Τόσο καιρό το κάνεις λάθος: Γιατί δεν πρέπει να βρέχεις την οδοντόβουρτσά σου;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 20:06

Τόσο καιρό το κάνεις λάθος: Γιατί δεν πρέπει να βρέχεις την οδοντόβουρτσά σου;

Ο καθένας μας έχει τις δικές του συνήθειες όσον αφορά την υγιεινή του στόματος και τη φροντίδα της υγείας των δοντιών.

Άλλοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, άλλοι ολοκληρώνουν το απαραίτητο βούρτσισμα με οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα. Μια μικρή λεπτομέρεια όμως στην όλη διαδικασία, φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος των δοντιών. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα δούμε αν πρέπει να βρέχεις την οδοντόβουρτσά σου πριν απλώσεις την οδοντόκρεμα ή πρέπει να την αφήνεις στεγνή.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, τόσο καιρό μπορεί να βουρτσίζεις λάθος τα δόντια σου. Το καταστροφικό λάθος για τη στοματική σου υγεία; Το να βρέχεις την οδοντόβουρτσά σου πριν προσθέσεις οδοντόκρεμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον οδοντίατρο Dr Sahil Patel, που μίλησε στη Sun, αμέτρητα είναι τα λάθη που κάνουν καθημερινά οι ασθενείς του με την στοματική τους υγεία, όμως αυτό είναι από τα μεγαλύτερα και λιγότερο γνωστά. Γιατί είναι λάθος να βρέχουμε την οδοντόβουρτσα πριν βάλουμε οδοντόκρεμα;

«Πρακτικά, βρέχοντας την οδοντόβουρτσα, διαλύουμε την οδοντόκρεμα. Η οδοντόκρεμα έχει από μόνη της τη σωστή ποσότητα υγρασίας. Αν η οδοντόβουρτσα είναι βρεγμένη, η οδοντόκρεμα κάνει αφρό και σε αναγκάζει να τη φτύσεις πιο γρήγορα» εξηγεί, ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ουσιαστικά, ότι αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια αποδυναμώνει τις σημαντικές ιδιότητες της οδοντόκρεμας.

Τόσο καιρό το κάνεις λάθος: Γιατί δεν πρέπει να βρέχεις την οδοντόβουρτσά σου Pexels

Άλλα κοινά λάθη που κάνεις στο βούρτσισμα των δοντιών

Το παραπάνω κοινό λάθος, ωστόσο, δεν είναι το μόνο. Ένα ακόμα λάθος που παρατηρεί ο Δρ Sahil Patel, είναι ότι κάποιοι ασκούν μεγάλη πίεση στα δόντια τους, καθώς τα βουρτσίζουν. «Συχνά κρατάμε την οδοντόβουρτσα με λαβή γροθιάς. Όμως δεν πρέπει να βουρτσίζουμε με δύναμη τα δόντια. Αν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας «τσακίζουν», τότε δεν γίνεται σωστή δουλειά. Οι τρίχες θα πρέπει να βρίσκονται σε ευθεία, όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Και το τρίψιμο θα πρέπει να είναι απαλό. Έτσι, οι τρίχες της οδοντόβουρτσας μπορούν να εισχωρήσουν ανάμεσα στα δόντια και να καθαρίσουν την πλάκα».

Και ενώ μπορεί να πιστεύεις ότι από την στιγμή που κάνεις νήμα, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα για την στοματική σου υγεία, ο Δρ Patel έχει διαφορετική άποψη. Ο ίδιος προτιμά τη χρήση μεσοδόντιων, τα μικροσκοπικά εκείνα βουρτσάκια, τα οποία μπορούν και εισχωρούν σε βάθος ακόμα και στα πιο ύπουλα σημεία. «Τα μεσοδόντια βουρτσάκια μπορεί να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά ακόμα και από το νήμα. Εξάλλου βγαίνουν σε πολλά μεγέθη και σχήματα, οπότε σίγουρα κάποιο θα σε βολέψει».

Όσο για το πώς πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, ο Dr Patel εξηγεί ότι πρέπει να ξεκινάμε από τα πίσω προς τα μπρος, γιατί τα πίσω δόντια είναι αυτά που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα. «Αν ξεκινάμε από μπροστά, μπορεί να μην δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζονται τα πίσω και να μην καθαρίσουν σωστά».

Σύμφωνα με ειδικούς, οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε μόλις 48 δευτερόλεπτα την ημέρα για να βουρτσίσουμε τα δόντια μας. Αυτό είναι πολύ λιγότερο από τα 2 λεπτά το πρωί και 2 το βράδυ που συνιστούν οι οδοντίατροι. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Δρ Patel: «Προτιμώ κάποιος να αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο για να βουρτσίσει καλά τα δόντια του μία φορά την ημέρα, παρά να τα βουρτσίσει δύο φορές απρόσεκτα, κάνοντας μισή δουλειά».

Πως να διατηρήσεις την οδοντόβουρτσά σου καθαρή

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως για να παρατείνουμε το χρόνο ζωής της οδοντόβουρτσάς μας, πρέπει να μετά τη χρήση της να την ξεπλένουμε καλά, ώστε να απομακρυνθεί πλήρως η οδοντόκρεμα και να την την αφήνουμε να στεγνώσει. Έτσι ούτε μικρόβια θα συσσωρεύονται ούτε θα σκληραίνουν οι τρίχες της. Εννοείται ότι η οδοντόβουρτσα ΔΕΝ δανείζεται και καλό είναι όταν είναι μαζεμένες στο ίδιο βάζο να μην έρχεται η μία σε επαφή με την άλλη.

Σύμφωνα με μελέτες, όταν τραβάμε καζανάκι μικροσκοπικά σωματίδια από τη λεκάνη μπορεί να ταξιδέψουν στον αέρα και να καταλήξουν στις τριχούλες της οδοντόβουρτσάς μας. Ωστόσο, λένε άλλοι ειδικοί, δεν πρέπει να βάζουμε προστατευτικό κάλυμμα στην οδοντόβουρτσα, γιατί μπορεί στο υγρό περιβάλλον που δημιουργείται να αναπτυχθούν βακτήρια που έπειτα θα βρεθούν στο στόμα μας. Το καλύτερο λοιπόν είναι να κλείνεις τα καπάκι της λεκάνης! Και, αν έχεις στοματικό διάλυμα, μπορείς να την ξεπλένεις με αυτό ανά διαστήματα.

Τέλος, γενικά να θυμάσαι ότι ο χρόνος αποτελεσματικής χρήσης μιας κοινής οδοντόβουρτσας είναι 3-4 μήνες. Το ίδιο ισχύει και για τις κεφαλές στις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες.




00 inkefalonia general ad 300X250