Γιατί ξυπνάω με πονοκέφαλο και πώς να το αντιμετωπίσω

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2020 13:35

Γιατί ξυπνάω με πονοκέφαλο και πώς να το αντιμετωπίσω

Το τελευταίο πράγμα που θες να σου συμβεί πριν πας για ύπνο είναι να έχεις πονοκέφαλο.

Πόσο μάλλον να ξυπνάς με αυτό τον πόνο. Παρακάτω δες μερικές από τις πιο κοινές αιτίες των πονοκεφάλων κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και ορισμένοι τρόποι για να βοηθήσεις στη θεραπεία ή την πρόληψη τους.

Τι προκαλεί τους νυχτερινούς πονοκεφάλους;

Οι πονοκέφαλοι τη νύχτα μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, τόσο φυσικούς όσο και περιβαλλοντικούς.

Πονοκέφαλοι έντασης: Πιθανότατα να είχες τουλάχιστον έναν πονοκέφαλο έντασης μέχρι τώρα στη ζωή σου, καθώς είναι η πιο κοινή μορφή πονοκεφάλων, αν και οι ακριβείς αιτίες τους δεν είναι σαφείς. Οι κεφαλαλγίες έντασης σχετίζονται με το άγχος και την ένταση των μυών και συχνά γίνονται αισθητές σαν πόνος που μοιάζει με σφύξιμο στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Πονοκέφαλοι ημικρανίας: Εάν έχεις ημικρανίες, γνωρίζεις ότι είναι πιο έντονες από έναν κανονικό πονοκέφαλο. Οι ημικρανίες μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως ορμονικές αλλαγές, άγχος, αισθητήρια ερεθίσματα, αλλαγές ύπνου και ποτά (π.χ. καφεΐνη ή αλκοόλ).

Πονοκέφαλοι συμπλέγματος: Οι πονοκέφαλοι συμπλέγματος (λέγονται και αθροιστικοί πονοκέφαλοι), συνήθως «χτυπάνε» πίσω από το ένα μάτι ή στην γενικότερη περιοχή των ματιών, χωρίς να αλλάζει τις πλευρές. Εμφανίζονται καθημερινά σε μια περίοδο έξαρσης (ή αρκετές φορές την ημέρα) για περίοδο εβδομάδων ή ακόμη και μηνών.

Υπνική άπνοια: Η άπνοια στον ύπνο είναι μια διαταραχή του ύπνου όπου η αναπνοή σταματά προσωρινά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους επειδή «ο αεραγωγός σας καταρρέει κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, οδηγώντας σε μειωμένη παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο» είπε στο Popsugar ο Δρ. Kiran F Rajneesh, διευθυντής στο Τμήμα Πόνου του Ohio State University.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Κάποιοι άλλοι ένοχοι πίσω από τους πονοκεφάλους θα μπορούσαν να είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες . «Η χαμηλή υγρασία στο σπίτι σου, η κακή στάση του αυχένα κατά τη διάρκεια του ύπνου από τα υπερβολικά μαξιλάρια, η κακή στάση του σώματος από στρώματα με κακή υποστήριξη και οι κακές συνήθειες ύπνου» θα μπορούσαν όλα να προκαλέσουν διαταραχή του ύπνου και πονοκεφάλους, εξήγησε ο Dr. Rajneesh.

Τι μπορώ να κάνω για να θεραπεύσω ή να αποτρέψω τους νυχτερινούς πονοκεφάλους;

Δυστυχώς, δεν μπορείς να κοιμηθείς από τον πονοκέφαλο τη νύχτα. Εάν ο πόνος είναι υπερβολικός, φάρμακα που περιέχουν ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη μπορεί να βοηθήσουν αλλά οι γιατροί λένε ότι αυτός ο τρόπος δεν πρέπει να σου γίνεται επαναλαμβανόμενη συνήθεια. Όπου είναι δυνατόν, μπορείς επίσης να καλυτερεύσεις το περιβάλλον σου για να αποφύγεις τους πονοκεφάλους λέει ο Dr. Rajneesh και προτείνει τα εξής:

  • Απόφυγε διεγερτικά όπως καφέ και τσάι αργά το βράδυ.
  • Βεβαιώσου ότι τα μαξιλάρια σου μπορούν να στηρίξουν το λαιμό σου ενώ κοιμάσαι.
  • Βεβαιώσου ότι το στρώμα σου στηρίζει σωστά το σώμα και τη σπονδυλική σου στήλη.
  • Διατήρησε καλές συνήθειες ύπνου, όπως να κοιμάσαι και να ξυπνάς μια καθορισμένη ώρα.
  • Διατήρησε το δωμάτιό σου σε μια άνετη θερμοκρασία όταν κοιμάσαι και απόφυγε τη χαμηλή ή υψηλή υγρασία.
  • Εάν εσύ ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο ροχαλίζει τακτικά, ίσως θελήσεις να μιλήσεις με έναν γιατρό σχετικά με την υπνική άπνοια.
  • Τέλος, εάν αντιμετωπίζεις συνεχείς πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ξυπνάς τακτικά με πονοκέφαλο, ο γιατρός συστήνει να συζητήσεις τα συμπτώματά σου με έναν παθολόγο, ο οποίος μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τι προκαλεί τους πονοκεφάλους σου. Και εάν οι νυχτερινοί πονοκέφαλοί σου σχετίζονται με άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, νυχτερινές εφιδρώσεις, πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή ακούσια απώλεια βάρους, ο Dr. Rajneesh λέει ότι πρέπει να ζητήσεις άμεσα ιατρική βοήθεια.

womenonly.gr




00 inkefalonia general ad 300X250