Κυπριακές φλαούνες!

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 10:33

Κυπριακές φλαούνες!

Από τον Άκη Πετρετζίκη.

  Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 750 γρ. αλεύρι χωριάτικο ή σκληρό
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μαγιά ξερή
  • 400 γρ. νερό
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. γραβιέρα γλυκιά
  • 200 γρ. χαλούμι τριμμένο
  • 1 κ.γ. δυόσμο ξερό ή μελισσόχορτο
  • 1 κ.γ. μαστίχα
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 200 γρ. σταφίδες
  • 3 αυγά
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σερβίρισμα (προεραιτικά)

  • μέλι
  • κανέλα
  • αυγό και σουσάμι για άλειμμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό με ένα σύρμα.
  • Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στο μίξερ με το γάτζο μέχρι να γίνει μια ωραία ελαστική ζύμη και την αφήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον σκεπασμένη με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση σε ένα μπολ.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη στα 3.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα πάχους 2 χιλιοστών. Κόβουμε σε τετράγωνα μήκους 20x20 εκ.
  • Γεμίζουμε τα τετράγωνα μας με γέμιση στο κέντρο (βάζουμε αρκετή να γίνει ένα βουναλάκι) περίπου 80 γρ.
  • Διπλώνουμε τις 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου προς τα μέσα (δεν καπακώνουμε όλη τη γέμιση).
  • Στη συνέχεια διπλώνουμε προς τα μέσα και τις άλλες 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου με τον ίδιο τρόπο. Ουσιαστικά δημιουργούμε μια φωλιά για τη γέμισή μας. Με ένα πιρούνι πατάμε τις γωνίες για να κολλήσουν.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά.
  • Σερβίρουμε ζεστές με μέλι και κανέλα .


Φόρτωση…

Φόρτωση…


Σχολιάστε