Οι 6 διατροφικές συμβουλές που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014 09:50

Οι 6 διατροφικές συμβουλές που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ!

Υπάρχουν 6 βασικοί κανόνες στη διατροφή, που ούτε θα σας μπερδέψουν, ούτε θα σας ταλαιπωρήσουν στην καθημερινότητά σας. Κι αν μάθετε να τους εφαρμόζετε σωστά, η αέρινη σιλουέτα και η καλή υγεία θα είναι με το μέρος σας.

Ακούτε πολλά και διαβάζετε ακόμα περισσότερα καθημερινά, όσον αφορά τη διατροφή, την υγεία και το λεπτό σώμα. Προτού αρχίσετε να τα εφαρμόζετε όλα και να πελαγώνετε, επικεντρωθείτε σε 6 βασικά σημεία που θα σας βοηθήσουν τόσο στον έλεγχο του βάρους, όσο και στη βελτίωση της υγείας σας.

1. Αποφύγετε τις υπερβολές

Γεμίζοντας το τραπέζι με καλούδια και τρώγοντας λαίμαργα μέχρι τελικής πτώσης, μπορεί να σας ικανοποιήσει προσωρινά, αλλά στη συνέχεια το πιθανότερο είναι να καταλήξετε με φούσκωμα και φόβο απέναντι στη ζυγαριά. Επικεντρωθείτε στο να βρείτε την ισορροπία μεταξύ της πείνας και του κορεσμού καθώς τρώτε κι όταν νιώσετε ότι πλέον δεν πεινάτε, αφήστε κάτω το πιρούνι και σταματήστε, ακόμη κι αν στο πιάτο σας υπάρχει ακόμη λίγη… χοιρινή. Έτσι θα γλιτώσετε και τις τύψεις και το φούσκωμα και τη μετακίνηση του δείκτη της ζυγαριάς προς τα δεξιά.

2. Σκεφτείτε σαν… πρωτόγονος

Το φαγητό είναι κυρίως ενέργεια για το σώμα σας κι όχι απόλαυση για τον ουρανίσκο σας. Πριν καθίσετε να φάτε το οτιδήποτε, σκεφτείτε γιατί το τρώτε και αν σας καλύπτει πραγματικά κάποια βασική ανάγκη. Αυτό θα σας βοηθήσει στο να υιοθετήσετε μια άλλη φιλοσοφία απέναντι στο φαγητό, πιο… πρωτόγονη, που θα σας διευκολύνει στο να κάνετε διατροφικές επιλογές με βάση τις ανάγκες σας κι όχι τις λιγούρες σας! Μην ξεχνάτε ποτέ ότι η ζάχαρη είναι μια από τις χειρότερες τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε και βγάλτε την από το μυαλό σας και τη διατροφή σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

3. Προτιμήστε τα φυσικά προϊόντα

Βάλτε κανόνα στη ζωή σας να προτιμάτε τις τροφές που προέρχονται από τη φύση κι όχι το εργοστάσιο. Στα ψώνια στο σούπερ-μάρκετ παραμείνετε στους διαδρόμους που βρίσκονται τα φρούτα και τα λαχανικά κι όχι τα αλλαντικά και τα παγωτά κι από ένα σημείο κι έπειτα αυτό θα σας γίνει συνήθεια. Μάθετε να διαλέγετε τα σωστά φρούτα και λαχανικά και επιδοθείτε στο να τα γνωρίσετε καλύτερα. Κι ένα μικρό μυστικό: αφήστε τις πατάτες εκεί που τις βρήκατε. Περιέχουν πολύ άμυλο το οποίο ο οργανισμός σας το μεταβολίζει αμέσως σε γλυκόζη.


4. Πάρτε το χρόνο σας

Η διαδικασία της καλής και υγιεινής διατροφής είναι μαραθώνιος κι όχι… σπριντ! Μην κάνετε το λάθος να προσπαθήσετε να αλλάξετε τα πάντα εν μία νυκτί, ειδικά σε θέματα όπως οι διατροφικές σας συνήθειες, που σας πήρε μια ολόκληρη ζωή για να τις υιοθετήσετε. Όπως είναι λογικό, η αλλαγή θα πάρει χρόνο και καλό θα ήταν να της τον δώσετε. Μόλις περάσει ένα διάστημα δύο εβδομάδων, στο οποίο θα έχετε καταφέρει να υιοθετήσετε μια αλλαγή στη διατροφή σας καθημερινά, τότε θα την έχετε μετατρέψει και σε συνήθεια. Ξεκινήστε με 2 ή 3 πράγματα, όπως π.χ. το να μην παραλείπετε το πρωινό, ή να μειώσετε τα φαγητά απ’ έξω και ξεκινήστε. Στο τέλος κάθε εβδομάδας κάντε απολογισμό και βρείτε τα σημεία στα οποία θα χρειαζόσασταν βοήθεια, ξεκινώντας νέο πλάνο για έξτρα αλλαγές.

 

5. Πείτε «όχι» στα τοξικά ποτά


Υπάρχουν πολλά ποτά και αναψυκτικά εκεί έξω που θέλουν προσοχή στην κατανάλωσή τους. Αποφύγετε τα τεχνητά γλυκαντικά που βρίσκετε συνήθως σε προϊόντα που αναγράφουν «χωρίς ζάχαρη» και προτιμήστε ό,τι πιο φυσικό υπάρχει –ακόμη και να στύψετε μόνοι σας μια πορτοκαλάδα αντί να την πάρετε έτοιμη. Όλες οι παραπάνω ουσίες είναι τοξικές και συν όλων των άλλων, επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας. Αντ’ αυτών, βάλτε για τα καλά το νερό στην καθημερινότητά σας και μην το αφήνετε αν δεν ξεπεράσετε τα 7-8 ποτήρια την ημέρα.

6. Ελέγξτε τις μερίδες σας

Χρησιμοποιήστε μικρά φλιτζάνια του καφέ για να μετρήσετε τα δημητριακά σας το πρωί και ξεφορτωθείτε όλα αυτά τα μεγάλα πιάτα που σας «σπρώχνουν» να τα γεμίσετε και να καταναλώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο φαγητό. Μασήστε αργά και σωστά το φαγητό σας πριν το καταπιείτε και αν φάτε έξω, μοιραστείτε τη μερίδα σας με το/τη σύντροφό σας ή κόψτε την εξαρχής στη μέση και κάντε μια προσπάθεια να μείνετε στο ένα μισό της μερίδας σας.

Όλα χρειάζονται προσπάθεια και λίγη καλή θέληση. Δοκιμάστε τα δίνοντας χρόνο στον εαυτό σας και τα αποτελέσματα μόνο θετικά μπορούν να είναι.

click@life