Η βιταμίνη που λείπει συνήθως από τις γυναίκες (και πώς θα την αναπληρώσεις)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020 18:30

Η βιταμίνη που λείπει συνήθως από τις γυναίκες (και πώς θα την αναπληρώσεις)

unsplash

Όσο ισορροπημένη και αν είναι η διατροφή σου, όλο και κάτι θα σου διαφεύγει. Πριν φτάσουμε όμως σε κάποιο συμπέρασμα, είναι πολύ σημαντικό να έχεις μία ολοκληρωμένη ιατρική εικόνα που σε ενημερώνει σε περίπτωση που έχεις κάποια έλλειψη.

Η ολιστική γιατρός Hillary Cecere πάντως σε ενημερώνει ότι μία κλασική έλλειψη που εμφανίζεται στις γυναίκες, είναι αυτή στη βιταμίνη D. «Θα το παρομοίαζε κανείς με πανδημία. 80 στους 100 ασθενείς έχουν έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη», μάς λέει η ειδικός και τονίζει ότι είναι περισσότερο σύνηθες στο γυναικείο φύλο. Αν συνυπολογίσεις το ότι είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και είμαστε σε καραντίνα, τα ποσοστά έλλειψες μάλλον έχουν αυξηθεί.

Βιταμίνη D και κορονοιός

Αν και η βιταμίνη δεν σε προστατεύει επαρκώς, αποτελεί σίγουρα ένα δυνατό όπλο. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα μέσα στη χρονιά, στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism δείχνει ότι υπάρχει μία συσχέτιση μεταξύ των δύο.

Γιατί χρειαζόμαστε τη βιταμίνη D

Η έλλειψή της έχει συνδεθεί με μία σειρά προβλημάτων υγείας, που φτάνουν από το απλό φούσκωμα μέχρι τον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής, ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 10-20 mg την ημέρα. Και ξέρεις πώς επιτυγχάνεται αυτό. Με έναν ισορροπημένο συνδυασμό των σωστών τροφών και της έκθεσης στον ήλιο. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι να περνάμε 15 λεπτά την ημέρα στον ήλιο (ναι, από το μπαλκόνι και οπωσδήποτε αντηλιακό).

Οι τροφές που σου δίνουν την D

Μπορεί να μην είναι πάρα πολλές επιλογές, αλλά είναι σίγουρα αρκετά νόστιμες. Οι κρόκοι των αυγών, τα μανιτάρια και τα ψάρια με λιπαρά, όπως ο σολομός. Είναι επίσης τα περισσότερο γαλακτοκομικά προιόντα, οι εναλλακτικές τους, οι χυμοί φρούτων. Αυτοί είναι οι δύο φυσικοί τρόποι για να πάρεις την πολυπόθητη βιταμίνη D. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να χρειάζεσαι συμπληρώματα, αλλά πρώτα θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250