Ο χυμός που βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 14:39

Ο χυμός που βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής

Unsplash

Το ερώτημα: Είναι αλήθεια ότι τα βύσσινα ή ο χυμός βύσσινο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής;

Η επιστημονική απάντηση: Πολλοί αθλητές λένε ότι πίνουν χυμό βύσσινο για να βοηθήσουν στη φλεγμονή και τον μυϊκό πόνο. Μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ μάλιστα, πίνουν τον συγκεκριμένο χυμό για γρήγορη αποκατάσταση μετά τις προπονήσεις τους.

Τα βύσσινα και ο χυμός τους περιέχουν αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Και πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός βύσσινο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μυϊκής βλάβης μετά από υπερβολική ή παρατεταμένη άσκηση, στη μείωση του πόνου για ορισμένα άτομα με ινομυαλγία και στη μείωση της φλεγμονής για ορισμένα άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Ο χυμός που βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής Unsplash

Σχετική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 54 υγιείς δρομείς, έδειξε ότι οι αθλητές που έπιναν χυμό βύσσινο, 2 φορές την ημέρα για μία εβδομάδα πριν από έναν αγώνα, είχαν σημαντικά λιγότερους μυϊκούς πόνους. Σύμφωνα με τους ερευνητές η μείωση του πόνου ισοδυναμούσε περίπου με την κατανάλωση 800mg ιβουπροφαίνης.

Άλλη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism ανέλυσε 14 μελέτες σχετικά με τα συμπληρώματα βύσσινου συμπεριλαμβανομένων χυμού, σκόνης και άλλων μορφών. Τα ευρήματα έδειξαν μια μικρή επίδραση στη μείωση του μυϊκού πόνου και μια μέτρια επίδραση στην υποβοήθηση της ανάκτησης της μυϊκής δύναμης. Μερικοί δείκτες αίματος για μυϊκή βλάβη ή φλεγμονή στο σώμα παρουσίασαν επίσης μικρή μείωση.

«Το κλειδί με τα βύσσινα ή τον χυμό τους είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ποια είναι η σωστή δόση, η οποία εξαρτάται από το προϊόν και πόσο ισχυρό είναι», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες κριτική σχετικά με τις επιπτώσεις του χυμού βύσσινου στην αποκατάσταση της άσκησης.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει και άλλες ποικιλίες κερασιών και τα ευρήματά τους, δείχνουν ότι μπορεί να έχουν επίσης οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής.

Άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και σε φαινολικά, τα οποία παρέχουν τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη, είναι τα μούρα, το kale, ο μαϊντανός, το μωβ λάχανο, η μαύρη σοκολάτα, το πράσινο τσάι και ο λιναρόσπορος. Προσπάθησε επίσης να αποφεύγεις την κατανάλωση τροφίμων που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή, όπως επεξεργασμένους υδατάνθρακες, επεξεργασμένα και καπνιστά κρέατα και αλκοόλ.

Συμπερασματικά λοιπόν, μικρές μελέτες υποδεικνύουν ότι όταν χρησιμοποιούνται προληπτικά, τα βύσσινα και πιο συγκεκριμένα, ο χυμός βύσσινο, μπορεί να βοηθήσουν στη φλεγμονή και τη μυϊκή βλάβη, που σχετίζεται με την καταπόνηση των μυών μετά από έντονη άσκηση. Οι ειδικοί λένε, ωστόσο, ότι χρειάζονται πιο ολοκληρωμένες μελέτες.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250