5 σοβαροί και μη προφανείς λόγοι που νιώθεις ασταμάτητη κούραση

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Ιουλίου 2020 12:00

5 σοβαροί και μη προφανείς λόγοι που νιώθεις ασταμάτητη κούραση

Δεν κοιμήθηκες καλά. Δουλεύεις παραπάνω απ’ όσο αντέχεις.

Το στρες σε έχει «γονατίσει» όχι μόνο ψυχολογικά αλλά και σωματικά. Δεν τρως σωστά και δεν πίνεις πολύ νερό. Το πρόγραμμά σου είναι ατέλειωτο, οι υποχρεώσεις σε ουρά χιλιομέτρων. Λόγοι για να κουράζεσαι, να νιώθεις «κουρέλι», να μην μπορείς να πάρεις τα πόδια σου. Και να ‘ταν μόνο αυτοί.

Οι προαναφερόμενοι είναι οι πλέον συνήθεις, αλλά σε γενικές γραμμές αντιμετωπίσιμοι. Θέλουν ύπνο, έναν πιο σωστό προγραμματισμό, ένα γερό ξεσκαρτάρισμα σε δουλειές και πάνω απ’ όλα αποφασιστικότητα και τον εαυτό σου σε πρώτο πλάνο. Αλλά τα αίτια της ασταμάτητης κούρασης δε σταματούν εκεί, καθώς υπάρχουν και κάποιοι πιο κλινικού τύπου λόγοι που καλό θα ήταν καλό να εξετάσεις.

Η αναιμία σου

Ένα από τα συμπτώματα των χαμηλών τιμών σιδήρου είναι το αίσθημα της κόπωσης μέσα στη μέρα κι όχι μόνο πριν τον ύπνο. Ειδικά εμείς οι γυναίκες που χάνουμε αίμα με την περίοδο, μια αδυναμία παραπάνω στην αναιμία, την έχουμε. Συνέπεια της έλλειψης σιδήρου και βιταμινών, η ανεπάρκεια οξυγόνου στα κύτταρα. Μια πλήρης εξέταση αίματος θα δώσει τις απαντήσεις.

Ο θυρεοειδής σου

Ο μικρός αλλά εξαιρετικά σημαντικός αδένας που μοιάζει σαν πεταλούδα με ανοιγμένα φτερά κι εντοπίζεται στον λαιμό, όταν δεν λειτουργεί σωστά, το «φωνάζει» με διάφορους τρόπους. Ανάμεσά τους, η ανεξήγητη αίσθηση κούρασης και υπνηλίας και η έλλειψη συγκέντρωσης η οποία συνδέεται κυρίως με υποθυρεοειδισμό, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι πρόκειται για υπερθυρεοειδισμό (σ’ αυτή την περίπτωση το σύμπτωμα παραπέμπει περισσότερο σε αδυναμία). Οι εξετάσεις και η επίσκεψη στον γιατρό είναι μονόδρομος.

Ο διαβήτης τύπου 2

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, 23 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2, τη ίδια στιγμή που 7.2 εκατομμύρια επιπλέον νοσούν, χωρίς να το γνωρίζουν. Ανάμεσα στα συμπτώματα της υπερβολικής αύξησης των επιπέδων σακχάρου που οδηγούν στην εν λόγω μορφή διαβήτη, πέρα από την έντονη δίψα, τη συχνοουρία και την ανεξήγητη απώλεια βάρους, η κούραση.

Η χρόνια κόπωση

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν βιώνεται σαν απλή κούραση, αλλά σαν την απόλυτη εξάντληση, η οποία όμως δεν οδηγεί σε ύπνο, αφού το 80% των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή δεν μπορούν να κοιμηθούν. Ένας φαύλος κύκλος με κατάπτωση σε σώμα και πνεύμα. Κρατάει μήνες.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12

Η B12 είναι μία από εκείνες τις βιταμίνες που αναπληρώνουμε με ένα συμπλήρωμα. Ωστόσο, η λήψη της από την τροφή είναι και εφικτή και πάνω απ’ όλα, απαραίτητη. Σε αντίθεση με κάποιες «αδελφές» βιταμίνες του ίδιου συμπλέγματος, η B αποθηκεύεται σε μεγάλες ποσότητες και συγκεκριμένα στο συκώτι. Η έλλειψή της θα σου εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Μεταξύ αυτών, το να αισθάνεσαι αφόρητα κουρασμένη ειδικά τις απογευματινές ώρες. Η κόπωση είναι βασικό σημάδι έλλειψης B12, κι αυτό γιατί η απουσία της μειώνει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στα κύτταρα. Η λύση και εδώ είναι μια στοχευμένη εξέταση αίματος. Μέχρι τότε, εμπλούτισε το διατροφολόγιό σου με τροφές, όπως μοσχάρι, θαλασσινά, μανιτάρια, αυγά και σόγια.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250