Τύποι Καταγμάτων Ισχίου & Αντιμετώπιση ανά περίπτωση

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021 12:30

Τύποι Καταγμάτων Ισχίου & Αντιμετώπιση ανά περίπτωση

Τα κατάγματα ισχίου είναι συχνά σε άτομα μεγάλης ηλικίας μετά από πτώση. Υπολογίζεται ότι 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με κάταγμα στο ισχίο το χρόνο. Τα κατάγματα ισχίου διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες τα ενδαρθρικά (υποκεφαλικά) και τα εξωαρθρικά ( διατροχαντήρια και υποτροχαντήρια), ανάλογα με την περιοχή στην οποία συμβαίνουν και καθένα έχει διαφορετική αντιμετώπιση.

Υποκεφαλικό κάταγμα (Ενδοαρθρικό κάταγμα)

Κάταγμα που συμβαίνει στον αυχένα του μηριαίου. Είναι συχνό εύρημα σε ηλικιωμένους αλλά και νεότερους ασθενείς μετά από πτώση. Συμπτώματα είναι οξύ άλγος στην περιοχή του ισχίου και αδυναμία βάδισης.

Διατροχαντήριο κάταγμα (Εξωαρθρικό κάταγμα)

Το συνηθέστερο κάταγμα που προκαλείται από πτώση συνήθως ηλικιωμένων καθώς και γυναικών με οστεοπόρωση. Πρόκειται για κάταγμα ανάμεσα στον μείζονα και ελάσσονα τροχαντήρα. Ο ασθενής αναφέρει οξύ άλγος, ενώ το τραυματισμένο κάτω άκρο δείχνει κοντύτερο και συνήθως σε έξω στροφή.

Υποτροχαντήριο κάταγμα (Εξωαρθρικό κάταγμα)

Πρόκειται για κάταγμα κάτω από τον ελάσσονα τροχαντήρα, συνήθως είναι μεγαλύτερης ενέργειας και απαιτεί πιο απαιτητικές μεθόδους αντιμετώπισης.

Διάγνωση και επέμβαση

Με μία απλή ακτινογραφία λεκάνης ο χειρουργός μπορεί να διαγνώσει το κάταγμα του ισχίου. Αν το κάταγμα είναι ρωγμώδες είναι πιθανό να χρειαστεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Η αντιμετώπιση των καταγμάτων ισχίου είναι στην συντριπτική πλειοψηφία χειρουργική. Η ηλικία, η γενική υγεία του ασθενούς καθώς και η προηγούμενη κατάσταση κινητικότητας του (βάδιση με βακτηρία ή όχι), λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή της καταλληλότερης χειρουργικής θεραπείας.

Τα υποκεφαλικά κατάγματα αντιμετωπίζονται ανάλογα τον τύπο με κοχλίωση, με ημιολική αρθροπλαστική ή ολική αρθροπλαστική ισχίου (εδώ μπορεί να γίνει και ρομποτική Αρθροπλαστική ΜΑΚΟ και/ή τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας 4-8cm).

Στα διατροχαντήρια και τα υποτροχαντήρια κατάγματα μπορεί να γίνει εσωτερική οστεοσύνθεση με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (μικρές τομές 0,5–3 cm) και τοποθέτηση ενδομυελικών ήλων.

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί  είτε με περιοχική (ραχιαία ή επισκληρίδιο), είτε με γενική αναισθησία.

Μετεγχειρητικά

Με τα πρωτόκολλα γρήγορης αποκατάστασης Fast Track, ο ασθενής μπορεί να περπατήσει 3 ώρες μετά το χειρουργείο και να επανέλθει στην καθημερινότητά του μετά από μερικές εβδομάδες.

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Κωνσταντίνος Σαράντος

Ιστοσελίδα: ksarantos.gr

Τηλ. Ιατρείου: 2130998209




00 inkefalonia general ad 300X250