Τα 6 των αγγουριών για την υγεία μας-Το ήξερες πως μειώνουν τις φλεγμονές;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Μαΐου 2023 10:30

Τα 6 των αγγουριών για την υγεία μας-Το ήξερες πως μειώνουν τις φλεγμονές;

pexels

Μόλις ανακαλύψεις ότι εκτός από γευστικά τα αγγούρια είναι ιδιαιτέρως θρεπτικά και χρήσιμα για τον οργανισμό τότε πίστεψε μας θα λαχταρήσεις να τρέξεις να τα αγοράσεις όσο ποτέ άλλοτε.

Τα αγγούρια είναι υπέροχα πράσινα λαχανικά που τα συναντάμε σχεδόν σε κάθε καλοκαιρινή σαλάτα. Είτε πρωταγωνιστούν σε μια σαλάτα είτε είναι βουτηγμένα σε κρεμώδες χούμους ή τα έχουμε τρίψει για να φτιάξουμε το παραδοσιακό και αγαπημένο τζατζίκι, το τραγανό, δροσιστικό αγγούρι είναι δύσκολο να του αντισταθείς και να μην το προσθέσεις σε κάθε σαλάτα.

Αλλά αυτό το «λαχανικό» -που στην πραγματικότητα είναι φρούτο- προσφέρει πολλά περισσότερα από νόστιμη, ήπια γεύση και ένα στοιχείο υφής στα πιάτα: Τα αγγούρια είναι επίσης γεμάτα υγιεινά θρεπτικά συστατικά.

Ως παγκόσμιο μαγειρικό βασικό προϊόν για πάνω από 3.000 χρόνια, τα αγγούρια (επιστημονική ονομασία: Cucumis sativus) προέρχονται από την Ινδία και σύντομα η δημοτικότητά τους αυξήθηκε, πρώτα στην ασιατική ήπειρο και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο. Τα αγγούρια ανήκουν στην οικογένεια Cucurbitaceae μαζί με τα κολοκύθια, το καρπούζι και την κολοκύθα οπότε τεχνικά είναι φρούτο. Με περισσότερες από 100 διαθέσιμες ποικιλίες, δεν θα βαρεθείς ποτέ να απολαμβάνεις αυτά τα αγγούρια και τα άφθονα οφέλη τους για την υγεία.

Τα οφέλη του αγγουριού για την υγεία

1.Τα αγγούρια είναι εξαιρετικά ενυδατικά

Αν έχεις μυηθεί σε κάποια από τις επιπτώσεις των αγγουριών στην υγεία, ίσως γνωρίζεις ότι είναι γεμάτα με νερό. «Τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, συμβάλλοντας στην ενυδάτωσή σας», εξηγεί η κλινική διαιτολόγος Dana Melink, RD. Στην πραγματικότητα, αποτελούνται από τουλάχιστον 95 %, καθιστώντας τα ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα που μπορείς να φας. Δεδομένου ότι το σώμα μας αποτελείται επίσης κυρίως από νερό, η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την καλή λειτουργία όλων των οργανικών μας συστημάτων, ιδιαίτερα των νεφρών μας. Το φρούτο αυτό μας βοηθά επίσης να διατηρήσουμε υγιή αρτηριακή πίεση και διατηρεί τα αποτοξινωτικά μας συστήματα σε πλήρη λειτουργία.

2.Τα αγγούρια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ

Με κάθε μερίδα αγγουριών, θα πλησιάζεις τις ημερήσιες ανάγκες σου σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ υποστηρίζει κυρίως την υγιή πήξη του αίματος σε όλο το σώμα. Είναι επίσης σημαντική για την υγιή ανάπτυξη των οστών ως ζωτικός πρόδρομος της πρωτεΐνης οστεοκαλσίνης, που απαιτείται για τη δημιουργία οστικού ιστού.

3.Τα αγγούρια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής

«Τα αγγούρια είναι επίσης γεμάτα αντιοξειδωτικά», λέει η Melink. Όπως και πολλά άλλα φυτικά τρόφιμα, τα αγγούρια είναι γεμάτα με φυτικές ενώσεις ή πολυφαινόλες, ειδικά λιγνάνες και κουκουρμπιτακίνες. Αυτές οι φυτικές ενώσεις καταπολεμούν τις φλεγμονές σε όλο το σώμα, καθώς και τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να είναι η αιτία για χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Health Sciences διαπίστωσε ότι οι κουκουρμπιτακίνες είναι αποτελεσματικές όχι μόνο στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων, αλλά και στην πρόληψη του πολλαπλασιασμού τους μέσω του σώματος.

4.Τα αγγούρια υποστηρίζουν την υγιή πέψη

Η περιεκτικότητά τους σε νερό σε συνδυασμό με την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες καθιστούν τα αγγούρια μια υγιεινή τροφή για την υποστήριξη της πέψης. Τα αγγούρια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την κανονικότητα και τον υγιή μεταβολισμό, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή πέψη, επειδή βοηθά το σώμα να διασπάσει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Βοηθά επίσης στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος.

5.Τα αγγούρια προσφέρουν λίγη βιταμίνη C και κάλιο

Τα αγγούρια περιέχουν μέτριες, αλλά και πάλι αξιοσημείωτες ποσότητες τόσο βιταμίνης C όσο και καλίου. Η βιταμίνη C, που είναι επίσης αντιοξειδωτικό, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το κάλιο συμβάλλει στην ενίσχυση των ενυδατικών δυνάμεων των αγγουριών, επειδή αυτό το μέταλλο είναι ένας ηλεκτρολύτης που λειτουργεί για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών σε όλο το σώμα.

6.Τα αγγούρια μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση των σακχάρων στο αίμα
Τα αγγούρια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση των σακχάρων του αίματος και στην πρόληψη ή τη διατήρηση του διαβήτη. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Complementary and Integrative Medicine διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αγγουριού σχετίζεται με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, έχοντας αντιδιαβητικές επιδράσεις. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι τα αγγούρια προστατεύουν από τις φλεγμονώδεις παρενέργειες του διαβήτη, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες σε όλο το σώμα.

Κοινοί τύποι αγγουριών:

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη αγγουριών για να διάλεξε ή ακόμα και να τα καλλιεργήσετε στον κήπο σας αυτό το καλοκαίρι.

Αγγλικά αγγούρια (ή αγγούρια θερμοκηπίου): Η φλούδα αυτών των μακρών, σκουροπράσινων αγγουριών είναι λεπτή και προορίζεται για κατανάλωση (αφού πλυθούν).

Ιαπωνικά αγγούρια: Αυτά τα σκουροπράσινα, στενά αγγούρια έχουν ανώμαλη φλούδα που είναι επίσης αρκετά λεπτή ώστε να καταναλώνεται χωρίς να ξεφλουδίζεται.

Περσικά αγγούρια: Αυτός ο τύπος είναι κοντύτερος και πιο χοντρός από το αγγλικό αγγούρι, αλλά μοιάζει πολύ και εξακολουθεί να προσφέρει τον παράγοντα τραγανότητας. Δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσεις και μπορείς να τα βρείς εύκολα.

Αρμενικά αγγούρια: Ονομάζονται επίσης αγγούρια φιδιού, τα αρμενικά αγγούρια είναι όμορφα ριγωτά με σκουροπράσινες και ανοιχτοπράσινες, αυλακωτές γραμμές. Αποτελούν το τέλειο αγγούρι για σνακ ή για τουρσί.

Αγγούρια λεμονιού: Αυτό το είδος αγγουριού μπορείς να το βρεις μόνο στις λαϊκές αγορές και αν το βρεις, πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσεις. Τα αγγούρια λεμόνι παίρνουν το όνομά τους από το μέγεθος και το σχήμα τους που θυμίζει το ξινό φρούτο, αν και με πιο ανοιχτόχρωμο χρώμα. Αυτή είναι περίπου η μόνη ομοιότητα που μπορείς να περιμένεις μεταξύ των δύο φρούτων, ωστόσο, καθώς αυτά τα αγγούρια προσφέρουν μια γλυκιά, λεπτή γεύση.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι όλα τα προϊόντα πρέπει να πλένονται, ειδικά όταν παρατηρούν τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ να ψεκάζουν τα λαχανικά. Στα παντοπωλεία, τα φρούτα και τα λαχανικά ψεκάζονται καθημερινά για να διατηρούνται φρέσκα και βρώσιμα. Συνήθως, ψεκάζεται απλό νερό στα προϊόντα για να τα διατηρήσουν υγρά, τα οποία, με τη σειρά τους, τα διατηρούν εμπορεύσιμα.

Πολλοί πιστεύουν ότι ολόκληρος ο λόγος για τον οποίο ψεκάζονται τα λαχανικά στο παντοπωλείο είναι για να φαίνονται ελκυστικά ώστε να αγοράζονται και όχι για λόγους υγείας. Είναι ενδιαφέρον ότι, δεδομένου ότι τα προϊόντα συχνά τιμολογούνται ανάλογα με το βάρος τους, όταν το νερό προσκολλάται στα προϊόντα, τα κάνει πιο βαριά και τα καταστήματα κερδίζουν περισσότερα χρήματα.

Πηγή: The issue.gr

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250