Γιατί αφήνει πληγές η... πρώτη φορά;

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014 10:46

Γιατί αφήνει πληγές η... πρώτη φορά;

Η ηλικία της πρώτης φοράς φαίνεται ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κοινωνικό γίγνεσθαι. Έτσι πριν από μερικές δεκαετίες η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής ήταν για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης γύρω στα δεκαέξι (16) χρόνια ενώ τώρα οι έφηβοι έχουν την πρώτη τους ερωτική εμπειρία, πριν τελειώσουν το λύκειο. Ωστόσο υπάρχει κι ένα σημαντικό ποσοστό των εφήβων που αγγίζει το 25%, το οποίο κάνει σεξ για πρώτη φορά μετά τα 25 έτη.

 Έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών, στην οποία συμμετείχαν 500 άνδρες και 300 γυναίκες, ηλικίας 20 έως 25 ετών, σπουδαστές ΤΕΙ, έδειξε ότι  η μέση ηλικία της πρώτης ολοκληρωμένης ερωτικής επαφής ήταν τα 18,8 έτη για τους άνδρες και τα 18,2 χρόνια γαι τις γυναίκες.

 Πάντως χαρακτηριστικό είναι ότι ένας στους δυο έφηβους και οι τρεις στις πέντε έφηβες αναφέρουν ότι η πρώτη τους προσπάθεια για ολοκληρωμένη ερωτική επαφή ήταν αποτυχημένη και χωρίς τα αποτελέσματα τα οποία είχαν φανταστεί και ονειρευτεί. 

 Σύμφωνα με σχετική μελέτη από τη Meston, το κίνητρο της πρώτης σεξουαλικής επαφής είναι μεταξύ άλλων:

 - Η ανθρώπινη περιέργεια

- Γιατί άλλοι συμμαθητές το έχουν ήδη κάνει

- Για να δείξεις ότι είσαι προοδευτικός

- Η απαίτηση του φίλου (Για να διατηρηθεί η σχέση)

- Η εκτόνωση μιας ανάγκης

 

άλλα ήθη και έθιμα

 

Πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε πώς με την συμπλήρωση της ηλικίας των 15 ετών, 20% των κοριτσιών και 30% των αγοριών είχαν ήδη τουλάχιστον μια ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Την περίοδο 1986 – 1996, το 14% των γεννήσεων στις ΗΠΑ ήταν από μητέρες κάτω της ηλικίας των 18 ετών.

 

Βραζιλία

 Μελέτη που έγινε στη Βραζιλία , στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης, κατέδειξε ότι το 47% των αγοριών και το 32% των κοριτσιών είχαν τη πρώτη τους σεξουαλική επαφή πριν την ηλικία των δεκατεσσάρων (14) ετών.

 

χωρίς προφυλάξεις

 Άλλη έρευνα του πανεπιστημίου Columbus έδειξε πως λιγότερο από το 50% των νέων χρησιμοποιεί προφυλακτικό τόσο την πρώτη φορά, όσο και αυτές που ακολουθούν, αν και σχετική συγκριτική μελέτη της Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Aarhus της Δανίας ανάμεσα στη δεκαετία του '80 και του ΄90 έδειξε πως ο φόβος μετάδοσης του AIDS έχει αρχίσει να κάνει τους νέους περισσότερο υπεύθυνους, ως προς την προφύλαξη της υγείας τους.

 

συμβουλές για την «πρώτη φορά»:

 

Το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της Ελλάδας συμβουλεύει:

 

 - Δε θα γίνεις ξαφνικά άντρας ή γυναίκα, επειδή έχεις μία σεξουαλική εμπειρία.

 

- Αν δεν εμπιστεύεσαι ή δεν εκτιμάς το/ τη σύντροφό σου ή εκείνος/εκείνη δε σε σέβεται ή δε σε εκτιμά, πιθανόν να σε κάνει να το μετανιώσεις.

 

- Η αμηχανία είναι απόλυτα φυσιολογική. Είναι λογικό να μην αισθάνεσαι άνετα. Μην προσποιείσαι κάτι, που... δεν είσαι.

 

- Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκύψει ακόμα και την πρώτη φορά. Χρησιμοποιείστε προφυλάξεις.

 

- Το προφυλακτικό είναι απαραίτητο για την υγεία και των δυο σας. Φροντίστε να μη σκιστεί.

iatropedia.gr