Ελένη Χαρώνη: Εποχικά φρούτα του Οκτώβρη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023 20:51

Ελένη Χαρώνη: Εποχικά φρούτα του Οκτώβρη

Ο Οκτώβριος έφτασε και φέρνει και τα δώρα του μαζί. Ας δούμε μερικά από τα εποχικά φρούτα του Οκτωβρίου και τι προσφέρουν στην υγεία μας!

 

Ρόδια

ροδ1

Τα ρόδια έχουν έως και τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα μας από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τη φλεγμονή.

Άλλα οφέλη για την υγεία του ροδιού περιλαμβάνουν τα ακόλουθα

Καλύτερη υγεία της καρδιάς:

Μελέτες δείχνουν ότι τα ρόδια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς σας με πολλούς τρόπους, όπως στη μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα ρόδια έχουν πολυφαινολικές ενώσεις που ονομάζονται πουνικαλαγίνες ή ελλαγιταννίνες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της πάχυνσης των τοιχωμάτων των αρτηριών σας και στη μείωση της συσσώρευσης χοληστερόλης και πλάκας. Ο χυμός ροδιού έχει επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών χρωστικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες και ανθοξανθίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την καλή υγεία της καρδιάς.

Η αθηροσκλήρωση, η συσσώρευση χοληστερόλης και λιπών στις αρτηρίες, είναι μια κοινή αιτία καρδιακών παθήσεων. Ο χυμός ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερόλης ή της «κακής» χοληστερόλης, η οποία φράζει τις αρτηρίες. Μπορεί επίσης να αυξήσει την HDL χοληστερόλη ή την «καλή» χοληστερόλη, η οποία μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.

Βελτιωμένος έλεγχος του διαβήτη:

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που άρχισαν να πίνουν χυμό ροδιού παρουσίασαν βελτίωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Πιθανός μειωμένος κίνδυνος καρκίνου:

Τα ρόδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των ελεύθερων ριζών από το να βλάψουν τα κύτταρα σας. Σε ορισμένες μελέτες, τα ρόδια δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Μήλα

μηλ1

Τα μήλα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, χάρη στις φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή. Και έχουν πηκτίνη, μια ίνα που διασπάται στο έντερο σας. Εάν αφαιρέσετε τη φλούδα του μήλου πριν το φάτε, δεν θα πάρετε τόσες πολλές φυτικές ίνες ή φλαβονοειδή.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη, ώστε να αισθάνεστε χορτάτοι μετά το φαγητό. Αυτό μπορεί να σας εμποδίσει να τρώτε υπερβολικά. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες βοηθά στον έλεγχο των συμπτωμάτων και μειώνει τις επιπτώσεις της παλινδρόμησης οξέος. Οι φυτικές ίνες ενός μήλου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές χημικές ουσίες και οι ίνες της φλούδας ενός μήλου προστατεύουν από βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης σας και μπορεί να προστατεύσουν το DNA των κυττάρων σας από κάτι που ονομάζεται οξειδωτική βλάβη, η οποία είναι ένα από τα πράγματα που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στα μήλα μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Και μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα στο πάγκρεας σας, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας για διαβήτη τύπου 2.

Αχλάδια

αχλ1

Όπως πολλά φρούτα και λαχανικά, τα αχλάδια προσφέρουν οφέλη για την υγεία λόγω των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών τους. Αυτές οι ενώσεις σημαίνουν ότι τα αχλάδια μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις.

Βοηθά στην επιδιόρθωση των κυττάρων:

Ένα μεσαίου μεγέθους αχλάδι περιέχει περίπου 8mg βιταμίνης C. Αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την επισκευή των κυττάρων καθώς και για την πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης. Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, βοηθά στην επούλωση κοψίματα και μώλωπες, ακόμη και προστατεύει από μολυσματικές ασθένειες.

Επιπλέον, το δέρμα του αχλαδιού περιέχει φλαβονοειδή, φαινολικά και τριτερπένια που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη:

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός φυτοθρεπτικών συστατικών στα μήλα και τα αχλάδια μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου:

Εκτός από το ότι σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι (που μπορεί να σας βοηθήσει με την υγιή διαχείριση βάρους), η κατανάλωση ολόκληρων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα αχλάδια, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης, διαβήτη και γαστρεντερικές παθήσεις.

Κυδώνια

κυδ1

Το κυδώνι είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, οι οποίες είναι ισχυρές ενώσεις που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν ασθένειες και προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και επίσης μια καλή πηγή άλλων αντιοξειδωτικών, όπως το καφεοϋλοκινικό οξύ και η ρουτίνη.

Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα:

Στην παραδοσιακή ιατρική, οι σπόροι του καρπού του κυδωνιού χρησιμοποιούνταν συχνά για τη θεραπεία πεπτικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα και η διάρροια. Πιο πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε τις φαρμακευτικές ιδιότητες των φρούτων και των σπόρων, σημειώνοντας ότι τα κυδώνια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Ο καρπός είναι επίσης πλούσιος σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλουν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Καταπολεμά τα βακτήρια:

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι αυτό το ισχυρό φρούτο θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων στο σώμα. Για παράδειγμα, μια in vitro μελέτη έδειξε ότι ο χυμός κυδωνιού βοήθησε στην αναστολή της ανάπτυξης του Helicobacter pylori, ενός στελέχους βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη πληγών και ελκών στην επένδυση του στομάχου.

Προάγει την υγεία της καρδιάς:

Κάποιες έρευνες έχουν βρει ότι αυτό το ισχυρό φρούτο θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη υγεία της καρδιάς. Ένα ζωικό μοντέλο από το Ιράν, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η χορήγηση εκχυλισμάτων του φρούτου σε αρουραίους με διαβήτη βοήθησε στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της κακής LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, τα οποία αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Προλαμβάνει τη ΓΟΠ:

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου ρέει πίσω στον οισοφάγο, προκαλώντας συμπτώματα όπως καούρα, ναυτία και ρέψιμο.

Η πολλά υποσχόμενη έρευνα δείχνει ότι τα φρούτα του κυδωνιού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη της ΓΟΠ. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Obstetrics and Gynecology έδειξε ότι η λήψη κυδωνιού μετά τα γεύματα ήταν εξίσου αποτελεσματική με ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ΓΟΠ σε έγκυες γυναίκες.

Τρεφόμαστε με εποχικά φρούτα και λαχανικά για να προσφέρουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας!

DSC 0037

Ελένη Χαρώνη

Κλινικός Διαιτολόγος & Health Coach

Λιθοστρώτου 54 Αργοστόλι

26710 29300, 6980875423




00 inkefalonia general ad 300X250