Η ποσότητα λαχανικών που πρέπει να τρως καθημερινά για υγιή καρδιά (και 4 tips για να το πετύχεις)

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 23 Μαΐου 2021 13:00

Η ποσότητα λαχανικών που πρέπει να τρως καθημερινά για υγιή καρδιά (και 4 tips για να το πετύχεις)

unsplash

Tα λαχανικά είναι πάντα στην κορυφή των διατροφικών επιλογών, επειδή συνδέονται άρρηκτα με την υγεία μας. Τρως όμως όσο θα έπρεπε;

Τώρα που μεγάλωσες, δεν έχεις καμία δικαιολογία. Τα λαχανικά μπαίνουν σε προτεραιότητα και πρέπει να είναι καθημερινά στη διατροφή σου. Και αν αναρωτιέσαι το πόσο, την απάντηση σου δίνει μία πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Edith Cowan University. 1 φλιτζάνι την ημέρα με φυλλώδη πράσινα λαχανικά μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Η εν λόγω έρευνα μελέτησε 50.000 ανθρώπους στη Δανία, επί 23 χρόνια, και κατέληξε στο ότι αυτή η ποσότητα με είτε ωμά είτε μαγειρεμένα λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο από 12 έως 26%. Δεν το λες και λίγο.

Τα λαχανικά που πρέπει να επιλέγεις

Εφόσον μιλάμε για τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, κάνουμε focus στο σπανάκι, το kale και τη ρόκα. «Για παράδειγμα, το kale σου δίνει 19 mg ανά φλιτζάνι, πάρα πολλές φυτικές ίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το δε σπανάκι είναι γνωστή πηγή σιδήρου και μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Αν το συνδυάσεις με λίγο χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι, ο σίδηρος θα απορροφηθεί ακόμα πιο εύκολα», ενημερώνει η Δρ. Amy Gorin. Όλα αυτά είναι πολύ ωραία στη θεωρία, αλλά πώς μπορείς να τα εντάξεις στη διατροφή σου, χωρίς να νιώθεις ότι κάνεις δίαιτα;

4 tips για να τρως λαχανικά με μανία

Σόταρέ τα

Χαζοί είναι στο Masterchef που σοτάρουν τα πάντα; Δώσε όγκο αλλά και γεύση στα φυλλώδη λαχανικά όταν τα μαγειρεύεις, προσθέτοντας ζωμό λαχανικών. Γίνονται και εξαιρετικό συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι.

Φτιάξε βάση για σαλάτα

Ένα φλιτζάνι δεν είναι πολλή ποσότητα και είναι ό,τι πρέπει για τους καλοκαιρινούς μήνες. Όρεξη να υπάρχει και μπορείς να τρως σαλάτα κάθε μέρα με θαλασσινά, κοτόπουλο, αυγό, μπαχαρικά, φέτα, κρεμώδη τυριά και ό,τι άλλο σου αρέσει.

Φτιάξε μία healthy πίτσα

Πάρε έτοιμη ζύμη και βάλε ό,τι γαρνιτούρα σου αρέσει. Η ρόκα είναι ό,τι πρέπει για πίτσα, ενώ μπορείς να προσθέσεις αβοκάντο, σάλτσα ντομάτας και προσούτο. Yummy.

Λαχανικά στο smoothie σου

Ο πιο έξυπνος τρόπος να κρύψεις τα λαχανικά από το παιδί, αλλά και από τον εαυτό σου. Φτιάχνεις το πρωινό σου smoothie με φρούτα και προσθέτεις και μπόλικο σπανάκι. Άντε κι άσπρο πάτο.

ladylike.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250