Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 01 Αυγούστου 2020 13:11

Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό

H σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας δεν αφορά μόνο το πόσιμο νερό και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Το 20% των υγρών στο σώμα μας προέρχεται από τα τρόφιμα. Ανακαλύψτε τα καλύτερα από αυτά που ενώ έχουν λίγες θερμίδες, ταυτόχρονα, σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα και μπορούν να γίνουν το καθημερινό υγιεινό και ενυδατικό κολατσιό σας. 

Μερικά υγιεινά τρόφιμα, μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε ενυδατωμένοι και παράλληλα να μην πεινάτε και μάλιστα με λιγότερες θερμίδες. Εκτός από το νερό και τα άλλα υγιεινά ροφήματα, το itrofi.gr σας προτείνει παρακάτω κάποια τρόφιμα που μπορούν να συμβάλουν στην πρόσληψη υγρών, βοηθώντας στην αποφυγή των πονοκεφάλων και της νωθρότητας που προκαλείται από την αφυδάτωση.

Αγγούρια

Έχουν περιεκτικότητα 96,7% σε νερό – τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο τρόφιμο - αλλά και βιταμίνη C και καφεϊκό οξύ που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ερεθισμών του δέρματος και στη μείωση του πρηξίματος.

Μαρούλι άισμπεργκ

Περιεκτικότητα σε νερό: 95,6% Μπορεί να μην παρουσιάζει τη διατροφική αξία των σκούρων πράσινων φυλλωδών λαχανικών, αλλά σίγουρα υπερέχει στο περιεχόμενο του νερού.

Κολοκύθια

Με 95% νερό, είναι ένα από τα πιο ενυδατικά λαχανικά που μπορείτε να φάτε. Περιέχουν λιγότερες από 25 θερμίδες και αποτελούν εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμινών Α και C.

Σέλερυ

Το τραγανό σέλερυ είναι 96% νερό, αλλά παρέχει επίσης ένα συνδυασμό μεταλλικών αλάτων, αμινοξέων και βιταμινών, ενυδατώνοντας τον οργανισμό δύο φορές πιο αποτελεσματικά από ένα ποτήρι νερό και αναπληρώνοντας τα επίπεδα νατρίου, καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου, ψευδαργύρου και ασβεστίου.

Ραπανάκια

Νόστιμο σνακ που αποτελείται από 95% νερό. Θεωρούνται ως δροσιστική τροφή στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική, με ιδιότητες που απορροφούν τη θερμότητα. Για καλύτερα αποτελέσματα ενυδάτωσης, ξεφλουδίστε τα για να αφαιρέσετε μερικές ίνες. Παρέχουν παράλληλα, μια καλή δόση αντιοξειδωτικών.

Τομάτες

Αποτελούνται από περίπου 95% νερό. Εκτός από τη γλυκιά γεύση τους, προσφέρουν και βιταμίνη C και βιοτίνη.

Πιπεριές

Οι πολύχρωμες πιπεριές είναι 92% νερό, αλλά περιέχουν και μερικές από τις καλύτερες διαθέσιμες θρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, θειαμίνη, βιταμίνη Β6, βήτα καροτίνη και φολικό οξύ. Ενώ όλες οι πολύχρωμες πιπεριές είναι καλές για ενυδάτωση, οι πράσινες περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα νερού, περίπου 94%.

Κουνουπίδι

Περιεκτικότητα σε νερό: 92,1%. Ενώ δεν έχει ιδιαίτερη γεύση, αποτελεί πηγή βασικών φυτοθρεπτικών συστατικών και βιταμινών, όπως η χολίνη που είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου και του μεταβολισμού. Είναι πολύ ευπροσάρμοστο στην κουζίνα και μπορεί να γίνει σχεδόν οτιδήποτε, ακόμα και σούπα. Έχει μόνο 25 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

Γιαούρτι

Ανάλογα με τον τύπο που προτιμάτε, το απλό φυσικό γιαούρτι αποτελείται από 85% έως 88% νερό. Θα πάρετε επίσης ασβέστιο και βιταμίνες Β12 και ριβοφλαβίνη.

Καρπούζι

Ένα από τα πιο νόστιμα και δροσιστικά τρόφιμα. Περιέχει 91,5% νερό, βιταμίνες Α και C και λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός αλάτων, μετάλλων και φυσικών σακχάρων σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, μπορεί πραγματικά να ενυδατώσει τους ανθρώπους πιο αποτελεσματικά από το νερό ή ακόμα και τα αθλητικά ποτά. Το καρπούζι ήταν στην κορυφή αυτής της λίστας.

Σπανάκι

Με περιεκτικότητα σε νερό 91,4% και επτά θερμίδες ανά φλιτζάνι, το ενυδατικό σπανάκι είναι αναμφισβήτητα μια εξαιρετική λύση για να χάσετε βάρος. Ένα φλιτζάνι παρέχει περισσότερο από το 50% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες C και Ε αλλά και μαγνήσιο, έναν πολύ σημαντικό ηλεκτρολύτη. Μαζί με την 92% περιεκτικότητά του σε νερό, το καθιστά πολύ χρήσιμη ενυδατική τροφή.

Πορτοκάλια

Γλυκά και ζουμερά, με 87% νερό, προσφέρουν περισσότερο από το 100% της ημερήσιας συνιστώμενης τιμής για βιταμίνη C.

Φράουλες

Η νοστιμιά τους μας κάνει να ξεχνάμε ότι περιέχουν 91% νερό αλλά και βιταμίνη Β και φυλλικό οξύ. Τα μούρα και τα βατόμουρα περιέχουν επίσης μια καλή ποσότητα νερού.

Μπρόκολο

Περιεκτικότητα σε νερό: 90,7%. Βιταμίνη C, ίνες, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο και λίγες θερμίδες. Χρειάζεται να πούμε περισσότερα;

Γκρέιπφρουτ

Περιεκτικότητα σε νερό: 90,5% Οι χημικές ιδιότητές του μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης και βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Καρότα

Τα καρότα διαθέτουν έναν μακρύ κατάλογο βιταμινών και θρεπτικών ουσιών όπως Α, Κ, C, B6 και 87% νερό. Τα baby καρότα περιέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό που φτάνει το 90,4%.

Πεπόνι

Ακόμα κι αν αυτό το δημοφιλές φρούτο είναι 90% νερό, εξακολουθεί να έχει αναζωογονητικά πλούσια γεύση και μόλις 56 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Η ίδια ποσότητα προσφέρει επίσης 103,2 % της ημερήσιας αξίας βιταμίνης Α.

Φωτεινή Πουρνάρα
itrofi.gr