Σεξ και ύπνος: Πώς και γιατί το ένα βοηθά (πολύ) το άλλο

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023 21:25

Σεξ και ύπνος: Πώς και γιατί το ένα βοηθά (πολύ) το άλλο

Μια υγιής σεξουαλική ζωή μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη: αίσθημα συναισθηματικής υποστήριξης, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο άγχος. Υπάρχει όμως ακόμη ένα, καθώς φαίνεται ότι μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα. Το ήξερες;

Έρευνες δείχνουν ότι η σεξουαλική επαφή πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να νιώσουν ότι βίωσαν υψηλότερης ποιότητας ύπνο. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο αν στο σεξ υπήρξε οργασμός.

Μια μελέτη του 2019 με 778 συμμετέχοντες (442 γυναίκες και 336 άνδρες) αποκάλυψε ότι ο οργασμός με τον/την σύντροφο οδήγησε σε καλύτερη εμπειρία ύπνου. Βέβαια, ενώ η πλειονότητα των συμμετεχόντων παραδέχτηκε ότι ευχαριστήθηκε περισσότερο τον ύπνο μετά το σεξ με οργασμό, φαίνεται ότι εκείνιοι που είναι πιθανόν να βιώσουν τέτοια συναισθήματα είναι οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Αρκετές ορμόνες που σχετίζονται με τον ύπνο και το σεξ μπορούν να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ του σεξ και του ποιοτικού ύπνου. Παρακάτω είναι οι πιο σημαντικές:

Κορτιζόλη: Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη απόκρισης στο στρες που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου. Η σεξουαλική διέγερση πιστεύεται ότι μειώνει αυτή την απόκριση στο στρες.

Προλακτίνη: Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ και έχει συνδεθεί με την καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Ωκυτοκίνη: Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθείς και παρέχει καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Μετά από έναν οργασμό, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη, που προάγουν και οι δύο, συναισθήματα ικανοποίησης και ευτυχίας. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις, δίνοντας σήμα στο σώμα σου ότι είναι ώρα για ύπνο.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ακόμα και το μη σεξουαλικό άγγιγμα με έναν σύντροφο πριν τον ύπνο μπορεί να έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα που οδηγούν σε καλύτερο ύπνο. Επιπλέον, οι άνθρωποι που κοιμούνται τακτικά δίπλα σε έναν σταθερό σύντροφο τείνουν να κοιμούνται πιο γρήγορα σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται δίπλα σε έναν περιστασιακό σύντροφο, πράγμα που σημαίνει ότι η συναισθηματική σύνδεση που έχεις με τον σύντροφό σου μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σου. Αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Σημείωσε, δε, πως οι οργασμοί μέσω αυνανισμού είναι εξίσου αποτελεσματικοί στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα, (και πιο γρήγορα). Επομένως, το σεξ με έναν σύντροφο δεν είναι απολύτως απαραίτητο για να βιώσεις πιθανά οφέλη στον ύπνο.

Άλλοι τρόποι για να απολαύσεις τον ύπνο

Εάν βέβαια το σεξ ή ο αυνανισμός κάθε βράδυ δεν είναι εφικτά, δεν είναι κάτι που θέλεις να κάνεις ή διαπιστώνεις ότι κανένα από τα δύο δεν σε βοηθά να κοιμηθείς, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να έχεις τον ύπνο που χρειάζεσαι. Το να έχεις συνήθειες ρουτίνας που βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σου, είναι σημαντικό με ή χωρίς σεξ. Ιδού μερικές συνήθειες που θα μπορούσες να δοκιμάσεις:

  • Απόφυγε τα μπλε φώτα (όπως αυτά που προέρχονται από το κινητό ή τον υπολογιστή σου) πριν τον ύπνο.
  • Διατήρησε το δωμάτιό σου σε δροσερή θερμοκρασία.
  • Απόφυγε την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν τον ύπνο.
  • Ασκήσου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν βέβαια ο τρόπος με τον οποίο κοιμάσαι (ή δεν κοιμάσαι) επηρεάζει την καθημερινή σου ζωή ή τη λειτουργικότητά σου, είναι σημαντικό να επισκεφτείς έναν γιατρό για να συζητήσεις το θέμα γιατί το θέμα έχει και την αντίστροφη εφαρμογή. Αντιλαμβάνεσαι δηλαδή πως όπως ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην ποιότητα του σεξ, με τον ίδιο τρόπο ο κακός ύπνος μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία και την ανταπόκριση. Τροφή για σκέψη!




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ