Ανάστροφη Ολική Αρθροπλαστική Ώμου - Μια νέα και εξελιγμένη μέθοδος

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 09:50

Ανάστροφη Ολική Αρθροπλαστική Ώμου - Μια νέα και εξελιγμένη μέθοδος

Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου είναι ένας ειδικός τύπος χειρουργικής αντικατάστασης των κατεστραμμένων τμημάτων του ώμου με τεχνητά μέρη. Ονομάζεται ανάστροφη γιατί, σε αντίθεση με την κλασική ολική αρθροπλαστική ώμου, ο χειρουργός τοποθετεί αντιστρόφως τις αρθρικές επιφάνειες. Ο λόγος στον εξειδικευμένο και απόλυτα πιστοποιημένο στην Αρθροπλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική του Ώμου και του Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικό Δρ Ιωάννη Πολυζώη.

Σε ποιες περιπτώσεις ο ασθενής υποβάλλεται σε ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου;

Ο κύριος λόγος που ένας ασθενής υποβάλλεται σε ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου είναι η αρθρίτιδα λόγω ανεπάρκειας ή και χρόνιας μαζικής ρήξης των τενόντων του ώμου. Επίσης, οι προχωρημένες μορφές οστεοαρθρίτιδας με σημαντικές παραμορφώσεις και οστικά ελλείμματα, οι φλεγμονώδεις αρθροπάθειες, καθώς και η αρθρίτιδα που δημιουργείται στην άρθρωση από ένα χρόνιο και επιπλεγμένο κάταγμα ή εξάρθρημα, αντιμετωπίζονται καλύτερα με την ανάστροφη αρθροπλαστική. Η μέθοδος εφαρμόζεται και στην αναθεώρηση προηγούμενης ολικής αρθροπλαστικής κατόπιν χαλάρωσης ή λοίμωξης της άρθρωσης, όπως και σε περιπτώσεις πολύπλοκων καταγμάτων  ασθενών με έλλειψη ή κακή ποιότητα οστού.

Τι προετοιμασία γίνεται πριν από την επέμβαση;

Θα ήθελα να τονίσω πως η θεραπεία είναι απόλυτα εξατομικευμένη ανάλογα με την ανατομία και την πάθηση του κάθε ατόμου. Έτσι με την αξονική τομογραφία του κάθε ασθενή δημιουργείται ένα τρισδιάστατο μοντέλο, στο οποίο ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός σχεδιάζει όλες τις λεπτομέρειες της νέας αρθροπλαστικής σε ένα ειδικό πρόγραμμα υπολογιστή πριν από το χειρουργείο.

Πώς πραγματοποιείται;

Η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου πραγματοποιείται υπό γενική ή και περιοχική αναισθησία, όπου ο ασθενής μπορεί να παραμείνει ξύπνιος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, εάν ο ίδιος το επιθυμεί. Η διάρκειά του είναι περίπου 60 λεπτά, ανάλογα με το εκάστοτε περιστατικό. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου; Η μέθοδος της ανάστροφης παρουσιάζει εξαιρετική βιωσιμότητα και λειτουργικότητα και αντιμετωπίζει όλες τις αρθρίτιδες και εκφυλιστικές νόσους του ώμου. Το πλεονέκτημα που προσφέρει είναι ότι μπορεί να επιτύχει κίνηση του ώμου με ή και χωρίς ακεραιότητα των τενόντων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της τεχνικής της συγκεκριμένης επέμβασης, η οποία μετατοπίζει το κέντρο περιστροφής προς τα κάτω και προς τα μέσα ή και έξω ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενή. Ο ιατρός χρησιμοποιεί τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, οι οποίες είναι αναίμακτες, ανώδυνες και επιτρέπουν άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, με ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων που ξεκινά αμέσως μετά την επέμβαση.

Μετά την επέμβαση πώς γίνεται η αποκατάσταση του ασθενούς;

Ο ασθενής λαμβάνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, για να μπορέσει να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Μέσω του προγράμματος αυτού, ο ασθενής θα μπορέσει να ανακτήσει όλο το εύρος κίνησής του, να ενδυναμώσει τους μύες του και μετέπειτα να επιστρέψει στην πλήρη δραστηριότητά του. Ήδη από τη δεύτερη ημέρα θα μπορεί να είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετείται.

Ο ασθενής μετά από ένα χειρουργείο ανάστροφης αρθροπλαστικής ώμου, επανέρχεται πλήρως;

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Εξαλείφεται ο πόνος της αρθρίτιδας ώμου και επανέρχεται πλήρως το εύρος κίνησης του ώμου. Αποκαθίσταται η λειτουργικότητα και η δύναμη του ώμου, στο μέγιστο σε κάθε ασθενή.

Πώς θα επιλέξει ο ασθενής τον κατάλληλο ορθοπεδικό, για την πολύπλοκη αυτή επέμβαση;

Ο γιατρός θα πρέπει να είναι πολύ έμπειρος, εξειδικευμένος και απόλυτα πιστοποιημένος στην Αρθροπλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική του Ώμου. Προσωπικά, μετά από 25 χρόνια ιδιαίτερα επιτυχημένης σταδιοδρομίας στη Μεγάλη Βρετανία και έχοντας πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, πάνω από 9500 επιτυχημένες  επεμβάσεις με τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, μπορώ πλέον να εξασφαλίσω στους ασθενείς μου εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών και άριστα αποτελέσματα.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250