Επίμονο λίπος στην κοιλιά και αλλά 9 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να βάλετε περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 16:00

Επίμονο λίπος στην κοιλιά και αλλά 9 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να βάλετε περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας

Unsplash/Toa Heftiba

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Mια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιέχει τα πάντα. Κάθε διατροφικό σύμπλεγμα - πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά- είναι απαραίτητο για τη σωστή συνολική λειτουργία του οργανισμού μας.

Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στις πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας καθώς εφοδιάζουν το σώμα με ενέργεια, αυξάνουν και επιδιορθώνουν τους μυς και επεξεργάζονται τα θρεπτικά συστατικά.

Είναι γνωστό πως τις προσλαμβάνουμε τρώγοντας κρέας. Οι χορτοφάγοι, μπορούν να την βρουν σε άλλα τρόφιμα. Μερικά τρόφιμα που την περιλαμβάνουν είναι τα αβγά, οι ξηροί καρποί, η βρώμη, το τυρί, τα δημητριακά, το κινόα και τα λαχανικά, όπως το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Οι πρωτεϊνικές ανάγκες κάθε ανθρώπου εξαρτώνται από το βάρος και την ηλικία του. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους οι άνδρες πρέπει να τρώνε περίπου 140 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα και οι γυναίκες 110 γραμμάρια.

Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία του οργανισμού και για την καθημερινή μας ενέργεια. 

Οταν οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετές πρωτεΐνες από τη διατροφή τους, εκδηλώνουν μια σειρά συμπτωμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Αδυναμία και κόπωση

Εάν δεν λαμβάνετε αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, μπορεί να νιώθετε ότι η ενέργειά σας, σας εγκαταλείπει.

Shutterstock

Shutterstock

2. Λαχτάρα για ζάχαρη και λιγούρες

Όταν δεν παρέχουμε στον οργανισμό την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών, το σάκχαρο του αίματος ανεβαίνει και πέφτει απότομα, αφήνοντάς μας με λιγούρες για γλυκά, που θα φέρουν και πάλι απότομη αύξηση, αν υποκύψουμε. Η πρωτεΐνη βοηθάει στη σταθεροποίηση των σακχάρων του αίματος, θέλει περισσότερο χρόνο στη χώνεψη από τους υδατάνθρακες κι έτσι δεν μας αφήνει να πεινάμε και να έχουμε λιγούρες σύντομα μετά το γεύμα μας.

3. Εύθραστα μαλλιά

Τα μαλλιά αποτελούνται κατά κύριο λόγο από κερατίνη, η οποία είναι πρωτεΐνη. Αν δεν έχετε λάβει αρκετή πρωτεΐνη για περισσότερο από κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα, τα μαλλιά σας ίσως γίνουν αδύναμα, λεπτά ή πέσουν.

shutterstock

shutterstock

4. Προβλήματα συγκέντρωσης

5. Κατακράτηση υγρών

Μια φτωχή διατροφή ανεπαρκής σε πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, η οποία θα σας δώσει το αίσθημα του φουσκώματος. 

6. Πονοκέφαλοι και συχνές αρρώστιες

Η έλλειψη πρωτεϊνών μπορεί ν’ αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

shutterstock

shutterstock

7. Πεινάτε πολύ γρήγορα μετά το γεύμα

Οι περισσότερες διαίτες περιλαμβάνουν πρωτεϊνούχες τροφές καθώς χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να μεταβολιστούν. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες κατά την επεξεργασία τους κι έτσι σας βοηθούν να αδυνατίσεις. Επιπλέον, ο μεγαλύτερος χρόνος πέψης σημαίνει επίσης πως είστε για περισσότερες ώρες χορτάτοι, κάτι που δεν ισχύει όταν τρώτε λιπαρές τροφές και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

8. Χάνετε βάρος, αλλά τα ρούχα σας εξακολουθούν να μη σας μπάινουν

Μπορεί να χάσετε βάρος, αλλά να μοιάζετε ότι δεν έχετε χάσει γραμμάριο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί χάνετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος.

9. Ξηρό δέρμα και αδύναμα νύχια

Ένα άλλο σημάδι της ανεπάρκειας πρωτεΐνης που μπορεί να παρατηρήσετε, είναι το ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα. Η έλλειψη πρωτεΐνης, επηρεάζει και την ανάπτυξη των νυχιών. Όπως και τα μαλλιά, χρειάζονται πρωτεΐνη για να παραμείνουν δυνατά.

Shutterstock

Shutterstock

10. Λίπος στην κοιλιά

Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών είναι μια επιτυχημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση του λίπους της κοιλιάς.

ladylike.gr