Mάθετε τι είναι και τι προκαλεί η σκόνη της Αφρικής

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Μαΐου 2017 10:35

Mάθετε τι είναι και τι προκαλεί η σκόνη της Αφρικής

Για μεταφορά φαιοκόκκινης σκόνης από την Αφρική και λασποβροχή στη χώρα μας, κάνουν λόγο συχνά πυκνά οι μετεωρολόγοι.

Φαινόμενο όχι και τόσο αθώο καθώς πέρα από τα αυτοκίνητα και τα μπαλκόνια, δημιουργεί προβλήματα και στην υγεία μας.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η αφρικανική σκόνη μεταφέρει στο πέρασμα της, 9 βαρέα μέταλλα, ρύπους και σωματίδια που μόνο καλό δεν κάνει η εισπνοή τους στον οργανισμό μας, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού των πνευμόνων, καρδιακής προσβολής και καρκίνου του πνεύμονα.

Είναι μάλιστα και ένας από τους λογούς της αύξησης στις εισαγωγές σε νοσοκομεία, από άτομα με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια χρόνια και καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς τα βαρέα μέταλλα που περιέχει η σκόνη, όπως ο μόλυβδος και το αρσενικό, κατέχουν την πρώτη θέση παγκοσμίως με τις πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας όταν η σκόνη επισκέπτεται την χώρα μας, είναι ξεκάθαρες:

Τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον και να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους ελεύθερους από πηγές σωματιδίων.

Επίσης, ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι έχουν βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και αλλεργίες καθώς η εισπνοή μεγάλης ποσότητας σκόνης μπορεί να προκαλέσει βρογχοσπασμό και έντονη διαταραχή στους αεραγωγούς. Καλό επίσης θα ήταν να αποφεύγεται η έντονη άσκηση και το περπάτημα κοντά σε πάρκα όπου σωρεύεται η σκόνη.

healthreport.gr




00 inkefalonia general ad 300X250