3 λόγοι για να βάλεις το κολοκύθι αμέσως στη διατροφή σου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020 13:00

3 λόγοι για να βάλεις το κολοκύθι αμέσως στη διατροφή σου

Unsplash

Είναι μία από τις τροφές που αποτελεί συνώνυμο της σωστής διατροφή ή και της δίαιτας.

Το κολοκύθι, δεν παχαίνει, ομορφαίνει και τρέφει σωστά όσους το προτιμούν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πλεονέκτημά του. Πρόκειται για μια τροφή πολύτιμη και ιδιαίτερα προσαρμοστική, αφού βράζεται, ψήνεται, τηγανίζεται, γεμίζεται και κάνει πολύ νόστιμους συνδυασμούς.

Το κολοκύθι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το κολοκύθι είναι άριστη πηγή β-καροτίνης, ενός αντιοξειδωτικού συστατικού που όταν καταναλώνεται τακτικά, βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, ενώ παράλληλα διατηρεί το δέρμα λαμπερό, την όραση ισχυρή και το ανοσοποιητικό σε καλά επίπεδα. Μάλιστα πέρα από τη β-καροτίνη, στο κολοκύθι εντοπίζονται δύο πιο σπάνια καροτενοειδή, η λουτεΐνη και ζεοξανθίνη, τα οποία προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Αλλά τίποτα δεν τελειώνει εδώ. Η σύσταση ενός κολοκυθιού είναι ιδιαίτερα πυκνή σε συστατικά όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκός, φώσφορος, σίδηρος, κάλιο (που συναγωνίζεται εκείνο της μπανάνας), βιταμίνες C, A, K και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, γεγονός που αναγάγει το κολοκύθι σε μία ισχυρά αντιοξειδωτική και άρα αντικαρκινική τροφή. Ένα ακόμα δυνατό τους σημείο είνα πως σύμφωνα με έρευνες, τα κολοκύθια διατηρούν την αντιοξειδωτική τους δράση και μετά το μαγείρεμα στον ατμό ή τη διατήρησή τους στην κατάψυξη.

Πράγματι, δεν παχαίνει

Με το 90% του να είναι νερό και 15 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια πώς θα ήταν δυνατόν; τα κολοκυθάκια είναι εξαιρετικά διουρητική και ελαφριά τροφή, αλλά και αλκαλική. Τι σημαίνει αυτό το τελευταίο; οι αλκαλικές τροφές έχουν πολλαπλά οφέλη: συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, δρουν κατά των καρκινικών κυττάρων και μειώνουν την οξύτητα του σώματος, δημιουργώντας αίσθημα ευεξίας και δύναμης.

Ρίχνει και τη χοληστερόλη

Είναι και πλούσιο σε φυτικές ίνες, το οποίο σημαίνει πως τρώγοντας κολοκυθάκια εμποδίζεις τις τοξίνες να παραμένουν στο παχύ έντερο. Εν συνεχεία οι ίνες αυτές πηγαίνουν και κολλάνε στα οξέα της χολής, τα οποία κατά τη διαδικασία της πέψης εκκρίνονται στο συκώτι με αποτέλεσμα τα οξέα να κάνουν αυτό που πρέπει και συνεπώς η χοληστερόλη μέσα από τον μηχανισμό αυτό να πέφτει στα χαμηλά, ιδανικά επίπεδα.

ladylike.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250