Αν έχεις αυτές τις 6 απλές συνήθειες, σημαίνεις ότι ξέρεις να φροντίζεις τον εαυτό σου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 19:00

Αν έχεις αυτές τις 6 απλές συνήθειες, σημαίνεις ότι ξέρεις να φροντίζεις τον εαυτό σου

Unsplash

Διανύουμε μία δύσκολη περίοδο εδώ και έναν χρόνο (και βάλε) και δεν είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε τον εαυτό μας ή να ξεχάσουμε πώς πρέπει να τον φροντίζουμε.

Η καλή σωματική και ψυχική υγεία δεν είναι αυτονόητες. Ωστόσο, η αισιοδοξία, η ελπίδα και ο θετικός τρόπος σκέψης είναι τα μόνα που μάς έχουν απομείνει και είναι άδικο για τον εαυτό μας να μην κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, όσο περνά από το χέρι μας. Για να είσαι υγιής (σε όλα τα επίπεδα) υπάρχουν 6 απλές συνήθειες που πρέπει να γίνουν προτεραιότητες. Αν τις κάνεις ήδη, ένα μπράβο από εμάς και συνέχισε έτσι.

Επενδύεις καθημερινά σε self care συνήθειες

Δεν θα έπρεπε να το βλέπεις ως πολυτέλεια, αλλά ως βασική ανάγκη. Μέσα σε ένα χάος αβεβαιότητας, είναι ζωτικής σημασίας να αφιερώνεις χρόνο στη φροντίδα του εαυτού σου. Yoga, λίγο περπάτημα, Netflix and chill, βιντεοκλήσεις με αγαπημένους και στιγμές με τον εαυτό σου, όπου του επιτρέπεις να νιώσει και να εκφράσει όλη την γκάμα των συναισθημάτων.

Ξέρεις να λες «όχι»

Οι άνθρωποι με καλή ψυχική υγεία γνωρίζουν καλά ότι προτεραιότητα είναι ο εαυτός τους και ότι δικαιούνται να λένε όχι όταν χρειάζεται. Δεν φορτώνονται με περισσότερες επαγγελματικές υποχρεώσεις από όσες αντέχουν, δεν βάζουν όλους τους άλλους πάνω από όλα και δεν νιώθουν ενοχές επειδή λένε όχι. Ίσως επειδή ξέρουν ότι υπάρχει και έρευνα που υποστηρίζει ότι τα όχι σε βοηθούν να ολοκληρώνεις πιο γρήγορα τους στόχους σου, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεις χρόνο για ξεκούραση.

Ξέρεις πότε να αφήνεις στην άκρη το κινητό

Ο ήχος από κλήσεις, μηνύματα, mail και ειδοποιήσεις από όλες τις εφαρμογές που έχεις έχει γίνει κάτι σαν δεύτερη φύση σου και είναι μία ολοήμερη συνήθεια. Παρόλα αυτά, ξέρεις βαθιά μέσα σου, ότι δεν είναι και τόσο υγιές να εξαρτάσαι τόσο πολύ από την τεχνολογία και να μην αποσυνδέεσαι έστω για λίγες ώρες. Είναι δύσκολο, αλλά μία από τις καθημερινές σου συνήθειες πρέπει να είναι ένας περίπατος στη φύση ή ξεκούραση χωρίς οθόνες και notifications.

Είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις

Όπως μάς είχε πει η life coach Τζιλ Δούκα, το πιο σημαντικό από όλα είναι η ευγνωμοσύνη. Να χαίρεσαι με αυτά που έχεις και να μην νιώθεις άσχημα για αυτά που δεν έχεις. Μπορείς να καταγράφεις τα πράγματα που σου δίνουν χαρά και να θυμάσαι ότι τα μικρά και καθημερινά είναι και τα πιο σημαντικά.

Πίνεις πολύ νερό (από τις πιο βασικές συνήθειες)

Αν πίνεις τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, είσαι στον σωστό δρόμο. Η ενυδάτωση είναι πρώτη στη λίστα με τις καθημερινές συνήθειες και συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και σου δίνει την απαραίτητη ενέργεια και συγκέντρωση.

Τρως με βάση το ένστικτο

Φυσικά και υπάρχουν μερικοί διατροφικοί κανόνες που είναι καλό να ακολουθούμε. Το μυστικό όμως κρύβεται στο να ακούς το σώμα σου και τις ανάγκες του. Πότε πεινάς; Γιατί; Σταματάς όταν χορταίνεις ή συνεχίζεις να τρως μηχανικά; Περιορίζεις τον εαυτό σου και τρως μόνο με σκοπό να αδυνατίσεις ή το απολαμβάνεις; Αν υπάρχει ισορροπία, κάνεις σίγουρα το σωστό (και το καλύτερο για εσένα), σύμφωνα με έρευνα.

ladylike.gr