξεκινά να πάει σχολείο για πρώτη φορά το παιδί είναι εύκολο να υποπέσετε σε κάποιο από τα επτά λάθη που κάνουν οι γονείς. Ορισμένες φορές, αντί να το βοηθάτε, ίσως καταλήξετε να δυσκολεύετε τη μετάβασή του σε αυτή τη νέα εμπειρία. Δώστε προσοχή λοιπόν στα ακόλουθα συχνά λάθη, επειδή υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορείτε να τα αποφύγετε.

1. Δεν προετοιμάζετε το παιδί

Το να μην προετοιμάσετε το παιδί πριν πάει στο σχολείο ίσως είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γονείς. Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν πρωτύτερα γι’ αυτό που πρόκειται ν’ αντιμετωπίσουν. Θα πρέπει να τους μιλήσετε προηγουμένως ώστε να τα προετοιμάσετε.

Ένα καλό μέτρο είναι να βάλετε το παιδί σας να συμμετέχει στην προετοιμασία για το σχολείο. Η αγορά των απαραίτητων σχολικών προμηθειών μπορεί να είναι διασκεδαστική. Κάνει καλό στα παιδιά να γνωρίζουν ότι θα χρησιμοποιούν τον δικό τους σχολικό εξοπλισμό σε λίγες μέρες.

Για πολλά παιδιά, εξηγώντας οι γονείς τι πρόκειται να κάνουν στο σχολείο είναι αρκετό για να πουν αντίο στην παλιά τους ζωή και να ξεκινήσουν το σχολείο. Αν θέλετε να αποτρέψετε την ανάπτυξη φοβίας για το σχολείο, θα πρέπει να προετοιμάσετε το παιδί πριν το ξεκίνημα του νέου σταδίου της ζωής του.

2. Πρώτη μέρα στο σχολείο – Κλαίτε μπροστά στο παιδί

Είναι αλήθεια πως είναι δύσκολο να βλέπουμε τα παιδιά να κλαίνε, να είναι αναστατωμένα ή να φοβούνται όταν βρίσκονται σε ένα νέο μέρος με ανθρώπους που δε γνωρίζουν. Φυσικά και μπορεί να κάνει τον καθένα να κλάψει!

Όμως, να θυμάστε ότι είστε το καλύτερο παράδειγμα που έχει το παιδί σας για να μάθει πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.

Ένα από τα χειρότερα λάθη που μπορεί να κάνει ένας γονιός είναι να χάσει τον έλεγχο. Το παιδί σας είναι ήδη νευρικό γι’ αυτή την καινούργια εμπειρία, και τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα αν δει τους γονείς του να κλαίνε. Θα προσαρμοστεί δυσκολότερα στο σχολείο.

Αν πρόκειται να κλάψετε, τότε κάντε το καλύτερα εκτός σχολείου. Ο πρώτος χωρισμός είναι ένα δυνατό συναίσθημα που κρατά λίγες μέρες. Ωστόσο, θα δείτε ότι το παιδί σας θα χαλαρώνει σταδιακά.

3. Πηγαίνετε πίσω στο παιδί σας αν το ακούσετε να κλαίει

Ένα ακόμη συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς. Αν έχετε ήδη αποχαιρετίσει το παιδί σας και το ακούσετε να κλαίει ή να σας φωνάζει, αποφύγετε να γυρίσετε. Είναι ένα ζημιογόνο λάθος που κάνουν οι γονείς την πρώτη μέρα στο σχολείο.

Το προσωπικό του σχολείου είναι εκπαιδευμένο να βοηθήσει το παιδί σας να ηρεμήσει. Η πλειοψηφία των παιδιών ηρεμεί γρήγορα, μόλις λίγα λεπτά αφότου φύγουν οι γονείς. Αρχίζουν ν’ αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον, κάποια περισσότερο από άλλα, όμως όλα τα παιδιά προσαρμόζονται τελικά.

Κάποιες φορές ένα παιδί ίσως να μην ηρεμήσει, και τότε το προσωπικό του σχολείου θα καλέσει τους γονείς για να το πάρουν πριν τελειώσει το σχολείο. Αυτό όμως δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Οι δάσκαλοι γνωρίζουν πώς ν’ αντιμετωπίσουν τα παιδιά που κλαίνε.

Κάντε μια χάρη σε εσάς και το παιδί σας: μη γυρίσετε πίσω.

4. Πρώτη μέρα στο σχολείο – Ελέγχετε το παιδί όσο βρίσκεται στο σχολείο

Μην τριγυρνάτε στο σχολείο για να ελέγξετε το παιδί σας. Αυτό είναι ένα γιγαντιαίο λάθος.

Αν σας δει το παιδί αφότου έχει ηρεμήσει, ίσως θελήσει να φύγει μαζί σας. Δε θέλετε να πείτε αντίο ξανά. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε το παιδί να ξαναζήσει την αγωνία, και έτσι θα δυσκολέψετε την προσαρμογή του.

Ξέρουμε ότι θα θέλατε να γνωρίζετε πώς ανταπεξέρχεται το παιδί στο σχολείο. Όμως, θα πρέπει να περιμένετε να τελειώσει το σχολείο και έπειτα να το ρωτήσετε ευθέως για την εμπειρία του.

5. Φεύγετε χωρίς να πείτε αντίο

Το να πείτε αντίο είναι μια σημαντική στιγμή για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Όταν λυπηθεί το παιδί, θα ζητήσει από τους γονείς να μη φύγουν ή θα αρχίσει να κλαίει δυνατά.

Ωστόσο, το να φύγετε χωρίς να δώσετε σημασία είναι ένα ακόμη λάθος. Δεν αποτελεί λύση.

Αντιθέτως, υπάρχει περίπτωση να παράγετε την αρνητική αίσθηση της εγκατάλειψης. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πείτε αντίο. Βεβαιωθείτε ότι το αποχαιρετάτε σωστά, του δίνετε ένα φιλί, λέγοντάς του πόσο το αγαπάτε και ότι θα επιστρέψετε αργότερα, αλλά και πως του εύχεστε να περάσει μια καλή πρώτη μέρα στο σχολείο. Επίσης, κάντε του μια αγκαλιά.

Ό,τι και να κάνετε, μη φύγετε κρυφά.

6. Πρώτη μέσα στο σχολείο – Σας παίρνει ώρα ο αποχαιρετισμός

Μη φύγετε κρυφά, αλλά μην σας πάρει πολλή ώρα ο αποχαιρετισμός. Θα πρέπει να είναι μια σύντομη διαδικασία. Αν τον τραβήξετε πολύ, ίσως να δώσετε λανθασμένη εντύπωση και το παιδί να πιστέψει ότι θα μείνετε. Επίσης, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να υποσχεθείτε πως θα μείνετε ενώ ξέρετε ότι δεν πρόκειται να συμβεί.

Αν το προσωπικό έπρεπε να ηρεμήσει το παιδί σας, βλέποντάς σας θα θυμηθεί ότι φύγατε και η ατμόσφαιρα διδασκαλίας θα γίνει βαριά. Με έναν σύντομο αποχαιρετισμό θα βοηθήσετε και τον δάσκαλό ή τη δασκάλα, και το παιδί.

7. Μαλώνετε το παιδί επειδή κλαίει ή το συγκρίνετε με άλλα

Τα παιδιά ίσως νιώθουν φοβισμένα ήδη στην πρώτη μέρα στο σχολείο. Έτσι, αν τα μαλώσετε ή τα συγκρίνετε με άλλα παιδιά μπορεί να κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Είναι φυσιολογικό να κλαίνε τις πρώτες μέρες. Κάποια παιδιά προσαρμόζονται γρηγορότερα από άλλα, όμως το να τα κάνετε να αισθανθούν άσχημα δε θα βοηθήσει στην προσαρμογή.

Ομοίως, οι πρώτες μέρες στο σχολείο ίσως να μην είναι δύσκολες για πολλά παιδιά. Μπορούν όμως να αρχίσουν να κλαίνε μετά την πέμπτη μέρα. Είναι σύνηθες φαινόμενο. Να είστε υπομονετικοί και να μην τα ανησυχείτε ή μην τα πιέζετε. Αγκαλιάστε τα, πείτε τους αντίο και ακόμη και αν κλάψουν λίγο, μη γυρίσετε.

Συνοψίζοντας, υπάρχουν ορισμένα λάθη που μπορούν ν’ αποφευχθούν αλλά οι γονείς τα κάνουν χωρίς να το καταλαβαίνουν. Επίσης, αυτά τα λάθη μπορούν να δυσκολέψουν την προσαρμογή των παιδιών.

Τώρα, εφόσον έχετε διαβάσει γι’ αυτά τα λάθη, μην τα κάνετε. Μπορεί να σας είναι δύσκολο, αλλά θα κάνει καλό στο παιδί σας.

 




00 inkefalonia general ad 300X250