Μεσημεριανός ύπνος: Όχι μόνο σε ξεκουράζει αλλά κάνει καλό και στο μυαλό σου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 18:30

Μεσημεριανός ύπνος: Όχι μόνο σε ξεκουράζει αλλά κάνει καλό και στο μυαλό σου

Μερικοί άνθρωποι βλέπουν τη μεσημεριανή σιέστα ως ένδειξη τεμπελιάς, χαμηλής ενέργειας ή ακόμα και ασθένειας.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο απογευματινός ύπνος μπορεί να σε κάνει ψυχικά πιο υγιή ειδικά μετά τα 50.

«Ο ύπνος έχει να κάνει πολύ με την ικανότητά σου να μαθαίνεις», λέει στο Healthline, η Davina Ramkissoon, wellbeing director. «Ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλό σου να ανακάμψει από την εξάντληση ή την υπερφόρτωση πληροφοριών. Ενώ παίρνεις έναν υπνάκο, ο εγκέφαλός σου απομακρύνει τις περιττές πληροφορίες από τις περιοχές προσωρινής αποθήκευσης του εγκεφάλου σου, για να τον προετοιμάσει να απορροφήσει νέες πληροφορίες».

«Ένας ιδανικός, υγιεινός ύπνος πρέπει να λαμβάνεται το μεσημέρι μεταξύ 1 μ.μ. και 3 μ.μ. και να διαρκεί από 10 έως 30 λεπτά », λέει η sleep coach Katherine Hall. «Εάν μπορείς να πάρεις έναν υπνάκο το απόγευμα, υπάρχουν μερικά μεγάλα οφέλη που μπορεί να αποκομίσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ύπνος είναι ιδανικός για τη βελτίωση της διάθεσης, της ενέργειας και της παραγωγικότητας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το άγχος, τη σωματική και ψυχική ένταση».

Ένας σύντομος απογευματινός ύπνος μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι σε εγρήγορση και να είσαι έτοιμη να αντιμετωπίσεις το υπόλοιπο της ημέρας χωρίς να αισθάνεσαι την «αδράνεια ύπνου» - τη σύγχυση, τον αποπροσανατολισμό και την αποχαύνωση που μπορεί να νιώσεις όταν ξυπνήσεις, προσθέτει.

«Εάν μπορείς να κοιμηθείς για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ας πούμε 60 λεπτά, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ύπνος για αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τη διαδικασία της μάθησης», δήλωσε η Hall. «Καθώς κατά τη διάρκεια αυτού του μεγαλύτερου ύπνου, ο εγκέφαλός σου θα αρχίσει να μεταφέρει αναμνήσεις από την προσωρινή σου αποθήκευση - τον ιππόκαμπο - στο μόνιμο σπίτι τους, στον εγκεφαλικό φλοιό».

Δεν κάνουν καλό, όμως, όλοι οι σύντομοι ύπνοι

Περισσότεροι από 1 στους 3 Αμερικανούς παίρνουν τον υπνάκο τους κάθε μέρα, σύμφωνα με έρευνα του 2009 από το Pew Research Center.

Ο Dr Abhinav Singh, ειδικός στην ιατρική του ύπνου, δήλωσε στo Healthline ότι ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι απογευματινοί σύντομοι ύπνοι βελτιώνουν την ψυχική ευκινησία, παραμένει ασαφές εάν ο συγκεκριμένος ύπνος μπορεί να αποτρέψει τη νοητική έκπτωση καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να επωφεληθεί από έναν σύντομο ύπνο στα μέσα του απογεύματος», λέει. «Οι μικροί (λιγότερο από 30 λεπτά) έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την εγρήγορση, βελτιώνουν τη νοητική απόδοση και τη διάθεση για το υπόλοιπο της ημέρας».

Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι σε διάρκεια απογευματινοί ύπνοι μπορεί να είναι προβληματικοί, συμπληρώνει.

«Δύο ώρες υποδηλώνουν ότι μπορεί να κρύβεται κάποιο παθολογικό θέμα το οποίο οδηγεί σε ανάγκη για αυξημένο ύπνο», εξήγεί ο Singh.

«Εάν συχνά κοιμάσαι για περισσότερο από μια ώρα, τότε θα μπορούσε να είναι ένα σήμα ότι η ποσότητα και η ποιότητα του νυχτερινού ύπνου σου δεν είναι αρκετή. Πολλές διαταραχές του ύπνου μπορεί να κρύβονται και να εξαντλούν την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου σου… Οι κακές συνήθειες ύπνου θα μπορούσαν επίσης να παίζουν το ρόλο τους. Αυτό παρατηρείται συχνά στην εποχή των κινητών και των έντονων φώτων και των πολλών ωρών εργασίας », λέει τέλος.

womenonly.gr




00 inkefalonia general ad 300X250