Διατροφολόγος αποκαλύπτει πώς να τρώτε μακαρόνια χωρίς τύψεις

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025 20:06

Διατροφολόγος αποκαλύπτει πώς να τρώτε μακαρόνια χωρίς τύψεις

pexels Lgh_9

Tα ζυμαρικά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής

Πολλές σύγχρονες δίαιτες αποφεύγουν τους υδατάνθρακες, ανησυχώντας ότι συμβάλλουν στην αύξηση βάρους και στη ραγδαία αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αντικαθιστώντας συχνά τα ζυμαρικά με άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά και σαλάτες.

Ωστόσο, η πραγματικότητα σύμφωνα με διατροφολόγο είναι πολύ διαφορετική.

Οι απόψεις διατροφολόγων, έρευνας και παγκόσμιων διατροφικών οδηγιών αποκαλύπτουν τρόπους ενσωμάτωσης των ζυμαρικών σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα γευμάτων. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, άπαχες πρωτεΐνες και λίπη που είναι υγιή για την καρδιά.

Ο καθηγητής Tim Spector του King's College London, γιατρός και συνιδρυτής μιας εταιρείας διατροφής που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα, αμφισβητεί την επικρατούσα ιδεολογία χαμηλών υδατανθράκων. Τονίζει ότι τα ζυμαρικά έχουν δαιμονοποιηθεί άδικα από τις πρόσφατες μόδες διατροφής. Σύμφωνα με τον Spector, η εστίαση δεν πρέπει να είναι στην πλήρη εξάλειψη των υδατανθράκων, αλλά στην κατανόηση του πώς ενσωματώνονται σε ένα πλήρες, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά γεύμα.

Ο Spector σημειώνει ότι ενώ τα λευκά ζυμαρικά είναι εύπεπτα και μπορεί να οδηγήσουν σε ραγδαία αύξηση του σακχάρου στο αίμα εάν καταναλωθούν μεμονωμένα, γίνονται ένα θρεπτικό συστατικό όταν συνδυάζονται με άλλα συστατικά. Αντί να αφαιρείτε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, συμβουλεύει να εμπλουτίσετε το πιάτο σας με φυτικές ίνες, ποιοτικές πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Αυτή η στρατηγική όχι μόνο μετριάζει την απελευθέρωση γλυκόζης, αλλά συμβάλλει επίσης στη μεταβολική σταθερότητα και τη μακροπρόθεσμη υγεία.

Σήμερα, η έμφαση δίνεται στην ποιότητα και την ποικιλία και όχι στον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων. Τονίζει τη σημασία της μετριοπάθειας, ειδικά υπό το πρίσμα των μεγαλύτερων μεγεθών μερίδων που παρατηρούνται συχνά στη δυτική κουζίνα. Διαχειριζόμενοι τις μερίδες και εμπλουτίζοντας τα πιάτα με συστατικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα ζυμαρικά μπορούν άνετα να βρουν τη θέση τους σε μια υγιεινή διατροφή.

Υγιεινοί τρόποι για να απολαύσετε τα ζυμαρικά σας

Μπορείτε να ξεκινήσετε συνδυάζοντας τα ζυμαρικά με συστατικά που συμβάλλουν στην πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Αυτό μπορεί να αναβαθμίσει ένα μπολ σε ένα διατροφικά πλούσιο γεύμα.

Ας δούμε μερικές προτάσεις:

Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως όταν είναι δυνατόν: Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως προσφέρουν αυξημένες φυτικές ίνες και ένα πλουσιότερο προφίλ θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με τις λευκές εκδόσεις. Η επιλογή αυτών μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των διακυμάνσεων του σακχάρου στο αίμα.

Προσθέστε λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες: Προσθέστε θρεπτικά λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές ή λάχανο στα πιάτα ζυμαρικών σας, τα οποία ενισχύουν την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Συμπεριλάβετε άπαχες πρωτεΐνες: Ενσωματώστε φασόλια, φακές ή άπαχες πρωτεΐνες όπως ψητό κοτόπουλο για να εξισορροπήσετε το φορτίο υδατανθράκων. Αυτό προάγει τον κορεσμό και βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Προσθέστε υγιεινά λιπαρά: Ολοκληρώστε το πιάτο σας με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αυτά τα έλαια μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να ενισχύσουν τη γεύση.

Ισορροπήστε τις γεύσεις: Προσθέστε φρέσκα βότανα όπως βασιλικό ή μαϊντανό, λίγο χυμό λεμονιού ή λίγο τριμμένη παρμεζάνα. Αυτές οι πινελιές αναβαθμίζουν τη γεύση χωρίς υπερβολικές θερμίδες.

Προσέξτε τις μερίδες σας: Δεδομένου ότι οι μερίδες στις ΗΠΑ συχνά τείνουν να είναι μεγάλες, η μείωση της ποσότητας μπορεί να δημιουργήσει χώρο για συνοδευτικά γεμάτα θρεπτικά συστατικά, όπως μια τραγανή πράσινη σαλάτα.

Δοκιμάστε να βάλετε στο ψυγείο τα ζυμαρικά σας: Το να αφήσετε τα ζυμαρικά σας να κρυώσουν ή ακόμα και να τα απολαύσετε ως ξαναζεσταμένο πιάτο αργότερα, μπορεί να βοηθήσει στο σχηματισμό ανθεκτικού αμύλου, μετριάζοντας τον ρυθμό απορρόφησης γλυκόζης στο σώμα σας. Ένα καλοφτιαγμένο πιάτο εμπλουτισμένο με λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη μπορεί να είναι τόσο χορταστικό όσο και θρεπτικό.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές μαγειρικής, μπορείτε να απολαύσετε τα ζυμαρικά αποφεύγοντας παράλληλα τις ακούσιες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος.

dnews.gr




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250