Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς; Μάλλον σου λείπει κάποια από αυτές τις βιταμίνες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020 18:30

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς; Μάλλον σου λείπει κάποια από αυτές τις βιταμίνες

Ξέρεις πολύ καλά ότι χρειάζεσαι ασβέστιο για υγιή κόκαλα και ήλιο για να πάρεις βιταμίνη D. Έχεις σκεφτεί όμως τη σύνδεσή τους με τον ύπνο; Μήπως η έλλειψή τους είναι ο λόγος που δεν κλείνεις μάτι τα βράδια;

«Εάν μιλάμε για ξεκούραστο και επαρκή ύπνο, η έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο», υπογραμμίζει η διατροφολόγος Robin Foroutan. Από την άλλη, η νευροεπιστήμονας Caroline Leaf εξηγεί ότι κάποια ψυχολογικά θέματα μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το σώμα. Το πρώτο βήμα είναι να καταναλώνεις τις σωστές τροφές ώστε να λαμβάνεις όλες τις βιταμίνες που χρειάζεσαι.

Βιταμίνη D

Η έλλειψη σε βιταμίνη D επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων. Το 41% των Αμερικανών είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Επίσης συνδέεται με διαταραχές του ύπνου. Βάλε στο πρόγραμμα μία βόλτα στον ήλιο και μην τον αποφεύγεις συνέχεια.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη που καταπολεμά τα κρυώματα, μειώνει τις ορμόνες του άγχους και βελτιώνει τον ύπνο. Μην τρως μόνο πορτοκάλια. Πες ναι και στο μπρόκολο, τις φράουλες, τις πιπεριές και το kale.

Ασβέστιο

Σύμφωνα με έρευνα του 2015, οι άνθρωποι που είχαν φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου, μπορούσαν να κοιμηθούν και πιο εύκολα. Αυτό συμβαίνει γιατί ενισχύει την παραγωγή της μελατονίνης, που θα πάρεις κυρίως από τα γαλακτοκομικά.

Βιταμίνη Β12

Επειδή τη βρίσκουμε κυρίως στα ζωικά προϊόντα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους χορτοφάγους. Είναι ο λόγος που κουράζονται πιο εύκολα και μπορεί να χρειαστεί να πάρεις βιταμίνες σε συμπλήρωμα.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και ορισμένα αμινοξέα χτίζουν τους νευροδιαβιβαστές που βοηθούν τον εγκέφαλο να ηρεμεί. Αν δεν λαμβάνεις αρκετό μαγνήσιο, αυξάνεται η πιθανότητα αϋπνίας και άγχους. Πού το βρίσκουμε; Στη μαύρη σοκολάτα, τις μπανάνες, τα πράσινα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς.

Βιταμίνη Β6

Όπως το ασβέστιο, μετατρέπει την τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα μελατονίνης. Θα πάρεις τη συγκεκριμένη βιταμίνη από τα ρεβίθια, το σπανάκι και το καρπούζι.

Μελατονίνη

Το σώμα παράγει από μόνο του μελατονίνη αλλά η λάθος διατροφή μπορεί να μειώσει την παραγωγή της και αντίο ύπνε. Φάε περισσότερα καρύδια, ανανά και goji berries.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250