Έμφραγμα: Πέντε αποτελεσματικοί τρόποι που κρατούν την καρδιά μας γερή

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 09:49

Έμφραγμα: Πέντε αποτελεσματικοί τρόποι που κρατούν την καρδιά μας γερή

Oι πιο αποτελεσματικές λύσεις για την προστασία της καρδιάς μας είναι συνήθως και οι πιο απλές – Διαβάστε πέντε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε τον κίνδυνο ενός εμφράγματος και φροντίστε από σήμερα κιόλας την καρδιά σας

Η μέση ηλικία για το πρώτο έμφραγμα στους άνδρες είναι τα 65 έτη. Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό στοιχείο σχετικά με τα εμφράγματα, είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν μέτρα για να προστατευθούν, σύμφωνα με τον Δρ. Deepak L. Bhatt, διευθυντή των προγραμμάτων παρεμβατικής καρδιαγγειακής υγείας στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s.

«Η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από το έμφραγμα και υπάρχουν πολλοί και απλοί τρόποι για να το πετύχουμε. Δυστυχώς, όμως, πολλοί άνθρωποι δεν τους ακολουθούν», αναφέρει ο ειδικός του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Παρακάτω ακολουθούν πέντε τρόποι για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από καρδιαγγειακές παθήσεις και πιθανό έμφραγμα:

  • Διακόψτε το κάπνισμα
  • Το τσιγάρο περιέχει περισσότερα από 7.000 χημικά, τα οποία με την πάροδο του χρόνου μπορούν να καταστρέψουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Ακόμα κι αν σταματήσατε να καπνίζετε πολλά χρόνια πριν, η καρδιά σας μπορεί ακόμα να βρίσκεται σε κίνδυνο. «Εξαρτάται από το πόσο πολύ καπνίζει κάποιος και πόσα χρόνια έχει διακόψει, αλλά μπορεί να χρειαστεί ακόμα και περισσότερο από μια δεκαετία για να αναστραφούν οι βλάβες στην καρδιά, ενώ κάποιες μπορεί να μην φύγουν και ποτέ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Bhatt.

Κίνδυνο διατρέχουν ακόμη και οι παθητικοί καπνιστές, αφού η κατάσταση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 25-30%.

Τι να κάνετε. Αν καπνίζετε παραδοσιακό ή ηλεκτρονικό τσιγάρο, ακόμα και περιστασιακά, διακόψτε αμέσως. Αν χρειαστείτε βοήθεια, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

2. Μειώστε την χοληστερόλη

Ακόμα κι αν τα επίπεδα χοληστερόλης σας θεωρούνται φυσιολογικά, μπορείτε να τα μειώσετε περισσότερο για να προστατεύσετε την καρδιά σας από το έμφραγμα. Όσο υψηλότερη είναι η LDL χοληστερόλη, τόσο μεγαλύτερες και οι πιθανότητες να αποθηκευθεί στις στεφανιαίες αρτηρίας.

Τι να κάνετε. Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα της χοληστερόλης. Ιδανικά, τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 70 mg/dL. Αλλά ανεξάρτητα από αυτές τις τιμές, η φυσική δραστηριότητα και μια υγιεινή διατροφή στα πλαίσια της μεσογειακής μπορούν να τη μειώσουν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν χοληστερόλη πάνω από 70 mg/dL χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή όπως οι στατίνες. «Οι άνδρες με χαμηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων τις περισσότερες φορές είναι ασφαλείς με μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση», εξηγεί ο Δρ. Bhatt.

Επιπλέον, προσέχετε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, τα οποία ιδανικά δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 150 mg/dL. Οι άνδρες με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και υψηλό καρδιακό κίνδυνο θα επωφεληθούν από μια σχετική φαρμακευτική αγωγή.

3. Ελέγξτε την αρτηριακή πίεση

Σχεδόν το 62% των ανδρών ηλικίας 65-74 ετών έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, πολλοί, μάλιστα, χωρίς να το γνωρίζουν. Οι τελευταίες οδηγίες για την φυσιολογική αρτηριακή πίεση ορίζουν τιμές κάτω των 120/80 mmHg, με τα 120 έως 129/80 mmHg να θεωρούνται αυξημένα και τα 130-139/80 έως 89 mmHg υψηλά.

Τι να κάνετε. Χάστε το πλεονάζον βάρος ακολουθώντας μια φυτική διατροφή και κάνετε ασκήσεις που βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επίσης, μειώστε το αλάτι και άλλες πηγές νατρίου.

4. Κοιμηθείτε επαρκώς

Ο ανεπαρκής ύπνος και τα προβλήματα διαταραχής του ύπνου, όπως η υπνική άνοια και η αϋπνία, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου, όπως έδειξε και μελέτη του 2019 που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους ηλικίας 40-60 ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνταν 6-9 ώρες. Αντίστοιχα, όσοι κοιμούνταν περισσότερες από εννέα ώρες είχαν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τι να κάνετε. Κάντε εξετάσεις για υπνική άπνοια αν ο σύντροφός σας παραπονιέται ότι ροχαλίζετε, ή αν αισθάνεστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα αϋπνίας, μειώστε την έκθεσή σας στο μπλε φως –αυτό του υπολογιστή, της τηλεόρασης ή του smartphone- τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μπλε φως καταστέλλει τη μελατονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

5. Περιορίστε το στρες

Το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει την «καλή» HDL χοληστερόλη.

Τι να κάνετε. Οργανώστε τον χρόνο σας έτσι ώστε να αφήνετε τουλάχιστον μία ημέρα της εβδομάδας στον εαυτό σας. Ασχοληθείτε με το χόμπι σας, κάνετε διαλογισμό ή μασάζ. Το τελετουργικό αυτό θα ενισχύσει την σημασία της ανακούφισης από το στρες και θα σας βοηθήσει να την θέσετε ως προτεραιότητα στην καθημερινότητά σας.

Πηγή: ygeiamou.gr