Καρδιαγγειακός κίνδυνος: Ο σούπερ αποτελεσματικός τρόπος να τον μειώσετε

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 10:05

Καρδιαγγειακός κίνδυνος: Ο σούπερ αποτελεσματικός τρόπος να τον μειώσετε

Ακόμα σημαντικότερη από όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα είναι για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων μια πρακτική την οποία συνιστούν όλοι οι γιατροί ανά τον κόσμο - Ποια είναι, πόσο πρέπει να κάνουμε και πόσο μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσουμε

Η φυσική δραστηριότητα δεν σχετίζεται απλώς με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχει και κατώτερο όριο σε αυτό τον συσχετισμό, με τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων να παρατηρείται στους ανθρώπους που είναι πιο δραστήριοι, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine.

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στη φυσική δραστηριότητα και τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, διατηρείται η αβεβαιότητα σχετικά με το εύρος του συσχετισμού, ειδικά στα υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Στη νέα μελέτη, λοιπόν, ο Terence Dwyer από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν δεδομένα 90.211 υγιών συμμετεχόντων στη βρετανική βιοτράπεζα, οι οποίοι συμφώνησαν να φορέσουν έναν μετρητή ταχύτητας/χιλιομέτρων ώστε να καταμετρηθεί η φυσική τους δραστηριότητα σε μία περίοδο επτά ημερών.

Οι συμμετέχοντες στην κατώτερη κατηγορία φυσικής δραστηριότητας κάπνιζαν περισσότερο, είχαν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος και c-αντιδρώσας πρωτεΐνης και διαγιγνώσκονταν συχνότερα με υπέρταση. Συνολικά, υπήρξαν 3.617 περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων που διαγνώσθηκαν κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου μετέπειτα παρακολούθησης 5,2 ετών. Όπως αποδείχθηκε, οι άνθρωποι σε κάθε υψηλότερο τεταρτημόριο φυσικής δραστηριότητας, για άσκηση μέτριας ή υψηλής έντασης και συνολικής άσκησης ήταν λιγότερο πιθανό να πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Για παράδειγμα, συγκριτικά με όσους βρίσκονταν στο χαμηλότερο τεταρτημόριο, εκείνοι που βρίσκονταν στη δεύτερη κατηγορία της άσκησης μέτριας έντασης είχαν 71% πιθανότητες να διαγνωσθούν με καρδιαγγειακές παθήσεις, εκείνοι που βρίσκονταν στο τρίτο τεταρτημόριο είχαν 59% και όσοι βρίσκονταν στο υψηλότερο είχαν 46%. Παρόλο που ενδεχόμενοι υποκείμενοι παράγοντες λήφθηκαν υπόψη, η πιθανότητα άλλων άγνωστων παραγόντων ή αντίστροφης αιτιότητας δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς στην παρούσα μελέτη, όπως σημειώνουν οι ειδικοί.

«Πρόκειται για την εκτενέστερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα και τις καρδιαγγειακές παθήσεις και δείχνει ότι ησωματική άσκηση είναι πιθανότατα ακόμα πιο σημαντική για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων από αυτό που πιστεύαμε μέχρι τώρα. Τα ευρήματά μας προσθέτουν βάρος στις νέες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη σωματική άσκηση, οι οποίες συνιστούν τουλάχιστον 150-300 λεπτά άσκηση μέτριας προς υψηλής έντασης κάθε εβδομάδα για τους ενηλίκους», σχολιάζει σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ. Aiden Doherty.

«Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας ότι η σωματική άσκηση είναι πιθανότατα ένας σημαντικός τρόπος πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μείωση του δυνητικού κινδύνου που εκτιμάται σε εκείνους που ασκούνται με σχετικά υψηλά επίπεδα δραστηριότητας είναι σημαντική και δικαιολογεί μεγαλύτερη έμφαση σε μέτρα για την αύξηση των επιπέδων σωματικής άσκησης στην κοινότητα», προσθέτει με τη σειρά του ο καθηγητής Terr Dwyer, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή: ygeiamou.gr 




00 inkefalonia general ad 300X250