Μήλο, το χαρακτηριστικό φρούτο του φθινοπώρου είναι πολύ πιο χρήσιμο από ότι νομίζετε

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 12:10

Μήλο, το χαρακτηριστικό φρούτο του φθινοπώρου είναι πολύ πιο χρήσιμο από ότι νομίζετε

Το «αμαρτωλό» φρούτο των πρωτόπλαστων, διαθέτει ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και μέταλλα πολύ χρήσιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθυστερώντας τα νοσήματα φθοράς και παρέχοντας αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία. Αποτελεί επίσης εξαιρετικό φυσικό καθαρτικό και βοηθά στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 

Το βασικότερο φρούτο του φθινοπώρου και του χειμώνα, το μήλο, επιβεβαιώνει με τις πολύτιμες ιδιότητές του το ρητό πως «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα».

Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, καθώς περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη και μηλικό οξύ. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα και σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και τη μείωση της δυσκοιλιότητας. Όσο για τις διαλυτές φυτικές ίνες φαίνεται να προκαλούν μείωση των επιπέδων της “κακής” χοληστερόλης -LDL στο αίμα. Το μήλο βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους.

Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες βοηθά τον οργανισμό να διατηρηθεί υγιής. Είναι καλό να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα, γιατί έχει πολύτιμες θρεπτικές ουσίες οι οποίες βοηθούν στο μεταβολισμό και την γρηγορότερη πέψη. μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο Aλτσχάιμερ. Έρευνες από τα πανεπιστήμια της Nέας Yόρκης και της Μασαχουσέτης βρήκαν ότι η χημική ουσία quercetin (κουερσετίνη ή κερσετίνη), που είναι άφθονη στα μήλα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στα κύτταρα του εγκεφάλου και είναι πολύ πιο ισχυρή από αυτήν της βιταμίνης C. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φρέσκων μήλων με τη φλούδα τους μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου.

Επίσης, η ουσία αυτή, φαίνεται να διαθέτει και προστατευτικές ιδιότητες ως προς τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Άλλες έρευνες από τη Φινλανδία δείχνουν μια σχέση ανάμεσα στην τακτική κατανάλωση μήλων και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου των πνευμόνων. Πολλαπλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση μήλου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο του άσθματος. Όπως και τα αντικαρκινικά οφέλη των μήλων, έτσι και τα οφέλη κατά του άσθματος συνδέονται σίγουρα με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα μήλα.

Προλαμβάνει την τερηδόνα, καθώς έχει αντισηπτικές ιδιότητες που μπορεί να σκοτώσουν έως και το 80% των βακτηρίων που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα. Το μήλο βοηθά επίσης και στη λεύκανση των δοντιών. Επίσης, συμβάλλει στην καταπολέμηση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας του ματιού. Τέλος, μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η φλούδα του μήλου που περιέχει μια μοναδική πολυφαινόλη, τη Phloridzin, βοηθάει στην πρόληψη της οστικής απώλειας.

itrofi.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ