Τα αντίθετα αποτελέσματα μιας μαστογραφίας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 09:02

Τα αντίθετα αποτελέσματα μιας μαστογραφίας

Ο έλεγχος του στήθους ανά τακτά διαστήματα, σώζει ζωές. Η ψηλάφηση μπορεί να μας υποψιάσει για κάτι και να το αναφέρουμε στον γιατρό μας που θα κρίνει και θα μας καθοδηγήσει. Η μαστογραφία είναι επίσης ένας τρόπος ελέγχου του στήθους. Η μαστογραφία με μέτρο αναφέρει πάντως μια ομάδα ιατρών από τις ΗΠΑ. Τους λόγους που ομιλούν για "μέτρο" διαβάστε τους παρακάτω...

Οι επιστήμονες από την ιατρική σχολή του κολεγίου του Ντάρτμουθ, ύστερα από έρευνα διαπίστωσαν ότι το 1/3, των καρκίνων του μαστού που οι μαστογραφίες εντοπίζουν, είναι είτε ανύπαρκτοι είτε ακίνδυνοι όγκοι που δεν χρειάζονται αντιμετώπιση. Η κατάχρηση των μαστογραφιών λοιπόν, οδηγεί σε περιττές θεραπείες που μάλλον επιβαρύνουν την υγεία παρά την καλυτερεύουν, αφού έτσι και αλλιώς οι όγκοι αυτοί δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", ενώ αμέσως μετά "άναψε" για τα καλά η διαμάχη για τα οφέλη ή τα μη οφέλη των μαστογραφιών.

Οι ερευνητές συσχέτισαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων μαστογραφίας με τα περιστατικά καρκίνου του μαστού, σε γυναίκες μεγαλύτερες των 40 ετών, για μια περίοδο 32 ετών. Από το 1976 μέχρι το 2008. Περισσότερες από 1.000.000 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο, από τις οποίες το 31%, ήταν όγκοι που δεν ήταν επικίνδυνοι και δεν χρειάζονταν θεραπεία, αλλά κατατάσσονταν στους καρκίνους.

«Η μελέτη μας εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αξία της μαστογραφίας. Η βλάβη από την υπερ-διάγνωση είναι πιθανώς μεγαλύτερη από ό,τι έχει μέχρι σήμερα αναγνωριστεί», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Γκίλμπερτ Γουέλτς και συνέχισε "μετά τις μαστογραφίες, οι γυναίκες αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες και ορμονοθεραπείες, για να θεραπεύσουν «ανωμαλίες που ποτέ δεν θα είχαν προκαλέσει αρρώστια».

Οι επιστήμονες πάντως διευκρινίζουν ότι η διαπίστωση τους δεν αφορά τις γυναίκες που έχουν κληρονομική γενετική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού και εμφανίζουν μια επιθετική μορφή της νόσου σε πιο νεαρή ηλικία. Αυτές πρέπει να κάνουν τακτικότατα μαστογραφίες και έλεγχο.

Η απάντηση στην έρευνα ήρθε από το Αμερικάνικο Κολέγιο Ακτινοβολίας που την χαρακτήρισε «βαθιά εσφαλμένη και παραπλανητική». Επίσης ο καθηγητής ακτινολογίας του Χάρβαρντ δρ Κόπανς τόνισε ότι η νέα μελέτη μπορεί να αποθαρρύνει τις γυναίκες από το να κάνουν τακτικές μαστογραφίες, με συνέπεια να πεθάνουν από τη νόσο, ενώ θα μπορούσαν να την έχουν αποφύγει έγκαιρα. Κάποιοι άλλοι επιστήμονες τάχτηκαν υπέρ της ομάδας του κολεγίου του Ντάρτμουθ και είπαν ότι πραγματικά έχει υπερεκτιμηθεί η σημασία της μαστογραφίας.

Πηγή: iatropedia.gr




00 inkefalonia general ad 300X250