6 Αστικοί Μύθοι Για Την Υγεία Που Τελικά Αληθεύουν

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 13:16

6 Αστικοί Μύθοι Για Την Υγεία Που Τελικά Αληθεύουν

Δεν πρέπει να καταπίνουμε την τσίχλα γιατί μένει στο στομάχι για εφτά χρόνια και δεν πρέπει να βγαίνουμε στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά γιατί μπορεί να αρρωστήσουμε. Αυτό τουλάχιστον μας έλεγαν οι γονείς μας όταν ήμαστε παιδιά και μεγαλώνοντας μάθαμε ότι πρόκειται για μύθο!

Δεν πρέπει όμως να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα για τις «φήμες» που περιβάλλουν την υγεία, καθώς μερικοί από τους πιο γνωστούς αστικούς μύθους φαίνεται πως αληθεύουν.

  • 1. Το χασμουρητό είναι πράγματι μεταδοτικό

Αστικοί μύθοι για την υγεία που τελικά αληθεύουν! (2)

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε μαϊμούδες, σκύλους αλλά και ανθρώπους απέδειξε ότι το χασμουρητό είναι «κολλητικό». Ωστόσο, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ που κατέληξαν σε αυτή τη διαπίστωση δηλώνουν πως το φαινόμενο αποτελεί μυστήριο. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το χασμουρητό οδηγεί στην οξυγόνωση του εγκεφάλου και συνεπώς στη μεγαλύτερη εγρήγορση. Έτσι, βοηθά τα μέλη μιας ομάδας να συγχρονιστούν απέναντι σε μια επικείμενη απειλή.

  • 2. Ο λόξυγκας σταματά αν τρομάξουμε

Αστικοί μύθοι για την υγεία που τελικά αληθεύουν! (3)

Ο λόξυγκας εκδηλώνεται όταν το νευρικό σύστημα «κολλάει», με αποτέλεσμα να στέλνει ασταμάτητα σήματα στους μύες του διαφράγματος. Έτσι, το διάφραγμα συσπάται με ταχύτατο ρυθμό. Αυτή η αντανακλαστική κίνηση συνήθως σταματά από μόνη της, όμως εάν κάτι διακόψει ξαφνικά αυτήν την επανάληψη –όπως η στιγμιαία διακοπή της αναπνοής– ο λόξυγκας σταματά πιο γρήγορα.

  • 3. Ένα κρύο ντους ηρεμεί τις σεξουαλικές ορμές

Αστικοί μύθοι για την υγεία που τελικά αληθεύουν! (4)

Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται, με αποτέλεσμα η ροή του αίματος να περιορίζεται στα άκρα και τα ανδρικά γεννητικά όργανα. Έτσι, οι παλμοί της καρδιάς μειώνονται και επιτυγχάνεται η χαλάρωση.

  • 4. Όταν τρώμε όρθιοι καίμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε

Αστικοί μύθοι για την υγεία που τελικά αληθεύουν! (5)

Καταφέρνουμε να κάψουμε κατά 70% πιο αποτελεσματικά κάθε θερμίδα που καταναλώνουμε ανά λεπτό όταν στεκόμαστε όρθιοι. Με άλλα λόγια, γλιτώνουμε 50 θερμίδες μέσα σε μία ώρα.

  • 5. Όταν διαβάζουμε στο σκοτάδι ταλαιπωρούμε τα μάτια μας

Αστικοί μύθοι για την υγεία που τελικά αληθεύουν! (6)

Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται στο σκοτάδι. Έτσι, δυσκολευόμαστε να εστιάσουμε στις λεπτομέρειες. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει μακροπρόθεσμος κίνδυνος για τα μάτια, όμως το διάβασμα στο σκοτάδι μάς κουράζει πιο γρήγορα.

  • 6. Το πρόχειρο φαγητό πριν τον ύπνο προκαλεί εφιάλτες

Αστικοί μύθοι για την υγεία που τελικά αληθεύουν! (7)

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν πολλή ζάχαρη ή πικάντικα φαγητά πριν τον ύπνο βλέπουν πιο συχνά άσχημα όνειρα και εφιάλτες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου την ώρα που κοιμόμαστε, όμως δεν έχουν κατανοήσει πλήρως γιατί παρατηρείται αυτό το παράδοξο φαινόμενο.

onmed.gr